Jomfrutesting må rettsforfølges

Myndighetene i Egypt må straffeforfølge dem som etter tillatelse fra militærledelsen utførte tvungne ”jomfrutester” på kvinnelige demonstranter.
Publisert: 1. jun 2011, kl. 13:24 | Sist oppdatert: 8. jun 2011, kl. 13:13
En egyptisk general som anonymt sto frem på CNN fortalte at kvinner som ble internert den 9. mars i under demonstrasjonene på Tahrir-plassen i Kairo ble tvunget til å gjennomgå ”jomfrutestester”, noe som tidligere er blitt tilbakevist av regjeringen.

Generalen forsvarte overgrepet med at disse kvinnene ”ikke var som din eller min datter. Dette var kvinner som overnattet i telt sammen med mannlige demonstranter.”

Perverst
- Tillatelsen til å gjennomføre ”jomfrutester” er en pervers rettferdiggjøring av et nedverdigende overgrep, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge. – Det kvinnene ble utsatt for var intet mindre enn tortur.

- Egypts myndigheter må fordømme de holdningene som klart er kommet til uttrykk på høyeste nivå og som er blitt brukt for å rettferdiggjøre tortur av kvinnelige demonstranter. De er diskriminerende og grovt krenkende.

Amnesty International har samlet vitneutsagn fra kvinnelige demonstranter som i mars ble utsatt for tvungen ”jomfrutest”, og vi har sendt en henvendelse til Egypts øverste råd for de militære styrker og bedt om en gransking. Det er ikke kommet noe svar.

Generalen sa også til CNN at bakgrunnen for at tillatelsen til ”testen” var at ”vi ikke ville at de skulle si at vi hadde utsatt dem for seksuell vold eller voldtekt. Derfor måte vi bevise at de i utgangpunktet ikke var jomfruer.

Absurd
- Generalens utsagn om at bare jomfruer kan bli gjenstand for voldtekt er en holdning som for lengst er forlatt og en juridisk absurditet. Når voldtektssaker skal vurderes, er det fullstendig irrelevant om offeret er jomfru eller ikke, fortsetter Egenæs.
– Hæren må omgående instruere sikkerhetsstyrkene og militærpersonell om at slike tester er forbudt.

Da det militære med makt ryddet Tahrir-plassen den 9. mars, dagen etter den internasjonale kvinnedagen, ble atten kvinner internert, utsatt for slag og elektriske sjokk, sytten av dem ble kledd av og kroppsvisitert, tvunget til å gjennomgå en ”jomfrutest” og truet med prostitusjonsanklager.

Den 11. mars måtte kvinnene stille for en militær domstol. De ble dømt til et års betinget fengsel for blant annet gate-uorden, ødeleggelse av eiendom, trafikkforstyrrelser og besittelse av våpen. De ble løslatt den 13. mars.

Kvinner utenfor reformsprosessen
Amnesty International frykter at kvinnediskriminerende og patriarkalske holdinger i Egypt er med på å hindre kvinners fulle deltagelse i reformprosessen.

Til tross for at kvinnene deltok i frontlinjen under de landsomfattende massedemonstrasjonene som førte til president Hosni Mubaraks avgang, er ingen kvinner blitt valgt ut til å delta i reformkomiteen for grunnloven, og de er svakt representert i den nye regjeringen.

- Egypts regjering må påse at kvinner som gjør en innsats for landets frihet får rett til å delta, spesielt de som kjemper for likhet mellom kjønnene og for kvinners rettigheter, sier John Peder Egenæs.


Bli med på aksjon for kvinnene i Egypt!