John Jeanettes historie: En åpen hemmelighet

Ubåtkaptein John Remø var nøye med å skjule alle bevis og gjemte kvinneklærne i kjelleren. Det skulle gå tretti år før kvinnen som eide klærne ville gå fritt rundt i Oslo.
Publisert: 11. des 2014, kl. 10:34 | Sist oppdatert: 12. des 2014, kl. 11:34
Som barn var John en villstyring. Han bannet og sloss og spilte i rockeband. Han gikk inn i marinen og ble forfremmet til kaptein på en undervannsbåt i en alder av 27 år.

En natt kom det en telefonoppringning fra hans kone på skipstelefonen. Hun fortalte at hun hadde funnet en bag med kvinneklær i kjelleren. John forsto at han var avslørt, men han tok ikke sjansen på å snakke om dette på den militære telefonlinjen. Han lovte å skrive et brev til henne.

Morgenen etter skulle undervannsbåten på patrulje i Barentshavet. Dette var midt under den kalde krigen, og kona måtte vente lenge før hun fikk vite sannheten om plastposen og hemmeligheten mannen hennes bar på.


På farlig grunn

Historien starter tjue år tidligere i en liten kystby i Norge. John, som da var fire år gammel, ble tatt på fersken med kjole på. Moren ble rasende, for dette var uhørt og helt forbudt.

Vi ble vel begge redde, og jeg forsto at jeg var på farlig grunn.


- Men jeg har alltid følt meg alltid som jente, og jeg ville gjerne se ut som jente og være med på jenteleken.

Dette var i de konservative 1950-årene, og John forsto fort at han måtte late som han var gutt for å få den kjærligheten han trengte. En betinget kjærlighet.

- Jeg begynte å spille skuespill, men jeg overdrev og ble ganske usjarmerende. Jeg lærte meg raskt de styggeste banneordene og å slåss.

Han var kanskje en rampete tenåring, men John elsket også musikk. Dette åpnet en dør til å utforskinge hans undertrykte kvinnelige side. Tanten hans hadde nemlig en gitar og ga ham nøkkelen til huset sitt slik at han kunne øve.

- Hun hadde de nydeligste klær, silkeundertøy og høyhælte sko. Å gå dit og prøve på meg alt dette ga meg en følelse av frihet og lykke. Endelig kunne jeg være meg selv. Det gjorde meg imidlertid trist at jeg ikke kunne vise det til noen. Tante hadde nok en mistanke om hva jeg drev med, men hun sa aldri et ord om det.

Tante var en spinkel dame, og jeg husker enda hvor lei meg jeg ble da jeg vokste ut av klærne hennes.


John flyttet hjemmefra da han var 17 år og giftet seg i begynnelsen av 20-årene. De fikk en sønn. Han var far med frodig skjegg og macho-jobb, og oppfylte alle forventningene til det å være mann.


Sannheten kommer for en dag

Johns kone ble merkelig nok lettet da hun omsider fikk brev fra ham. Hennes første tanke hadde vært at John hadde myrdet noen og gjemt offerets klær i en plastpose i kjelleren. Men da sannheten kom for dagen, sto det klart for henne at forholdet deres var basert på en løgn og at det ikke kunne fortsette.

Jeg elsket henne og var redd for å miste henne.


- Jeg håpet at min trang til å være kvinne ville forsvinne, og at det å være gift med henne ville gjøre at jeg kunne leve uten denne trangen. Det gikk imidlertid ikke mer enn en måned før jeg i hemmelighet begynte å kle meg som kvinne igjen.

Tretti år etter at bagen med klær ble funnet i kjelleren var tiden endelig moden for å la hemmeligheten komme for en dag og åpenlyst gå og handle kledt som kvinne i Bogstadveien, en av Oslos store handlegater.

- Det var en herlig følelse av frihet.

Ingen forbipasserende ville tro at denne høye, stilig antrukne og selvsikre kvinnen i sekstiårene egentlig har en manns kropp.


Kjønn: M

Å forandre sitt offentlige navn gikk relativt lett. Vennene hennes kaller henne Jeanette nå. Men offentlig bruker hun John Jeanette. Dette er for å vise hvilken diskriminering hun og andre transpersoner fremdeles blir utsatt for i Norge.

For det å forandre kjønnsbetegnelsen i pass, kjørekort og andre id-dokumenter var en helt annen sak. Norsk lov krever at hun skal foreta en tvungen kjønnsendringsoperasjon for å kunne registreres som kvinne. Norsk lov krever at hun gjennomgår en fullt kjønnsskifte som innebærer å fjerne kjønnorganer og gjennomgå irreversibel sterilisering. En rå praksis som henger igjen fra 70-tallet. Et premiss for å starte behandlingen er også å få stillt en psykiatrisk diagnose som tvinger deg til å akseptere at du lider av en mental forstyrrelse.

John Jeanette nekter å underkaste seg disse kravene.
- Hormonene endrer både kroppen og psyken din – det er som å gå gjennom nok en pubertet.

Derfor står det fremdeles «mann» i alle hennes offentlige dokumenter. Hennes transseksualitet er ydmykende offentlig og blir ofte kommentert når hun sjekker inn på hotell, leverer en resept på apoteket eller låner en bok på det lokale biblioteket.

Jeg sitter på venterommet som kvinne, men blir kalt inn til legen som mann. Jeg er blitt vant til det, men jeg føler meg like ydmyket og frustrert hver gang.


John Jeanette ønsker ikke å bli tvunget til å operere seg for å få id-papirer som kvinne. Hun sier hun ble gledelig overrasket da hun fikk vite at Amnesty-aktivister over hele verden vil aksjonere for hennes sak i desember.

Jeg tror det vil ha stor betydning for mange i min situasjon. Sammen kan vi forandre på ting.

TRANSPERSONER

Hva betyr det å være en transperson?
Det betegner en person som opplever en annen kjønnsidetitet enn den lovbestemte kjønnsidentiteten de fikk ved fødselen. Transpersoner blir ofte antatt å være homofile, men kjønnsidentiteten har ikke noe med seksuell orientering å gjøre.

Hvorfor er John Jeanettes situasjon et menneskerettighetsspørsmål?
Det å tvinge transpersoner til å velge mellom irreversible steriliseringsinngrep eller ikke å få offentlig anerkjent sitt kjønn er et brudd på deres rett til å kunne leve sine liv uten diskriminerende og umenneskelig, grusom eller nedverdigende behandling.

Hvorfor er tiden moden for forandring?
Danmark har nylig vedtatt en lov som tillater transpersoner å forandre sitt offentlige kjønn uten å måtte bli diagnostisert med en mental forstyrrelse eller gjennomgå en operasjon. Bare Argentina har lignende lover. Hvis norsk lov endres, vil Norge leve opp til sitt image som en av verdens beste menneskerettighetsforkjempere.

#SkrivForLiv
Skriv et brev for å forandre livet hennes
Apppeller til den norske regjeringen om å endre loven slik at John Jeanette kan endre sitt lovlige kjønn uten å bli påtvunget medisinsk behandling.

Start brevet ditt med «Kjære minister» og send det til:
Helse- og omsorgsminister Bent Høie
PB 8011 Dep
0030 Oslo

E-post: [email protected]
Twitter:@_helseog_omsorg
www.facebook.com/helseogomsorgsdepartementet

John Jeanette sin sak er en del av Amnestys globale brevmaraton og i disse dager sender tusenvis av mennesker verden over brev til helseminister Bent Høie og solidaritetsbrev til John Jeanette selv. Bli med du også på www.amnesty.no/skrivforliv
Se også den internasjonale aksjonen på www.amnesty.org/writeforrights