Aksjonerte for Chen Guangcheng

Amnesty-aktivister og Oslo Freedom Forum-deltagere tok på solbrillene og sto sammen for å støtte Kinas mest kjente blinde aktivist. 
Publisert: 9. Mai 2012, kl. 16:09 | Sist oppdatert: 9. Mai 2012, kl. 16:39
Det er viktig å holde presset oppe for å beskytte Chen Guangcheng og hans venner og familie. I forbindelse med Oslo Freedom Forum, arrangerte Amnesty International i Norge en aksjon tirsdag 8.mai. Målet: Vise kinesiske og amerikanske myndigheter at verden følger med på hvordan de håndterer Guangcheng-saken, og si tydelig ifra om at de må behandles rettferdig.
- Chen Guangcheng er ikke en typisk dissident eller demokratiaktivist. Men han har gjort noe som er minst like farlig i dagens Kina: Han har forlangt at myndighetene følger sine egne lover, sier Amnestys generalsekretær i Norge, John Peder Egenæs.
Han får støtte av Yang Jianli, en kinesisk dissident, aktivist og akademiker som holdt foredrag om Liu Xiaobo under et frokostmøte i regi av Civita tirsdag morgen.
- Slike aksjoner er viktige, for å legge press på kinesiske myndigheter, sier Jianli.
Dramatisk flukt
I 2005 demonstrerte den blinde menneskerettighetsaktivisten Chen Guangcheng mot en tvangssteriliserings- og abortkampanje satt i gang av kinesiske myndigheter. Guangcheng ble arrestert for politisk aktivisme og dømt til fire års fengsel uten sine advokater til stede. Siden den gang har Amnesty jobbet for å beskytte ham og hans familie.
I september 2010 skulle Chen Guangcheng fått friheten tilbake, men i stedet ble han og familien satt direkte i husarrest. Nylig klarte Cheng Guangcheng å rømme fra husarrest og komme seg til den amerikanske ambassaden i Beijing. Etter lange diplomatiske forhandlinger ble han etterhvert fraktet til et sykehus for observasjon. Han skal nå ha fått selskap av sin familie også.
Trakassert
Kinesiske myndigheter har lovet at Chen Guangcheng skal få reise til USA med sin nærmeste familie. Men han er svært bekymret for familien, med god grunn. Chens bror er blitt anholdt, og hans mor og nevø er forsvunnet.
- Chen Guangcheng og hans familie er fortsatt ikke trygge. Vi deler Chens bekymring for hans syke mor og andre slektninger og venner hjemme, som har blitt utsatt for alle former for trakassering siden han rømte, sier John Peder Egenæs.
Amnesty International legger nå press på både kinesiske og amerikanske myndigheter for å sikre at både Chen Guangcheng og hans familie og venner ikke blir utsatt for videre forfølgelse.