Bilde
AKSJON

Tyrkia: Stans heksejakten på journalister!

Aksjonen er avsluttet

Del    
Signer aksjonen for å kreve at tyrkiske myndigheter slutter å trakassere journalister og fengsle dem uten tiltale og dom.
Publisert: 7. Mar 2017, kl. 10:00 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Dette er saken:
Av alle fengslede journalister i verden befinner en tredel av disse seg i Tyrkia. Etter det mislykkede kuppforsøket i juli 2016 har journalister blitt utsatt for massiv forfølgelse og fengsling. Mange har vært fengslet i månedsvis og er anklaget for terrorisme kun på bakgrunn av sin tilknytning til aviser og mediehus. Dessverre gjør dette at mange nå er skremt til taushet.

Mer enn 120 journalister og andre ansatte i mediebransjen er varetektsfengslet, og flere tusen er arbeidsledige etter at myndighetene har stengt 168 mediehus, aviser, TV- og radiokanaler og forlag siden kuppforsøket i fjor. Resultatet av denne bølgen av angrep på ytringsfriheten og pressefriheten i landet er følgende: Uavhengig journalistikk i Tyrkia er på kanten av stupet. Frykten for å bli fengslet for å kritisere myndighetene gjennomgripende, og fører også til utstrakt selvsensur. Rommet for kritisk og uavhengig journalistikk blir stadig mindre og prisen som betales for å være frittalende er høy. 
   
Asli Erdoğan 
Asli Erdoğan, en prisbelønnet tyrkisk forfatter, er en av dem som har kjent dette på kroppen. Hun har lenge vært tilknyttet dagsavisen Özgür Gündem som spaltist og rådgiver, og denne avisen er kjent for sin støtte til den kurdiske befolkningen. I kjølvannet av kuppforsøket ble avisens lokaler raidet av myndighetene, og redaktøren og minst 20 journalister ble arrestert og avisen ble stengt.
 
Samtidig ble hjemmet til Asli Erdoğan ransaket av åtte bevæpnede og maskerte offiserer. De brukte åtte timer på å gjennomgå 3500 bøker og notater hun hadde samlet de siste tiårene. På tross av at ingen bevis ble funnet mot henne ble hun arrestert og anklaget for terrorisme.
 
På politistasjonen ble hun plassert i en celle på 2 x 4 meter sammen med tre andre kvinner. Det var ingen vinduer i cellen og det elektriske lyset sto på 24 timer i døgnet. De fikk ikke gå på toalettet når de selv trengte det, men kun når vaktene bestemte det. Da hun ble fremstilt for retten forventet hun å bli løslatt. I stedet beordret dommeren videre fengsling i påvente av en rettssak.
 
Aslı Erdoğan er plaget med kronisk sykdom som ble forverret den tiden hun satt fengslet. Hun forteller at kulden i fengselet var fryktelig. Den 29. desember 2016 ble hun løslatt. Da hadde hun sittet i fengsel i over fem måneder. Anklagene om terrorisme henger fortsatt over henne og hun har blitt sterkt preget av hendelsen:

Etter at jeg ble løslatt har jeg ikke skrevet noe, og jeg tror ikke jeg vil gå tilbake til å skrive for avisen i nærmeste fremtid. Jeg prøver å bli frisk. I fengsel greide jeg å holde meg gående, men da jeg slapp ut kunne jeg virkelig kjenne den fysiske påkjenningen fengselsoppholdet har hatt å meg.  

Amnesty krever at:

  • Myndighetene i Tyrkia umiddelbart løslater alle journalister som holdes i varetekt uten tiltale og dom.
  • Tyrkiske myndighetene slutter å straffeforfølge journalister utelukkende for sitt journalistiske arbeid når det ellers er fravær av bevis for en internasjonalt anerkjent forbrytelser.

Det DU kan gjøre:

  • Signer aksjonen!
  • Del aksjonen på sosiale medier og oppfordre venner og bekjente til å skrive under!
  • Skriv ut underskriftslisten og hjelp oss med å samle underskrifter!
  • Ta et bilde av deg selv med teksten #FreeTurkeyMedia og del på Twitter med samme hashtag.

Signaturene sendes til justisminister i Tyrkia, Abdulhamit Gül. 


 



FØLGENDE MENNESKERETTIGHETER BLIR BRUTT I DENNE SAKEN:
  • Artikkel 3: Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet.
  • Artikkel 9: Ingen må utsettes for vilkårlig arrest, fengsling eller landsforvisning.
  • Artikkel 10: Enhver har krav på under full likestilling å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol når hans rettigheter og plikter skal fastsettes, og når en straffeanklage mot ham skal avgjøres.
  • Artikkel 19: Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å hevde meninger uten innblanding og til å søke, motta og meddele opplysninger og ideer gjennom ethvert meddelelsesmiddel og uten hensyn til landegrenser.

Oppdateringer

31.08.2017
Vi avslutter nå aksjonen for signering. Situasjonen for journalister i Tyrkia har på ingen måte bedret seg og Amnesty fortsetter å følge saken tett. Tusen takk til alle som har signert aksjonen!

21.07.2017
Rettssaken mot Cumhuriyet-journalistene starter mandag 24. juli. 12 av avisens ansatte er fengslet. 

27.06.2017

I dag har vi sendt 18 696 signaturer til justisministeren i Tyrkia, Bekir Bozdağ. Tusen takk til alle dere som signerte aksjonen!

15.05.2017
Den 12. mai ble Oğuz Güven som er redaktør i den tyrkiske avisen Cumhuriyet, arrestert og brakt inn til avhør. I følge advokaten hans er arrestasjonen basert på en overskrift i avisen. Oğuz Güven holdes fortsatt i varetekt.

03.05.2017
I dag er det pressefrihetens dag. Kanskje du har sett at vi har helsides annonser i flere av landets aviser? 

01.05.2017
I dag, på arbeidernes dag, er det mange Amnesty-aktivister rundt om i landet som har fokus på situasjonen for tyrkiske journalister. Flere steder i landet holdes det 1. mai-appeller, og flere aktivister har skrevet innlegg i lokalavisene. Mange går også i 1. mai-tog under parolen: Stans forfølgelsen av journalister – #FreeTurkeyMedia 

Bakgrunn

Fengsler flest journalister i verden
I følge komiteen for beskyttelse av journalister (CPJ) er Tyrkia det landet i verden som fengsler flest journalister. Av alle fengslede journalister i verden befinner en tredel av disse seg i tyrkiske fengsler. Helt siden 2013 har vilkårene for pressefriheten i landet vært dårlige, men etter det mislykkede kuppforsøket i juli 2016 har situasjonen tilspisset seg og blitt svært alvorlig.  Journalister og kommentatorer i Tyrkia kaller de massive angrepene på journalister og medier for "døden for journalisme i Tyrkia".

Unntakstilstand
20 juli 2016 erklærte president Recep Tayyip Erdoğan unntakstilstand i Tyrkia etter det misslykket kuppforslag mot regjeringen 15. juli. I kjølevannet av dette foregår det en heksejakt på personer myndighetene mener har en tilknytning til Gülen-bevegelsen eller personer som myndighetene oppfatter som meningsmotstandere.
 

BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER!
​Print ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skolen!

Mr Abdulhamit Gül

Ministry of Justice

Adalet Bakanlığı

06659 Ankara

Turkey



 


Dear Minister, 

I am deeply concerned about the fact that Turkish journalists and media workers from all strands of opposition media have been targeted in an unprecedented crackdown since the violent coup attempt in July 2016.  

Turkey now jails more journalists than any other country. One third of all imprisoned journalists in the world are being held in Turkish prisons, the vast majority waiting to be brought to trial. 

I urge you to ensure that all journalists and other media workers held in pre-trial detention since the 15 July violent coup attempt, some for over six months, are released without delay.  

Whilst it is indeed the right and duty of the government to investigate last summer’s coup attempt and to combat terrorism, it is also the responsibility of the authorities to ensure fundamental human rights are not violated in the process and the right to freedom of expression is respected.  

The lengthy imprisonment of more than 120 journalists, executives and others in the media pending trial since July 2016 is arbitrary and punitive. This shocking number makes Turkey the biggest jailer of journalists in the world. I am worried that many of those detained may be facing unfounded terrorism charges aimed at harassing and intimidating journalists exercising their right to freedom of expression.  

I call on you to use all your powers to uphold the fundamental principles of freedom of expression, fair trial, and to ensure that no prisoners are held in inhuman or degrading conditions.   

Yours sincerely,