Bilde
AKSJON

Tunisia: Fengslet for Facebook-post

Del    
Aksjonen er avsluttet. Jabeur Mejri er løslatt. Takk til alle som signerte.



Retten mente Jabeur og Ghazi fornærmet islam og muslimer med innlegg de hadde postet på internett.
Publisert: 21. Mar 2013, kl. 11:59 | Sist oppdatert: 2. Mar 2020, kl. 13:20
Derfor ble Jabeur Mejri og Ghazi Beji dømt til syv og et halvt års fengsel, og en bot på 1200 tunisiske dinarer (757 amerikanske dollar) den 28. mars 2012.

Mejri er for tiden i Mahida-fengselet, mens Beji rømte landet for å komme seg i sikkerhet. Mejri hadde publisert artikler om og bilder av profeten Muhammed på sin Facebook-side, og ble dømt i henhold til artikkel 121 (3) og 226 i straffeloven. Tunisiske myndigheter har brukt denne delen av lovverket gjentatte ganger for å begrense ytringsfriheten i landet.

23. juni 2012 opprettholdt lagmannsretten domfellelsen og straffeutmålingen. Mejris advokater har tatt saken til høyesterett og venter fortsatt på rettens avgjørelse.

Fikk bildene av kameraten
Ifølge rettsdokumentene som Amnesty International har hatt tilgang til, har Mejri under avhør fortalt at bildene han hadde publisert på internett kom fra en venn, Ghazi Beji – en selvutnevnt ateist. Derfor ble Beji også siktet for innleggene på internett, samt for manuskriptet: “The Illusion of Islam”. I sistnevnte gir han uttrykk for sine ateistiske holdninger og lager tegneserier av profeten Muhammed. Beji skulle egentlig møtt opp i retten 12. mars, men da hadde han allerede rømt landet fordi han fryktet for sin egen sikkerhet. Beji søker nå asyl i Frankrike.

Deprimert og sliten
5. mars var det ett år siden Jabeur Mejri ble arrestert. Mejris familie besøker ham hver uke, og de forteller at han er deprimert og følelsesmessig sliten etter å ha sittet ett år i fengsel. Han føler at det ikke har vært noen utvikling i hans sak – og han mener at han ikke skulle vært fengslet.

Amnesty International anser Mejri for å være en samvittighetsfange ettersom han er fengslet for å ha utøvet sin rett til menings- og ytringsfrihet.

Amnesty krever:
  • Tunisiske myndigheter må umiddelbart og betingelsesløst slippe Jabeur Mejri fri ettersom han utelukkende er fengslet for å ha brukt sin ytringsfrihet.
  • Høyesterett må slette dommen til Jabeur Mejri og Ghazi Beji.
  • Tunisiske myndigheter må respektere og beskytte ytringsfriheten i landet, inkludert retten til å være ateist.
Dette kan du gjøre:
  • Signer aksjonen!
  • Spre aksjonen i sosiale media!
  • Skriv solidaritetsbrev til Jabeur Mejri (Jabeur Mejri, Prison civile de Mahdia, Route de Chiba 5100, Mahdia, Tunisie)
  • Heng opp underskriftslisten på en felles oppslagstavle!
  • Skriv brev til myndighetene! Adresse finner du i appellbrevet under «les kravene»
  • Skap oppmerksomhet om saken på nett og i media, på skolen, på jobben og/eller på gaten!
  • Fortell andre hva du har gjort i kommentarfeltet under.


OPPDATERINGER:
28.10.2014

Fantastiske nyheter! 14. oktober ble Jabeur Mejri løslatt! Han takker Amnesty International, og mener at de mange handlingene utført av Amnestys medlemmer har bidratt til bevisstgjøring rundt saken hans, og at det har hatt stor innvirkning på løslatelsen. Det nytter!
Løslatelsen er betinget i påvente av en annnen sak hvor Jabeur er anklaget for å ha stjålet på sin tidligere arbeidsplass. Disse anklagene benekter han på det sterkeste. Amnesty følger saken.




Bli med å samle underskrifter!
Heng opp underskriftslisten på en felles oppslagstavle, legg listen i kantinen på jobb og skole, eller ta den med på møtet i idrettslaget i kveld.


08.05.2014
Jabeur Mejri ble dømt til 8 måneder i fengsel 29. april. Han er dømt for å ha "fornærmet en offentlig tjenestemann" og "brutt hellige verdier" i en krangel med en embetsmann. Advokaten til Jabeur forteller at han har planer om å anke dommen og bemerket alvorlighetsgraden.
23.04.2014
Jabuer Mejri ble arrestert igjen fredag 18. april, og holdes nå i Mahdia fengsel. Han ble arrestert etter at han kranglet med en ansatt i domstolen. Mejri dro til retten fredag for å sjekke når neste høring i saken hans skulle være. Advokaten og familien hans forventer å få flere detaljer om han blir tiltalt og/eller når han blir løslatt. Familien og advokaten til Mejri forklarte at krangelen sannsynligvis oppsto fordi Mejri opplever stort usikkerhet i forbindelse med saken sin. Han har fortsatt et reiseforbud som hindrer ham i å reise utenlands. Dette reiseforbudet er det kun domstolen som kan oppheve. Mejri har i lengre tid gledet seg til å reise til utlandet, og opplever reiseforbudet mot ham som svært frustrerende.

05.03.2014
Jabeur Mejri er løslatt! Mer informasjon følger.

18.12.2013
For å markere den internasjonale menneskerettighetsdagen, 10.desember, løslot president Moncef Marzouki 79 tunisiske fanger. Jabeur Mejri var dessverre ikke blant disse.

Presidenten har flere ganger uttalt at Mejri skal løslates, men begrunner forsinkelsen med at en løslatelse kan føre til sikkerhetsproblemer for Mejri. Amnesty International påpeker at ansvaret for å beskytte Mejri ligger hos tunisiske myndigheter, og at unnskyldningen ikke kan brukes for å forlenge fengslingen. Lese hele uttalelsen til Amnesty her.

06.09.2013
Jabeur Mejri sitter fremdeles fengslet. Familien hans sa at han håpet sterkt på å bli benådet under Eid, etter den muslimske måneden Ramadan i juli/august, og at han ble veldig skuffet da det ikke skjedde. I Tunisia skjer slike benådinger ofte under nasjonale- og religiøse høytidsdager. Familien til Jaibur møtte med presidentens rådgivere som sa at de var positive til hans løslatelse, men siden det har det altså ikke skjedd noe.

23.05.2013
25. april 2013 trakk Jabeur Mejri en klage han hadde sendt inn til retten. Grunnen var at han ikke trodde at domstolen noensinne skulle behandle klagen. Samme dag fikk han beskjed om at det var satt en dato for klagebehandlingen. Ines, Jabeurs søsteren forteller Amnesty at han er veldig opprørt og hadde mistet alt håp om at domstolen noengang ville se på saken hans. Nå er det eneste alternativet for å få Mejri løslatt er å be presidenten om benåding.

15.05.2013
Amnesty Ungdom Grenland hadde bussaksjon for Jabeur Mejri og Raif Badawi.
.

14.05.2013
13102 signaturer er blitt sendt til vårt hovedkontor i London. De norske signaturene vil bli overlevert til tunisiske myndigheter sammen med signaturer fra hele verden.

29.04.2013
Den 26. april 2013 ble dommen mot Jabeur Mejri opprettholdt. "Det er ingen grunn til at tunisiske myndigheter skal holde Jabeur Mejri fengslet", sier Philip Luther, Amnesty Internationals direktør for Midtøsten og Nord-Afrika. "Han må løslates betingelsesløst og umiddelbart" opprettholder Philip Luther i en pressemelding om saken.


SEND ET SOLIDARRITETSBREV
Brev fra Tastaveden til Tunisia
Etter et skolebesøk på Tastaveden skole, forlot Camilla Andersson (regionsleder Sør) stedet med mer enn 20 personlige brev fra elevene til Jabeur Mejri. Gjennom brevene formidler elever i 10. klasse sterk medfølelse, optimisme og fremtidshåp for den fengslede aktivisten. Les saken her.

Gjør som elevene ved Tastaveden skole - send et solidaritetsbrev til Jabeur Mejri!

Adresse:
Jabeur Mejri
Prison civile de Mahdia
Route de Chiba 5100
Mahdia
Tunisie



Solidaritetsbrev fra elever ved Tastaveden skole i Stavanger.


YTRINGSFRIHET I MIDTØSTEN OG NORD-AFRIKA
I år fokuserer Amnesty på ytringsfrihet i Midtøsten og Nord-Afrika.

Over hele Midtøsten og Nord-Afrika blir mennesker kneblet med arrestasjon, tortur og dødsstraff for å bruke sin ytringsfrihet. Delta i våre aksjoner for mennesker i Midtøsten og Nord-Afrika.

Bahrain: Fengslet for twitter-melding
Qatar: Fengslet for frihetsdikt
Saudi-Arabia: Fengslet for nettsak
Iran: Fengslet for å forsvare kvinneaktivister
Libya: Fengslet for å ha trykket sak om statlig korrupsjon


Minister of Human Rights and Transitional Justice

Samir Dilou

Rue du 2 Mars 1934 Le Bardo 2000

Tunis



 

Your Excellency,

I write to you to express my concerns regarding Jabeur Mejri. He and his friend Ghazi Beji were sentenced to seven and a half years in prison and a fine of 1200 Tunisian Dinars for posts they had made on online.

Your Excellency, I call on you to immediately and unconditionally release Jabeur Mejri, who is a prisoner of conscience held solely for peacefully exercising his right to freedom of expression.

I further call on the Tunisian authorities to quash the conviction and prison sentence against Jabeur Mejri and Ghazi Beji and to respect the right to freedom of expression and ensure that the Tunisian authorities meet your international human rights obligations.

Yours sincerely,