Bilde
AKSJON

Syria: Hvor er Khalil Maatouq?

Del    
Amnesty frykter for skjebnen til menneskerettsadvokat Khalil Ma'touq. Han er observert av medfanger i et fengsel i Damaskus, men syriske myndigheter benekter at de holder ham. Krev at han løslates. 

 
Publisert: 18. Apr 2013, kl. 09:51 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Den 2. oktober 2012 var Khalil Ma'touq og hans venn Mohammed Thatha på vei til Ma`touqs kontor, men dit kom de aldri fram. Løslatte fanger fra State Security avdeling 285 i Kafr Soussa i Damaskus har imidlertid rapportert at de nylig har sett Ma'touq der. Likevel har myndighetene nylig nektet for at de har arrestert ham.

"Forsvunnet"
Amnesty International frykter at han har blitt utsatt for en tvungen "forsvinning", slik mange andre blir utsatt for i Syria. "Forsvunne" er utenfor lovens beskyttelse og står derfor i stor fare for å bli utsatt for tortur og andre grove brudd på menneskerettighetene.

Kjent advokat
Khalil Ma'touq har jobbet som menneskerettighetsadvokat i mange år, og har forsvart hundrevis av politiske fanger og samvittighetsfanger i Syria. Han er også leder for Syrian Center for Legal Studies and Research.

Ingen informasjon
Det er heller ikke informasjon om skjebnen til Khalil Ma'touqs venn Mohammed Thatha som "forsvant" samtidig.
Familiene og advokatene til begge to, har sendt flere henvendelser til lokale myndigheter for å finne ut av hvor de to holdes.

Dypt bekymret
Amnesty International er dypt bekymret fordi påtalemyndighetene benekter at Khalil Ma'touq er arrestert av dem til tross for en rekke vitneutsagn som bekrefter at han er sett i fangenskap så nylig som for fem uker siden. Amnesty International er også dypt bekymret for at det ikke finnes noen informasjon om hvor Mohammed Thatha er, til tross for at han «forsvant» samtidig som Khalil Ma'touq.

Amnesty International krever at:
  • syriske myndigheter umiddelbart informerer Khalil Ma'touq og Mohammed Thathas familier om hvor de to «forsvunne» holdes og hvilken behandling de får
  • dersom de er arrestert kun på bakgrunn av Khalil Ma'touqs menneskerettsarbeid eller for å ha benyttet seg av ytringsfriheten må de løslates betingelsesløst og umiddelbart
  • syriske myndigheter beskytter de arresterte mennene mot tortur og annen umenneskelig behandling, at de får gjenoppta kontakt med familiene og advokatene sine, og at særlig Khalil Ma'touq som lider av en alvorlig lungesykdom får tilgang til all nødvendig medisinsk behandling.

Dette kan du gjøre:

Bli med å samle underskrifter!
Heng opp underskriftslisten på en felles oppslagstavle, legg listen i kantinen på jobb og skole, eller ta den med på møtet i idrettslaget i kveld.
OPPDATERINGER:
11.06.2014

Datteren til Khalil Ma'touq er løslatt! Den 11.juni ble Ranim Khalil Ma'touq, datteren til Khalil Ma'touq, løslatt! Både hun og menneskerettighetsadvokaten Jihan Amin ble arrestert i hjemme sine i Sahnaya, i nærheten av Damaskus, den 17.februar. I midten av april ble Ranim Ma'touq og Jihan Amin overført til 'Adra fengsel, men før det visste ingen hvor de to befant seg. De ventet på en rettsak i Anti-terrordomstolen da de ble løslatt. Jihan Amin ble løslatt 29. april.

04.03.2014
17. februar i år ble også Khalil Ma'touqs datter, Ranim Khalil Ma’touq, og Jihan Amin, som jobbet med Khalil Ma’touq på Syrian Center for Legal Studies and Research, arrestert. Myndighetene har ikke oppgitt noen grunn til å arrestere de to kvinnene. Du kan lese mer om deres sak på Amnesty International i Sverige sine sider.
23.09.2013
Amnesty International Norge har i dag oversendt 10954 underskrifter til de syriske myndighetene. Tusen takk til alle som har deltatt på aksjonen! Ikke glem at aksjonen fortsetter, så vi setter fortsatt pris på nye underskrifter!

SYRIA
Siden protestene startet i Syria har tusenvis av antatte kritikere av regjeringen blitt arrestert. Amnesty International frykter at flesteparten av disse fangene er blitt utsatt for tortur eller mishandling.

Amnesty International har navn på over 720 mennesker som har dødd i varetekt og har dokumentert mange tilfeller av tortur i rapporten «I wanted to die»: Syria’s torture survivors speak out.
President Bashar al-Assad
Your Excellency,

I write to you to express my concerns that the public public prosecutor has denied that Khalil Ma’touq is being held by the state, despite reports that he was seen in detention as recently as a few weeks ago, and that there is no news about the fate of Mohammed Thatha who disappeared at the same time as Khalil Ma’touq.

I call on the Syrian authorities to urgently inform Khalil Ma’touq and Mohammed Thatha’s families of the two men’s fate and whereabouts. If they are held solely on account of Khalil Ma’touq’s human rights work or for the peaceful exercise of their rights to freedom of expression, association and assembly, they should be released immediately and unconditionally.

I further urge the Syrian authorities to ensure that both men are protected from torture and other ill-treatment, and allowed immediate contact with their families and lawyers of their choice and that Khalil Ma’touq in particular, who has advanced lung disease, is granted access to all necessary medical care.

Thank you for your attention on this serious matter.

Sincerely yours,