Bilde
AKSJON

Saudi-Arabia: Fengslet for å starte nettside

Aksjonen er avsluttet

Del    
Raif Badawi grunnla nettsiden "Saudi Arabian Liberals". Nå er han dømt til syv års fengsel og 600 piskeslag.Denne aksjonen er avsluttet. Se ny aksjon på Raif Badawi her.
Publisert: 28. Jan 2013, kl. 14:43 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Dette er saken:
Raif Badawi er tiltalt for å ha utfordret moral og religiøse autoriteter i Saudi-Arabia fordi han opprettet en nettside for liberal og sosial debatt.
Tiltalen peker på en rekke artikler Raif Badawi har skrevet. Blant sakene domstolen tiltaler ham for er en artikkel om Valentine’s Day, som er forbudt i Saudi-Arabia. Han er også anklaget for å ha latterliggjort den saudiarabiske kommisjon for å fremme dyd og hindre synd, også kjent som det religiøse politiet.

Svak rettssikkerhet
Rettssaken startet i juni 2012 og er full av urettmessigheter. Ifølge Badawis advokat ble saken flyttet fra en dommer til en annen som på forhånd hadde uttalt at Badawi burde tiltales for frafall fra islam. Man risikerer dødsstraff for religiøst frafall i Saudi-Arabia. Advokaten har bedt om at dommeren erklæres inhabil på grunn av uttalelsen, og at tiltalen mot Badawi frafalles.

Amnesty International anser Raif Badawi som en samvittighetsfange, fengslet utelukkende for å benyttet seg av ytringsfriheten.

Amnesty International krever
  • At Raif Badawi løslates umiddelbart og betingelsesløst
  • At myndighetene dropper anklagene mot Raif Badawi og frastår fra å tiltale mennesker for frafall fra islam

Hva kan du gjøreOPPDATERINGER
11.09.2013
Denne aksjonen er avsluttet. Se ny aksjon på Raif Badawi her.

31.07.2013
Denne uken ble Raif Badawi dømt til sju års fengsel og 600 piskeslag. Vi fortsetter aksjonen, og øker presset for at Raif Badawi blir løslatt!
22.05.2013
I dag har vi sendt 15319 signaturer til Kongen i Saudi-Arabia, hvor vi krever Raif Badawis løslatelse.


15.05.2013
Amnesty Ungdom Grenland hadde bussaksjon for Raif Badawi og Jabeur Mejri.Melding fra Badawis kone
Raif Badawis kone så via vår Twitter-konto Aktivst Stemmer @MENAvoices at aktivister i Stavanger arrangerte stand for Raif Badawi, og sendte oss denne meldingen: Hei! Jeg er kona til #Raef Badawi, Jeg har lest at dere organiserer en stand for å stå i solidaritet med mannen min den 6. april. Tusen hjertelig takk.

02.04.2013
Saken til Raif Badawi sendes mellom ulike domstoler i Saudi-Arabia. Domstolene er uenige om Raif Badawi har fornærmet islam og kan tiltales for religiøst frafall. Det er tiltalen for religiøst frafall som gjør at Badawi risikerer dødsstraff. Mens domstolene er uenige, mener aktoratet fortsatt at Badawi skal tiltales for religiøst frafall.

Bli med å samle underskrifter!
Heng opp underskriftslisten på en felles oppslagstavle, legg listen i kantinen på jobb og skole, eller ta den med på møtet i idrettslaget i kveld.

I det siste er det blitt stadig farligere å være kritiker av saudiarabiske myndigheter. Kritikere og menneskerettighetsaktivister har blitt rammet på ulike måter, både gjennom rettsaker og mer tilfeldige tiltak som forbud mot å forlate landet.

I Saudi-Arabia brukes dødsstraff mot en rekke forbrytelser, inkludert religiøst frafall. Dette strider i mot religionsfriheten som er slått fast i artikkel nummer 18 i FNs verdenserklæring for menneskerettigheter.

Amnesty International aksjonerer også for saudiarabiske Hamza Kashgari som risikerer dødsstraff for en melding han sendte på twitter.

Over hele Midtøsten og Nord-Afrika blir mennesker kneblet med arrestasjon, tortur og dødsstraff for å bruke sin ytringsfrihet. Delta i våre aksjoner for mennesker i Midtøsten og Nord-Afrika.

Bahrain: Fengslet for twitter-melding
Qatar: Fengslet for frihetsdikt
Tunisia: Fengslet for Facebook-post
Iran: Fengslet for å forsvare kvinneaktivister
Libya: Fengslet for å ha trykket sak om statlig korrupsjon


King and Prime Minister

King Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud

The Custodian of the two Holy Mosques

Office of His Majesty the King

Royal court, Riyadh

Kingdom of Saudi Arabia

 
Your Majesty,

I am writing because I am very concerned about the case of Raif Badawi. He was charged with "setting up a website that undermines general security" in Saudi Arabia. The original trial judge was replaced by another judge who had previously advocated that Badawi be punished for "apostasy". I am contesting the judge's impartiality in the case.

I hereby strongly urge the King of Saudi Arabia to immediately and unconditionally release Raif Badawi. He is a prisoner of conscience detained solely for the peaceful exercise of his right of expression.

I further urge the King of Saudi Arabia to drop all charges against Raif Badawi and desist from charging and convicting people for "apostasy". as it violates the rights of freedom of expression and freedom of religion.

Yours sincerely,