Bilde
AKSJON

Russland: Krev rettferd for Anna Politkovskaya!

Aksjonen er avsluttet. De som drepte Politlovskaya er blitt dømt. De som beordret drapet vil trolig aldri bli dømt.  Syv år etter drapet på Anna Politkovskaya er fremdeles ingen dømt for drapet på Russlands fremste menneskerettighetsforkjemper.
Publisert: 29. okt 2010, kl. 13:42 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Den 7. oktober 2006 ble journalisten og menneskerettighetsforkjemperen Anna Politkovskaya skutt og drept i en heis i boligblokken der hun bodde i Moskva. Drapet på Anna Politkovskaya stilnet stemmen til en av de få russiske journalistene som turte å avsløre menneskerettighetsbrudd i sitt eget land.

Den russiske nasjonale etterforskningskomiteen annonserte 2. juni 2011 at Rustam Makhmudov var siktet for drapet. Arrestasjonen er et stort skritt mot rettferdighet for utsatte menneskerettighetsforkjempere i Russland. Det er uvisst når rettssaken mot han starter.

Anna Politkovskayas sak er avgjørende for menneskrettighetssituasjonen i Russland. Den vil vise om russiske myndigheter har vilje til å leve opp til sine løfter om rettferdighet og til å etterfølge rettigheter nedfelt i nasjonal og internasjonal lovgivning.


Amnesty krever at russiske myndigheter:
  • Etterforsker drapet på Anna Politkovskaya på en grundig og uavhengig måte.
  • Sørger for at både de som utførte drapet og de som beordret det blir arrestert og stilt for retten.
  • Beskytter journalister og menneskerettighetsforkjempere mot overgrep.
  • Overholder sine internasjonale forpliktelser med hensyn til organisasjonsfrihet og ytringsfrihet.
  • Revurderer loven om politisk ekstremisme, som kan brukes til å trakassere menneskerettighetsforkjempere og hindre dem i deres arbeid.
Du kan støtte Anna Politkovskayas sak ved å:

Bli med å samle underskrifter!
Heng opp underskriftslisten på en felles oppslagstavle, legg listen i kantinen eller ta den med på møtet i idrettslaget i kveld.OPPDATERINGER
16.06.2014

Den 9.juni ble Rustam Makhmudov og Lom-Ali Gaitukaev dømt til livstid i fengsel. Byretten i Moskva anser Rustam Makhmudov for å være Anna Politkovskayas morder, mens onkelen hans, Lom-Ali Gaitukaev, er dømt for å ha organisert drapet.

Dzhabrail Makhmudov ble dømt til 14 år i fengsel og Ibragim Makhmudov fikk 12 år. Sergei Khadzhikuerbanov ble dømt til 20 år.

Barna til Anna Politkovskaya, Ilya og Vera, sier at saken til moren ikke kan anses som fullstendig avsluttet før alle involvert i å ha bestilt drapet er brakt for retten.

22.05.2014
Tirsdag, 20.05.2014, ble 5 menn dømt i en rett i Moskva for drapet på Anna Politkovskaya utenfor leiligheten hennes i 2006. Det er fremdeles ikke sikkert hvem som beordret mordet, og dommen er derfor ikke en fullstendig seier. Det gjenstår mange ubesvarte spørsmål.

Mordet på Anna har demonstrert risikoen ved å snakke ut om menneskerettighetsbrudd og korrupsjon i Russland. Før vi får vite hvem som står bak og rettferdighet er oppnådd lever alle journalister og aktivister i fare.

- Sergei Nikitin, sjef for Amnesty International i Russland

06.09.2013
Den 2 september ble høringene i Anna Politkovskaya saken gjenopptatt i Moskva byrett. Retten gav medhold til påtalemyndighetene i spørsmålet om vareteksfengsling av Dzabrail brødrene og Ibragim Makhmudov. Kravet om vareteksfengsling ble fremsatt av påtalemyndighetene basert på bevis om at de tiltalte hadde brutt reiseforbudene fremsatt av retten, og forlatt Moskva ved flere annledninger over de to siste månedene.
30.06.2013
Den 23 juli 2013 ble jury panelet for Anna Politokovskayas rettsak valgt i Moskov byrettsal. Politkovskayas barn, Ilya og Vera, hadde forespurt to ganger om at jury utvalget skulle utsettes da de ikke kunne delta i prossessen, noe retten avslo å ta hensyn til. Som følge av dette har Ilya og Vera, som representerer de fornærmede i saken, og deres advokatAnna Stavitskaya, nektet å ta del i rettsaken.
Den 24 juli 2013 startet rettsaken mot de tre Makhmudov brødrene - Rustam, Ibragim og Dzhabrail -, deres onkel Lom-Ali Gaitukaev og tidligere politimann Sergei Khadzhikurbanov, som er anklaget for drapet på journalisten Anna Politkovskaya, i Moskva byrett. Ingen av de tiltalte har erkært seg skyldige. Rettsaken startet uten de fornærmede tilstede, som forsetter å nekte og delta i rettsaken etter jury utvalget ble foretatt uten deres deltagelse. Neste høring vil finne sted 31 juli.

05.02.2013
5. februar 2013 bekreftet domstolen i Moskva aktors ønske om å forlenge varetektsfengslingen av den tidligere politimannen Sergei Khadzhikurbanov, som er anklaget for medvirkning til drapet på Anna Politkovskaja. Han vil blir holdt i Moskva varetektsfengsel til 7. mars. Den tiltalte og hans forsvarere har studert saken mot ham, og har bedt om at deres sak blir hørt av juryen.

14.12.2012
Dmitrii Pavliuchenkov er i dag funnet skyldig, og dømt til 11 års fengsel, som skal sones i et høysikkerhetsfengsel. Rettssaken mot fem av Pavliuchenkos medsammensvorne skal etter planen starte i mars 2013. Amnesty er fornøyd med dagens dom, og med den videre planlagte strafferettslige forfølgesen av Anna Politkovskajas drapsmenn, men etterlyser fremdeles en nødvendig granskning av hvem som beordret drapet.

24.08.2011
Myndighetene har arrestert Dmitrii Pavliuchenkov, en tidligere oberstløytnant i politiet og tiltalt han for å ha planlagt drapet på Anna Politkovskaia. Han skal ha mottatt en ordre fra en foreløpig ukjent person om å arrangere drapet. Myndighetene hevder de vet hvem som beordret drapet, men mener det er for tidlig å offentliggjøre denne informasjonen nå.

07.06.2011
Russlands nasjonale etterforskningskomiteen annonserte 2. juni at Rustam Makhmudov er siktet for drapet på journalisten og menneskerettighetsforkjemperen Anna Politkovskaia. Arrestasjonen er et stort skritt mot rettferdighet for utsatte menneskerettighetsforkjempere i Russland.

Rustam Makhmudov ble arrestert 31. mai i Tsjetsjenia, etter at det i flere år var meldt at han hadde flyktet fra Russland og gjemte seg i utlandet. Tre andre mistenkte, to av dem brødre Rustam Makhmudov, er blitt frikjent for medvirkning i drapet på grunn av manglende bevis i en tidligere rettssak i 2009.

Arrestasjonen og siktelsen av Rustam Makhmudov er et viktig skritt på veien mot få slutt på straffefrihet for overgrep menneskerettighetsforkjempere som retter fokus på menneskerettighetsbrudd i Tsjetsjenia og Nord-Kaukasus.

06.10.2010
Komiteen som etterforsker saken har i dag uttalt at etterforskningen vil pågå frem til februar 2011. Rustam Makhmudov som er antatt å være hovedmannen bak drapet er nå etterlyst både nasjonalt og via Interpol.

De andre tre mennene som først ble frikjent har nå igjen status som mistenkte og er også under etterforskning.

Komiteen hevdet videre at de har fått kjennskap til andre personer som var delaktige i drapet, og vil bli stilt for retten når etterforskningen er ferdig.

Rettsprosessen så langt

LES OGSÅ
Journalistdrapene fortsetter


President of the Russian Federation

Vladimir Vladimirovich Putin

ul.Ilyinka, 23, pod'ezd 11

103132 Moscow

Russian Federation

Dear President Putin,
I call on the Russian authorities to follow up initial statements made which condemned the murder and called for an impartial and full investigation into the murder of Anna Politkovskaya.

I urge you to continue the investigation, upholding its thoroughness, independence and impartiality so that all those responsible are brought to justice, including those who ordered her killing.

I also ask the authorities for a strong commitment to protect journalists and human rights defenders from violence, harassment and threats.

Finally I ask for a review of the overbroad law on extremism, which can be used to harass human rights defenders and independent journalists and ask the authorities to fully comply with their international commitments on freedom of expression and freedom of association.

Yours sincerely,