Bilde
AKSJON

Kina: Løslat Gao Zhisheng!

Del    
Saken er avsluttet: Gao Zhisheng ble løslatt 7. august 2014 etter å ha sonet ferdig fengselsdommen sin. Han får ikke delta i noen form for politisk aktivitet i ett år, kan ikke delta i noen form for debatt, får ikke reise og blir nøye overvåket av polititet. Gaos brødre, som møtte ham utenfor fengslet, forteller Amnesty at tennene hans er i dårlig forfatning, og at de er redde for at han har vært utsatt for tortur. Amnesty følger saken til Gao tett.
Publisert: 15. nov 2012, kl. 08:38 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30

Gao Zhisheng er blant Kinas mest anerkjente og respekterte advokater. Som følge av sitt engasjement for menneskerettighetene har han blitt utsatt for ulovlig husarrest, "forsvinning" og grov tortur. Han har sonet en fengselsdom for å ha organisert en sultestreik i protest mot politisk forfølgelse i Kina.

Dette er saken:

I desember 2011 kunngjorde statlige kinesiske media at Gao Zhisheng var blitt fengslet for å sone en dom på tre år. Nyheten kom som både et sjokk og en lettelse for familien og vennene hans, som ikke hadde hørt fra ham siden april 2010, og ikke visste om han var død eller levende.

Ifølge myndighetene hadde Gao Zhisheng brutt betingelsene for prøveløslatelsen sin etter en betinget fengselsdom fra 2006. Dette året organiserte han en sultestreikkampanje for å rette oppmerksomheten mot forfølgelse av menneskerettighetsforkjempere i Kina, og ble senere samme år dømt for å ha "oppfordret til undergraving av staten".

Selv om fengselsdommen han fikk i 2006 var betinget, ble Gao Zhisheng umiddelbart satt i ulovlig husarrest sammen med sin kone og deres barn. I årene har fulgt har han og familen hans gjentatte ganger blitt trakassert av politiet, for eksempel etter at han fortalte bekjente om torturen han hadde blitt utsatt for i politiarrest. Kona og barna hans ble også vitner til hvordan politiet kom i huset deres, rev klærne av Gao og banket ham bevisstløst. Gao ble også en gang arrestert og torturert over flere uker.

Den 4. februar 2009 hentet politiet Gao Zhisheng på nytt og "forsvant" igjen. En måned senere lyktes hans familie med å flykte til USA.

Gao Zhisheng forble forsvunnet nesten omtrent permanent frem til desember 2011. Bare i to uker i 2010 dukket han opp igjen ,og klarte til og med å fortelle en amerikansk journalist om den torturen han stadig var utsatt for.

Amnesty krever at:

 • Gao Zhisheng umiddelbart og ubetinget blir løslatt.
 • Det blir satt en stopper for fengselstorturen.

Hva kan du gjøre?

 • Signere aksjonen.
 • Skrive brev til Gao Zhisheng.
 • Fortelle alle du kjenner om saken.
 • Skape oppmerksomhet om saken på nett og i media, på skolen, på jobben og/eller på gaten.
 • Fortelle andre hva du har gjort i kommentarfeltet/Twitter.
 • Skrive brev til Kinas øverstkommanderende. Adressen finner du i appelbrevet til høyre på denne siden.
Bli med å samle underskrifter!
Heng opp underskriftslisten på en felles oppslagstavle, legg listen i kantinen på jobb og skole, eller ta den med på møtet i idrettslaget i kveld.
Gao Zhisheng sammen med sønnen.

OPPDATERINGER:
18.06.2014
Les Gao Zhishengs personlige beskrivelse av torturen han led i 2007 her!
Oversatt av China Aid Association.

29.05.2013
I dag sendte vi kravbrevet med 16241 underskrifter til myndighetene i Kina. Takk til alle som har signert aksjonen så langt, vi fortsetter å aksjonere for Gao Zhisheng!

05.03.2013
Den 12. januar fikk Gao Zhisheng besøk av sine familiemedlemmer i fengslet. Hans kone overleverte en beskjed hvor amnestyaktivister ble takket. 


Skriv solidaritetsbrev til Gao Zhisheng
Gao Zhisheng befinner seg for tiden i Shaya fylkesfengsel nordvest i Kina. Du kan vise din solidaritet ved å sende et brev eller kort til Gao i fengselet. 

Gao Zhisheng
P.O. Box 15, Sub-box 16
Shaya County 842208
Xinjiang Uighur Autonomus Region
China


Bakgrunn
- Amnestys rapport om forfølgelse av advokater i Kina
- Henvendelse av organisasjonen Chinese Human Rights Defenders til FNs arbeidsgruppe mot tvungen forsvinning
Premier of the People’s Republic of China

The State Council General Office

2 Fuyoujite

Xichengqu

Beijingshi 10017

China

 
Your Excellency,
 
I am very concerned about the case of Gao Zhisheng (高智晟), a human rights lawyer subjected to enforced disappearance, torture, illegal house arrest and imprisonment as a result of his work. We call on you to:
 
 • Immediately release 高智晟.
 • Ensure that as long as 高智晟 remains in detention, he is not tortured or ill-treated, has access to family and legal representation of his choosing and receives any medical care he may require.
 • Ensure that all human rights defenders in China can carry out their peaceful activites without fear of hindrance, intimidation, arbitrary detention or imprisonment.
Thank you for your attention to this serious matter.
 
Yours sincerely,