Bilde
AKSJON: Russland

Kastet i fengsel for å sympatisere med ukrainske barn

Signer aksjonen under:

Jeg krever at Aleksei umiddelbart løslates!Se brevet vi sender

17 503 har signert

Slik behandler vi dine personopplysninger

Del    
Den russiske lokalpolitikeren Aleksei Gorinov (62) sitter fengslet for å ha uttrykt sympati med barn som blir drept i krigen i Ukraina. Krev at han løslates NÅ!
Publisert: 5. Mar 2024, kl. 15:26 | Sist oppdatert: 4. Apr 2024, kl. 14:10

– De torturerer han ikke lenger, de prøver å drepe han. Hvorfor skal man holde stille og intelligente Gorinov i en isolasjonscelle?

Dette spørsmålet stilte Aleksei Navalny, som forsøkte å hjelpe Gorinov i fjor høst, før han selv ble drept av russiske myndigheter.

Han visste hva han snakket om. Han sonet i samme fengsel før han ble sendt til Sibir.

Gorinov, som har måttet fjerne en del av lungen etter sykdom, ble etter å ha sittet i isolasjon over lengre tid tvunget til å måke snø ute i kulda i desember. Dette førte til at han ble så syk at han måtte legges inn på fengselssykehus. Her er han fortsatt.

Gorinov har ikke gjort annet enn å bruke sin rett til å ytre seg – krev at han løslates umiddelbart!

Det fatale spørsmålet

– Hvordan kan vi snakke om en tegnekonkurranse på barnas dag eller organisere danseoppvisninger på seiersdagen når barn dør hver dag?

Dette spørsmålet stilte Gorinov på et bydelsmøte i mars 2022, hvor han også refererte til Russlands invasjon av Ukraina som en krig. En måned senere ble han pågrepet for ordene han hadde ytret.

Juli samme år blir han dømt til syv år i fengsel for bevisst å ha spredd feilinformasjon.

I retten holder Gorinov opp et ark med ordene "Trenger dere fortsatt denne krigen?".

Putin er redd

– Å fengsle en lokalpolitiker og dømme han til 7 års fengsel viser hvor redd Putin er for vanlige folk og for at de skal tenke selv.
Ane Tusvik Bonde, seniorrådgiver med ansvar for Russland og Ukraina hos Amnesty i Norge.

Og med en kone og sønn, universitetsgrad og en forkjærlighet for sjakk og astronomi er det på mange måter akkurat det Gorinov er. En vanlig mann.

Men også en veldig modig mann, som er en del av Solidarnost bevegelsen som kjemper for et demokratisk Russland. Det har han gjort siden Sovetunionens fall. Sammen med andre fra opposisjonen stilte Gorinov til valg for å vise at demokrati var mulig å bygge opp gjennom lokalpolitikken.

Ikke bare har han som jurist sørget for at demonstranters rettigheter har blitt respektert på politistasjoner, hjulpet med papirarbeid og sørget for at de har fått mat og vann – han har også fungert som valgobservatør og trent opp andre.

VALG I RUSSLAnD

17 mars er det valg i Russland, men alle vet hvem som vil vinne.

Det er ingen valgkamp. Det er ingen reelle utfordrere.


Alle som kunne ha utfordret president Vladimir Putin er enten drept, rømt landet eller sitter i fengsel.Uredd

Selv hadde han aldri trodd han ville bli fengslet for verken sine ord eller handlinger, da han ikke har gjort noe kriminelt.

– Det finnes øyeblikk der stillhet ikke er akseptabelt. Jeg sier alltid det jeg mener er nødvendig å si. Og jeg har ikke noen eller noe å være redd for lenger.
Aleksei Gorinov etter han ble dømt til syv år i fengsel.

Før den lange fengselsdommen han nå soner ble han dømt til 15 dager soning for å ha deltatt på en demonstrasjon mot krigen i Ukraina, men ble sluppet fri etter 10 dager. Så ble han fengslet på ny.

Kulden er verst

I fengsel blir Gorinov satt på isolasjonscelle, en såkalt SHIZO, en rekke ganger.

– Dere har alle vært kalde en gang. Kanskje over lengre tid. Men jeg lover dere, dere har ikke opplevd kulde som den på en SHIZO, sa Navalny.

Å bli sendt til SHIZO, er som å sone i et fengsel i fengselet. En isolert straffecelle uten sollys eller frisk luft, hvor du ikke har kontakt med andre enn fengselsvaktene utenfor.

Rommet er på noen få kvadratmeter, omkranset av mørke, kalde murvegger, en sovebenk, en vask og et hull til å gå på do. Ekstrem kulde ødelegger ofte helsen til den innsatte.

– Så kan dere bare forestille dere hvordan det er for en 62 år gammel med funksjonsnedsettelse som mangler en del av lungene sine?

Fikk ikke helsehjelp


Tidlig i desember kunne en advokat som hadde fått besøke Gorinov i fengsel melde om at han var veldig syk og at han knapt klarte puste, snakke eller sitte oppreist.

Likevel tok fengselsvaktene fra han medisinene sine og tilbød han paracetamol før de tvang ham til å måke snø. Etter dette gikk det en lengre periode der ingen visste hvor han var.

Først 25. desember, etter at 240 helsearbeidere hadde sendt et åpent brev til Vladimir Putin om at de var bekymret for Gorinovs helse, at han ble funnet på et fengselssykehus i Vladimir-regionen.

En av mange

– Med å fengsle Gorinov ønsker russiske myndigheter å sette et eksempel og vise at det ikke finnes noen frie møteplasser.
Ane Tusvik Bonde, seniorrådgiver med ansvar for Russland og Ukraina hos Amnesty i Norge.

Han er også et eksempel på hvordan russiske myndigheter plutselig tiltaler mennesker som allerede er dømt for å ha tatt avstand til krigen i Ukriaina for andre ting.

I september ble Gorinov også anklaget for å ha rettferdiggjort terrorisme da han blant annet skal ha hatt en samtale på cella om et ukrainsk angrep på en bro i Krim.

Vi kan ikke være tydelige nok. Gorinov har ikke gjort annet enn å bruke sin rett til å ytre seg – krev at han løslates umiddelbart!

Amnesty krever at russiske myndigheter:

  • umiddelbart og betingelsesløst løslater Aleksei Gorinov.
  • sikre at han får tilstrekkelig medisinsk oppfølging utenfor fengselet.

    Signaturene vil bli sendt til statsadvokat Igor Viktorovich Krasnov.

Hjelp oss å samle underskrifter! Last ned underskriftsliste her:

Prosecutor General's Office
Igor Viktorovich Krasnov
Prosecutor General of the Russian Federation
str. Bolshaya Dmitrovka, 15a, Moscow,
Russian Federation, GSP-3, 125993

Dear Prosecutor General Igor Victorovich

Aleksei Gorinov, who is currently in the prison hospital in Vladimir region, was the first person to receive a prison sentence for spreading “false information” about Russia’s Armed Forces (Article 207.3 of the Criminal Code) simply for calling the “special military operation” in Ukraine – “a war” and stating that children are dying in it.

On 5 December 2023, Russian human rights defenders reported that Aleksei Gorinov, who had just been transferred to Penal Colony No. 2 in Pokrov, was ill. He complained of respiratory problems, which were exacerbated by the fact that part of his lung had been removed several years ago. The lawyer who visited Aleksei Gorinov on 8 December described the prisoner’s condition as “very bad” and noted that his skin was pale blue, he was exhausted and barely able to sit on the chair. The prisoner, who is 62 years old, was transferred to a prison hospital in the city of Vladimir in December, but his health remains in a serious condition.

I call on you to take all necessary steps to immediately and unconditionally release Aleksei Gorinov as he is detained solely for peacefully exercising his right to freedom of expression

and to ensure that he is able to enjoy the highest attainable standard of health.

I further call on you to take all necessary steps to have Article 207.3 of the Criminal Code of the Russian Federation repealed, as it violates Russia’s international human rights obligations.

Yours sincerely,