Bilde
AKSJON

Europa: Asylsøkere risikerer å fryse ihjel

Aksjonen er avsluttet

Del    
Signer aksjonen for å kreve at EU tar ansvar for asylsøkere som nå er strandet i vinterkulda på de greske øyene. Tusenvis av liv står i fare!
Publisert: 12. Jan 2017, kl. 13:37 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Europa kan ikke la mennesker fryse ihjel. Vi må handle nå. 

Dette er situasjonen:
Sør-Europa opplever nå en kuldebølge. Som et resultat av EUs avtale med Tyrkia står barn, kvinner og menn i umiddelbar fare for å fryse ihjel på de greske øyer. Mange sover i snødekte telt, og blir nærmest holdt som gisler av europeiske ledere som svikter i sin håndtering av flyktningkrisen.
 
Siden EU-Tyrkia avtalen trådde i kraft i mars 2016, har europeiske ledere samlet opp asylsøkere på de greske øyene med hensikt om å sende dem tilbake til Tyrkia. Returavtalen med Tyrkia er basert på den feilaktige forutsetningen om at asylsøkeres rettigheter blir respektert der. Returene har imidlertid ikke skjedd slik de europeiske lederne forventet, noe som har resultert i en humanitær katastrofe der mennesker lever under uverdige forhold i Europas utkant.
 
Dessverre er det i de europeiske regjeringenes interesse å holde flyktningene på øyene. Det å sørge for å få folk av øyene ville være et tilbakeslag for EU-Tyrkia avtale, en avtale det ser ut som om de ønsker å opprettholde for enhver pris.
 
De kummerlige forholdene asylsøkere lever i på de greske øyene er en del av en bevisst politikk for å hindre andre asylsøkere i å komme til Europa. De europeiske regjeringene ønsker også å holde disse menneskene på øyene for å sikre at asylsøkere faktisk returneres til Tyrkia.
 
Europas behandling av flyktninger er en skam.Verden kan ikke se vekk. Europa må handle for å unngå en humanitær katastrofe. Tusenvis av liv står i fare. 

Amnesty International krever at EU-kommisjonen:
  • Gjør alt de kan for å sikre at menneskene som er strandet de greske øyene blir overført til fastlandet og møtt med et tilstrekkelig mottaksapparat, slik at de kan blir registrert og klargjort for videre reise til andre europeiske land.
  • Sørger for at greske myndigheter får tilstrekkelig støtte til å registrere og behandle asylsøknadene på en tilfredsstillende måte.
Det DU kan gjøre:
  • Signer aksjonen!
  • Del aksjonen på sosiale medier og oppfordre venner og bekjente til å skrive under!
  • Skriv ut underskriftslisten og hjelp oss med å samle underskrifter!
Signaturene sendes til president i EU-kommisjonen, Jean-Claud Juncker, med kopi til statsminister Erna Solberg.
 

FØLGENDE MENNESKERETTIGHETER BLIR BRUTT I DENNE SAKEN:
  • Artikkel 14.1: Enhver har rett til i andre land å søke og å ta imot asyl mot forfølgelse
  • Artikkel 25.1: Enhver har rett til en levestandard som er tilstrekkelig for hans og hans families helse og velvære og som omfatter mat, klær, bolig og helseomsorg og nødvendige sosiale ytelser (...).
  • Artikkel 28: Enhver har krav på en sosial og internasjonal orden som fullt ut kan virkeliggjøre derettigheter og friheter som er nevnt i denne erklæringen.

Oppdateringer

15.02.2017
I dag sendte vi de siste 1005 signaturene til EU-kommisjonens president.

24.01.2017
I dag har vi sendt 11096 signaturer til EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Tusen takk til alle som har signert så langt!

17.01.2017
Den aller verste vinterkulden har gitt seg på de greske øyene, men forholdene er fortsatt dårlige og utilstrekkelig for veldig mange. På Lesvos har noen familier blitt flyttet til hoteller eller til kontainere i Kara Tepe-leiren, men det er fortsatt flere mennesker i Moria-leiren som bor i telt uten oppvarming.
Forrige uke sendte regjeringen en båt for å gi flyktninger husly. På Samos sover mange i spinkle telt eller i kontainere uten varme.
Det at det ikke lenger er snø gjør ikke situasjonen nevneverdig bedre for asylsøkerne på de greske øyene, og endrer ikke på Amnestys krav. 

Bakgrunn

EU-Tyrkia avtalen:
Avtalen mellom EU og Tyrkia trådde i kraft 20. mars 2016. 

I henhold til avtalen skal alle asylsøkere som ankommer Hellas via Tyrkia returneres til Tyrkia. Dette er basert på den feilaktige forutsetningen om at Tyrkia er et trygt land å returnere asylsøkere til. I retur, i hvert fall i teorien, skal Europa ta imot en syrisk asylsøker for hver person som blir sendt tilbake til Tyrkia.
 
Juridiske utfordringer har midlertidig stanset returer av asylsøkere til Tyrkia, men ingen vet hvor lenge dette vil vare. I mellomtiden ankommer hundrevis av flyktninger og migranter Hellas hver uke. Selv om antallet har sunket betraktelig siden avtalen trådte i kraft, har alle nyankomne blitt holdt igjen på de greske øyene, noe som resulterer i alvorlig overbefolkning, elendige forhold og knuste håp.

Les mer om hvilke konsekvenser avtalen har for mennesker på flukt her.
 

BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER!
​Print ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skolen!
 

Les mer på amnesty.no

Cabinet of President Jean-Claude Juncker

European Commission

Building BERL

1049 Brussel 

Belgium 

 


Dear President Juncker,
 
I am deeply worried about the fate of thousands of refugees trapped on the Greek islands due to the EU-Turkey deal, now suffering through an unusually cold winter.

In Lesvos, some families have been moved to hotels and containers, but there are people in Moria and Samos still living in tents, without heating. It is unacceptable that they are effectively being held hostage by dysfunctional EU policies, now in the cold wintry weather with no heating. This is not the treatment they should expect from a society whose founding values include freedom, democracy and respect for human rights.

The European Commission should act according to these values and work together to urgently move refugees out of the Greek islands and on to other European countries, instead of trying to maintain a deal that has condemned thousands of people to unbearable and, frankly, inhumane squalor.

I urge you to use all available means to ensure that:
  • Asylum-seekers stuck on the Greek islands are transferred to mainland Greece to be registered, provided with adequate reception and processed, with a view to their relocation to other EU countries. 
  • Adequate support is provided to Greek authorities to properly register and process asylum applications. 

Sincerely,