Bilde
AKSJON

Etiopia: Journalist fengslet for regimekritikk

Aksjonen er avsluttet

17 840 signerte denne aksjonen

Eskinder Nega ble løslatt fra fengsel 14. februar 2018. Tusen takk til alle som har signert. Her kan du lese mer om løslatelsen.

DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Den etiopiske journalisten Eskinder Nega soner en fengselsdom på 18 år fordi han krevde ytringsfrihet. 
Publisert: 22. okt 2013, kl. 12:46 | Sist opdatert: 5. Mar 2019, kl. 16:34
Dette er saken:
Etter å ha holdt ulike taler som kritiserte Etiopias myndigheter, og ha krevd en større beskyttelse av retten til ytringsfrihet, ble Eskinder Nega fengslet i 2011.

I 2012 ble han dømt til 18 års fengsel for «forberedelse eller oppfordring til terrorhandlinger», «deltagelse i en terroristorganisasjon», og for «landsforræderi».

Eskinders siste arrestasjon og rettsforfølgelse danner del av et større fremstøt mot mennesker som er kritiske til regjeringen, hvor man benytter landets terrorismeparagrafer til å stilne kritiske røster.

Dette er den åttende gangen Eskinder er blitt dømt for utøvelsen av sitt yrke som journalist. Han har lenge vært en torn i øyet til de etiopiske myndighetene, og har blitt trakassert, arrestert og tiltalt en rekke ganger for sitt arbeid.

Mellom 2006 og 2007 ble Eskinder og hans kone, Serkalem Fasil, dømt for forræderi og andre anklager sammen med 129 andre journalister, opposisjonspolitikere og aktivister. Serkalem fødte deres sønn Nafkot i fengselet.


Amnesty International krever at:
  • Etiopiske myndigheter umiddelbart og betingelsesløst løslater Eskinder Nega, som er fengslet utelukkende for å benytte seg av sin rett til ytringsfrihet. 
  • Etiopiske myndigheter fjerner ulovlige restriksjoner på hvem som er tillatt å besøke Eskinder Nega i fengselet.

Det du kan gjøre:
  • Signér appellbrevet som sendes til statsministeren i Etopia!
  • Del aksjonen på facebook og twitter og oppfordre venner og bekjente til å signere!
  • Print ut appellbrevet med en underskriftsliste, heng den opp på en felles oppslagstavle og send den til oss eller til myndighetene i Etiopia. Adressene finner du i appellbrevet som ligger til høyre på denne siden. Underskriftslisten finner du her.
  • Send en personlig hilsen til Eskinder og konen hans, Serkalem! Adressene finner du til høyre i aksjonen! 
 
FØLGENDE ARTIKLER FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN ER BRUTT I DENNE SAKEN: 
  • Artikkel 10: Enhver har krav på under full likestilling å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol når hans rettigheter og plikter skal fastsettes, og når en straffeanklage mot ham skal avgjøres. 
  • Artikkel 19: Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet til å hevde meninger uten innblanding og til å søke, motta og meddele opplysninger og ideer gjennom ethvert meddelelsesmiddel og uten hensyn til landegrenser. 

Oppdateringer

Eskinder Nega ble løslatt fra fengsel 14. februar 2018. Tusen takk til alle som har signert. Her kan du lese mer om løslatelsen.

20.04.2018
I morges ble det kjent at Eskinder Nega hadde blitt nektet utreise da han skulle fly til Amsterdam for å være med på å feire Amnesty Nederlands 50-årsdag. Nå i ettermiddag ble det annonsert at han likevel fikk lov til å reise, og at han hadde fått tilbake passet sitt. 

13.04.2018
Den 25. mars ble Eskinder Nega og ti andre personer arrestert av sikkerhetsstyrkene og fengslet på nytt. 5 april fikk vi heldigvis nyheten om at han, og de ti andre, ble løslatt igjen. Det ble heldigvis ikke tatt ut tiltale mot noen av dem.

14.02.2018
Vi har nettopp fått det bekreftet, Eskinder Nega er løslatt likevel og er nå ute av fengsel. Tusen takk til alle som har jobbet for å få ham løslatt. Det internasjonale presset har hatt stor betydning. Les mer her.

12.02.2018
I løpet av helgen har vi fått vite at Eskinder Nega ble bedt om å skrive under på en falsk tilståelse om at han er medlem av Ginbot 7, en organisasjon myndighetene definerer som en terrororganisasjon. Nega nektet å skrive under på tilståelsen og ble sendt tilbake til fengselscellen i stedet for å bli løslatt. Flere av de andre fangene som var klarert for løslatelse nektet også å skrive under på tilsvarende falske tilståelser.

09.02.2018
I går fikk vi den FANTASTISKE nyheten om at Eskinder Nega er en av 744 fanger som skal løslates. Det er forventet at han løslates inen få dager. Les mer her.

05.01.2018
Denne uken kom statsministeren i Etiopia, Hailemariam Desalegns, med et løfte om å løslate de han omtaler som «politiske fanger». Det er foreløpig usikkert hva dette vil bety for Eskinder Nega. Les mer her.

06.11.2017
I dag sendte vi 5243 signaturer til Den etiopiske ambassaden i Stockholm med krav om at Eskinder Nega umiddelbart og betingelsesløst løslates. 4847 av signaturer var postkort fra besøkende til Nobels Fredssenteret.

13.04.2016
I år kommer Amnesty til å fokusere på pressefrihet og journalisters rett til å utføre sitt arbeid, både på arbeidernes dag 1. mai og på pressefrihetens dag 3. mai. Disse datoene er viktige merkedager for å vise vår solidaritet med journalister som blir kneblet og hindret i å utøve sin rett til ytringsfrihet. Vi håper du blir med på å jobbe for alle, men særlig journalisters rett til ytringsfrihet en eller begge av disse dagene. Aksjonsveiledning finner du her.

24.11.2015
Vi gir oss ikke! I dag sendte vi ny runde med signaturer til statsministeren Hailemariam Desalegn. Vi fortsetter å legge press på etiopiske myndigheter og krever løslatelse av Eskinder Nega. 

16.09.2015
Etiopiske myndigheter holder fast ved påstanden om at Eskinder Nega er fengslet for brudd på Anti-Terror loven og ikke som et resultat av hans arbeid som journalist. De mener at fengslingen ikke krenker Eskinders ytringsfrihet. Likevel vil ikke myndigheten fremlegge bevis som støtter deres påstand. 

29.04.2014

Unge prosjektledere har aksjonert for Eskinder Nega. I fellesskap har de laget et solidaritetsbanner som vi nå sender til familien hans. Takk for all innsats!
 
10.04.2014
I dag fikk vi dette fine kortet. Vi rakk å ta bilde av det før vi sendte det videre til Eskinder og Serkalem

08.04.2014
I dag overleverte genrealsekretæren i Amnesty Sverige Anna Lindensfors 53 079 brev, postkort og underskrifter fra de nordiske landene til den etiopiske ambassaden i Sverige. Sammen med seg hadde hun parlamentarikerne Hans Linde (V) og Olle Thorell (S). De spurte om å få komme inn og levere brevene og møte ambassadøren, men fikk beskjed om at alle på ambassaden var opptatt i møte. 
 
03.04.2014
Vi har fått ny informasjon om at Eskinder Nega har fått restriksjoner om hvem som kan besøke ham i fengselet. Han måtte liste opp fire personer, som måtte være i familie med ham, som fra da av var de eneste som fikk lov til å besøke ham i fengselet. Dette strider med den etiopiske grunnloven, som slår fast at "enhver person i varetekt eller en dømt innsatt skal ha retten til å kommunisere med og besøkes av ektefelle(r), nære slektninger og venner" (Artikkel 21 (2)). 
 
Eskinder Nega har skrevet en artikkel som er et brev til sin sønn, som hans kone fødte i fengselet. Les den her. 

29.01.2014
Eskinder har blitt tildelt 2014 Golden Pen of Freedom-prisen, den årlige pressefrihetsprisen utdelt av World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA).

09.01.2014
I dag ble 18239 signaturer sendt til Amnesty International Sverige. Den svenske seksjonen har avtalt et møte med den etiopiske Ambassaden, og vil overlevere signaturene fra de nordiske Amnesty-seksjonene samlet. Tusen takk til alle som har signert så langt. Aksjonen fortsetter. 

Bakgrunn

BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER!
Print ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skole.

SKRIV SOLIDARITETSBREV TIL ESKINDER OG KONA SERKALEM:

Forslag til tekst:
 
You are not alone, I support your struggle./I would like to express my support to you, your son and Eskinder. I am outraged at the injustice Eskinder has suffered and will be campaigning for his freedom. I wish you and Eskinder strength.
Eskinder Nega
Kaliti Prison
Addis Ababa Prison Administration
PO Box 2436
Addis Ababa
Ethiopia

Eller:
Serkalem Fasil
c/o The Individuals and Communities at Risk Program
Amnesty International USA
Mid-Atlantic Office
600 Pennsylvania Ave. SE
5th Floor
Washington, D.C. 20003
USA

YTRINGSFRIHETENES HELTER
Saken til Eskinder Nega var en del av tekstkonkurransen ytringsfrihetens helter. Elever kunne være med på å skrive den neste låten til den norske rapperen og låtskriveren Lars Vaular. Du kan lese mer om resultatet av prosjektet her.Ønsker du oppdateringer på saken til Eskinder Nega? Meld deg på som stabeis og motta informasjon om saken hans og tre andre langtidssaker. Les mer her. 
Prime Minister, Hailemariam Desalegn

P.O. Box 1031

Addis Ababa

Ethiopia

Dear Prime Minister,

I urge you to immediately and unconditionally release Eskinder Nega, an Ethiopian journalist and father of a young son, detained for peacefully expressing his opinion.

Eskinder Nega is serving an 18-year prison sentence for ‘terrorism’. He was charged in 2011 after giving speeches and writing articles criticising the government and supporting free speech. He is currently being held in Kaliti prison, Addis Ababa.

He has previously been harassed, arrested and prosecuted a number of times for his writing. Between 2006 and 2007, Eskinder and his wife Serkalem Fasil were tried for ‘treason’ and other charges along with 129 other journalists, opposition politicians and activists. Serkalem gave birth to their son, Nafkot, while she was in prison.

I consider Eskinder Nega to be a prisoner of conscience and believe he was arrested, prosecuted and convicted solely because of his peaceful and legitimate activities as a journalist. I call for his immediate and unconditional release.

I also ask you to ensure the authorities stop using criminal proceedings to silence their critics and end other forms of harassment against journalists, human rights activists and other members of civil society.

Yours sincerely,