Bilde
AKSJON: Iran

Dømt til døden for å «fornærme profeten av Islam» på Facebook

Aksjonen er avsluttet

17 622 signerte denne aksjonen

DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Iranske Soheil Arabi er dømt til døden for å ha «fornærmet profeten av Islam». Dommen er basert på innlegg fra Facebook som anses som støtende ovenfor profeten. Hjelp oss å stanse henrettelsen!28.09.2015: Fantastiske nyheter! Soheil Arabis dødsstraff er opphevet. Takk til alle som har signert vår aksjon og hjulpet oss å stanse henrettelsen.Selv om Soheils dødsstraff er opphevet er han fortsatt fengslet og skal sone en dom på 7 år og 6 måneder. Vi er fornøyde med at dødsstraffen er opphevet, men mener likevel at det er urettferdig at han er fengslet kun for å ha brukt ytringsfriheten. Vi velger likevel å avslutte aksjonen, og venter nå på informasjon fra Iran etterforskerne våre om hva veien videre vil være. 
Publisert: 15. des 2014, kl. 15:00 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Dødsstraff i Iran:

Soheil Arabi ble dømt til døden 30. august 2014 for å ha «fornærmet profeten av Islam». Tre av de fem dommerne i straffedomstolen i Teheran dømte Soheil til døden. Han står nå i umiddelbar fare for å bli henrettet.

Anklagen mot Soheil kommer fra innlegg publisert på åtte forskjellige Facebook-kontoer, som i følge myndighetene alle tilhører han. Høyesteretten i Iran opprettholdt dødsdommen 24. november 2014.

I en separat rettssak, som ble avholdt 4.september i år, ble Soheil dømt av Teherans revolusjonsdomstol til en straff på tre års fengsel for å ha fornærmet «den øverste leder» og for å «spre propaganda mot staten» gjennom de samme innleggene på Facebook.

Jeg vil bare vite hvorfor mannen min ble dømt til døden, og hvorfor det gikk så fort. Jeg er redd for at min mann er i livsfare. Jeg vil at han skal bli løslatt så han kan være her med meg og vår datter. Jenta vår er bare fem år gammel og hun vet ikke hvor faren sin er. Jeg forteller henne at han er på jobbreise. Det eneste jeg vil er ar mannen min skal komme ut av fengselet så han kan klemme jenta si.

- Nastaran Naeimi, kona til Soheil Arabi

Allerede i januar 2014 ble Soheil Arabi, som til daglig jobber som fotograf, arrestert i sitt hjem i Teheran av den iranske revolusjonsgarden (IRGC). Han ble satt i isolat i seksjon 2A som er kontrollert av IRGC i det beryktede Evin-fengslet. Her tilbrakte han to måneder. Under avhørene ble han presset til å «tilstå». Senere ble han overført til seksjon 350 av det samme fengslet som er kontrollert av domstolen i Iran.

Amnesty International krever at:
  • De iranske myndighetene stanser henrettelsen av Soheil Arabi, og at de umiddelbart etablerer et moratorium på henrettelser som et første skritt i retning av avskaffelse av dødsstraffen
  • Soheil Arabi blir løslatt hvis han er arrestert kun på bakgrunn av å benytte seg av sin ytringsfrihet. De iranske myndighetene er forpliktet til i følge FNs internasjonale konvensjon om sivile og politiske rettigheter som bl.a. innebærer å respektere ytringsfriheten.
Det DU kan gjøre:
  • Signér aksjonen!
  • Del aksjonen på sosiale medier og oppfordre venner og bekjente til å skrive under!
  • Skriv ut underskriftslisten og hjelp oss med å samle underskrifter!​
Signaturene blir sendt til Irans åndelige leder, Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei.

FØLGENDE ARTIKLER FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN BLIR BRUTT I DENNE SAKEN:

  • Artikkel 5: Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.
  • Artikkel 9: Ingen må utsettes for vilkårlig arrest, fengsling eller landsforvisning.
  • Artikkel 19: Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å hevde meninger uten innblanding og til å søke, motta og meddele opplysninger og ideer gjennom ethvert meddelelsesmiddel og uten hensyn til landegrenser.


Soheil Arabi / Foto: Privat

Oppdateringer

28.09.2015:
Fantastiske nyheter! Soheil Arabis dødsstraff er opphevet. Takk til alle som har signert vår aksjon og hjulpet oss å stanse henrettelsen.

Selv om Soheils dødsstraff er opphevet er han fortsatt fengslet og skal sone en dom på 7 år og 6 måneder. Vi er fornøyde med at dødsstraffen er opphevet, men mener likevel at det er urettferdig at han er fengslet kun for å ha brukt ytringsfriheten. Vi velger likevel å avslutte aksjonen, og venter nå på informasjon fra Iran etterforskerne våre om hva veien videre vil være.

19.08.2015
Den 28. juni valgte høyesterett å omgjøre Soheil`s dødsstraff og har sendt saken tilbake for ny behandling. Vi venter fortsatt på dato for den nye rettsaken.

05.01.2015
Idag sendte vi 15 821 signaturer til Irans åndelige leder, Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei. Tusen takk til alle som allerede har signert. Vi fortsetter med aksjonen og oppfordrer alle til å spre saken i sine nettverk.

Bakgrunn

BAKGRUNN:
Iran er det landet, nest etter Kina, som hvert år henretter flest mennesker i verden. Myndighetene i Iran rapporterte om 369 gjennomførte henrettelser i 2013, men pålitelige kilder melder om ytterligere 300 henrettelser. Les mer om dødsdommer og henrettelser i verden i Amnestys årlige dødsstraffrapport.
Leader of the Islamic Republic

Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei

The Office of the Supreme Leader

Islamic Republic Street – End of Shahid

Keshvar Doust Street,

Tehran, Islamic Republic of Iran

Your Excellency,

Amnesty International is extremely concerned about Soheil Arabi, who has been sentenced to death for “insulting the Prophet of Islam”.

Soheil Arabi was arrested in November 2013 by the Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) in his home in Tehran, and spent two months in solitary confinement in section 2A of Evin Prison, which is under the control of the IRGC. During interrogation, he was pressured into making a “confession”. He was later transferred to Section 350 of the Prison, which is under the control of the Judiciary.

Soheil Arabi was sentenced to death on 30 August 2014 by a five-judge panel of Branch 76 of the Criminal Court of Tehran: three of the judges ruled in favour of the death penalty. The charge stems from postings Soheil Arabi made on eight Facebook accounts, which the authorities said belong to Soheil Arabi. The Supreme Court upheld the sentence on 24 November.

In a separate case stemming from the same Facebook posts, Soheil Arabi was sentenced to three years’ imprisonment for “spreading propaganda against the system” and “insulting the leader”, by a Tehran Revolutionary Court on 4 September.

I urge you to:

  • Stop the execution of Soheil Arabi, and to immediately establish an official moratorium on executions as a first step towards abolishing the death penalty;
  • release Soheil Arabi if he is being held solely for peacefully exercising his right to freedom of expression and to uphold your obligations under the International Covenant on Civil and Political Rights to respect the right to freedom of expression;


Yours sincerely,