Bilde
AKSJON

Bahrain: Løslat Maryam Al-Khawaja!

Del    
Aksjonen er avsluttet. Maryam al-Khawaja er løslatt og reiseforbudet er fjernet.Bahrain Center for Human Rights melder om at Maryam al-Khawaja er løslatt, men hun kan ikke forlate landet og risikerer fortsatt flere dommer. Vi følger saken fortløpende.

 
Publisert: 8. sep 2014, kl. 13:02 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Menneskerettighetsforkjemperen Maryam al-Khawaja ble arrestert på flyplassen i Bahrain da hun ankom landet for å besøke faren sin, samvittighetsfangen Abdulhadi Al-Khawaja.

Dette er saken:

Den 30. august 2014 ble 27-årige dansk-bahrainske Maryam al-Khawaja arrestert i det hun ankom Bahrain International Airport i Manama, hovedstaden i Bahrain. Hun skal ha blitt arrestert fordi hun angivelig nektet å gi fra seg mobiltelefonen sin da politiet ransaket henne.

På flyplassen ble Maryam al-Khawaja fortalt at det var en pågående rettssak mot henne, og den samme natten ble hun tatt inn til avhør. Advokaten til Maryam var med under avhøret, men Maryam fikk ikke lov til å snakke med advokaten verken før eller under avhøret. I protest mot dette nektet hun å svare på spørsmålene fra påtalemyndgihetene.

Maryam al-Khawaja reiste til Bahrain for å besøke sin far, samvittighetsfangen Abdulhadi Al-Khawaja, som sitter fengslet i Jaw fengsel. Han har sultestreiket siden 25. august i protest mot arrestasjonen.

​Les og signér saken til Abdulhadi Al-Khawaja her.

Maryam ble siktet for å ha "angrepet politibetjenter i tjeneste" og ble først arrestert i sju dager i påvente av etterforskning. Den 6. september ble Maryam stilt for retten, og arrestasjonen ble forlenget med 10 dager, altså til 16. september. Maryam nektet for tiltalepunktene.

Påtalemyndighetene gikk ut med en offentlig uttale om at en medisinsk rapport for en av politibetjentene lå tilgjengelig.

Unnlot å legge ved medisinsk rapport
Den 4. september svarte påtalemyndighetene i Bahrain på et brev som Amnesty International hadde sendt om saken. Amnesty ønsket å få klarhet i begrunnelsen for arrestasjonen og Maryams juridiske status.

I svarbrevet sto det at Maryam al-Khawaja hadde ankommet flyplassen med et dansk pass og at hun manglet visum. Videre sto det i brevet at Maryam hadde fornærmet og angrepet politibetjenter da de fortalte henne at hun trengte visum. I svaret var det verken lagt ved noe informasjon om skadene politibetjentene hadde pådratt seg eller kopi av den medisinske rapporten som Amnesty hadde etterspurt.

Amnesty International mener Maryam al-Khawaja er en samvittighetsfange, pågrepet for sitt utrettelige arbeid siden 2011 med å dokumentere menneskerettighetsbruddene i Bahrain, og at tiltalen om at hun har "angrepet politibetjenter" fremstår som urimelig.

Amnesty International krever at:
  • Myndighetene i Bahrain løslater Maryam umiddelbart og betingelsesløst, fordi hun er en samvittighetsfange fengslet for sitt fredelige arbeid for menneskerettighetene.
  • Myndighetene i Bahrain sikrer at Maryam ikke utsettes for tortur eller annen form for mishandling
Det DU kan gjøre:
  • Signér aksjonen!
  • Del aksjonen på sosiale medier og oppfordre venner og bekjente til å skrive under! Husk at jo flere vi er som tar menneskerettighetene personlig, desto større er sjansen for at vi oppnår endring!
  • Skriv ut underskriftslisten og hjelp oss med å samle underskrifter! - Adresse finner du nederst på arket.
Underskriftene blir sendt til kongen av Bahrain, Shaikh Hamad bin 'Issa Al Khalifa, den 21. oktober.

OPPDATERINGER
20.10.2014

Maryam Al-Khawaja forlot Bahrain den 2. oktober etter at reiseforbudet hennes ble fjernet. Det er usikkert om hun vil returnere til Bahrain når rettsaken hennes fortsetter den 5. november. Maryam fortalte Amnesty International ansatte som møtte henne 14. oktober at hun ønsker å takke alle som støttet saken hennes: «Å vite at jeg har støtte fra folk over hele verden var fantastisk, og da jeg ble løslatt ga det meg styrke til å fortsette menneskerettighetsarbeidet jeg gjør».

03.10.2014
I følge informasjon fra Maryam er reiseforbudet hennes nå fjernet, men tiltalen mot henne står fortsatt. Et møte om saken hennes skal holdes den 5. november.

22.09.2014
På torsdag i forrige uke ble Maryam løslatt mot kausjon. Maryam er tiltalt for å ha "angrepet polititjenestemenn" og rettssaken for den høyere straffedomstolen i Bahrain er satt til 1. oktober. Maryam er ilagt et reiseforbud som hindrer henne i å forlate landet.

19.09.2014
Menneskerettighetsorganisasjoner uttrykker en forsiktig optimisme for løslatelsen av Maryam al-Khawaja, men arbeidet for henne fortsetter.

Bli med å samle underskrifter!
Heng opp underskriftslisten på en felles oppslagstavle, legg listen i kantinen på jobb og skole, eller ta den med på møtet i idrettslaget i kveld.Fengslet for å kritisere Bahrain
Maryam al-Khawaja er datteren til menneskerettsforkjemperen Abdulhadi al-Khawaja. Abdulhadi al-Khawaja er en av grunnleggerne av den anerkjente organisasjonen Bahrain Center for Human Rights. I de senere år jobbet han aktivt for "Frontline", en ikke-statlig organisasjon som arbeider for beskyttelse av menneskerettighetsaktivister.

I mai 2011 ble Abdulhadi dømt til livstid i fengsel. Han har sultestreiket siden 25. august og helsen hans er svært dårlig.


Bahrain Center for Human Rights. Abdulhadi al-Khawaja og Nabeel Rajab, Bahrain, 2011

Les og signér aksjonen for Abdulhadi al-Khawaja og 12 andre menneskerettighetsforkjempere som sitter fengslet i Bahrain her.
King

Shaikh Hamad bin ‘Issa Al Khalifa

Office of His Majesty the King

P.O. Box 555

Rifa’a Palace, al-Manama, Bahrain 

Your Majesty,

I am calling on you to release Maryam Al-Khawaja immediately and unconditionally, as she is a prisoner of conscience targeted for her long-term peaceful activism. I also urge you to protect her from torture and other ill-treatment.

Thank you for taking this case seriously.

Regards,