Bilde
AKSJON

Egypt: Arrestert og torturert etter demonstrasjon

Aksjonen er avsluttet

Del    
På vei hjem fra demonstrasjon ble Mahmoud Hussein arrestert. Under avhør ble han utsatt for tortur og tvunget til å «tilstå» på video. Mahmoud har nå sittet i varetekt i to år uten rettsak. 



OPPDATERING 25. MARS 2016: Mahmoud Hussein løslatt har blitt løslatt mot kausjon. Mahmoud har sittet i varetekt i over to år, noe som bryter med Egypts egne lover. Løslatelsen gir et svakt glimt av håp for Egypts dypt feilaktige rettssystem. Les mer her. Vi avslutter aksjonen, men følger saken videre.
Publisert: 21. Jan 2015, kl. 11:30 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Dette er saken:
25. januar 2014, tre år etter at protestene startet i Egypt, deltok Mahmoud Hussein, en nå 20 år gammel student, i en protest mot det muslimske brorskap og militærstyret i sentrum av Kairo. Demonstrasjonen varte ikke mer enn fem minutter før sikkerhetsstyrkene løste opp forsamlingen med tåregass. Mahmoud forlot demonstrasjonen og tok bussen hjem. Senere ble bussen han satt på stoppet av sikkerhetsstyrkene og Mahmoud ble arrestert for å ha på seg en anti-tortur t-skjorte hvor det sto «Nation Without Torture Campaign» og et skjerf med logo fra 25. januar-revolusjonen.

Mahmoud fortalte advokaten og broren sin at han ble tatt med til politistasjonen i El Marg etter at han ble arrestert. Der ble han slått og satt i håndjern med bind for øynene før han ble tatt med til det nasjonale sikkerhetskontoret for avhør.

Under avhørene ble han slått og gitt elektriske sjokk i ryggen, hendene og testiklene i omtrent fire timer før han «tilsto» forbrytelser han ikke har gjort.

I «tilståelsen», som ble filmet av forhørerne hans, ble Mahmoud tvunget til å si at han tilhørte det bannlyste muslimske brorskap. I tillegg fortalte han at han var i besittelse av sprengstoff og at han hadde deltatt i protester uten tillatelse. Ifølge advokaten hans er de eneste bevisene mot han et skjerf med 25. januar revolusjon-logoen på og en gassmaske. Broren og advokaten hans har fortalt at de så tegn etter tortur da de besøkte han på politistasjonen fire dager senere.

26. januar 2014 ble Mahmoud avhørt av påtalemyndighetene uten at advokaten hans var til stede. Han fikk heller ikke sjansen til å kontakte familien sin. Selv om han nektet for anklagene mot han, og fortalte at han hadde blitt torturert og presset til å tilstå, henviste ikke aktor ham til en rettsmedisinsk undersøkelse. Torturpåstandene har ikke blitt etterforsket av egyptisk politi. Istedenfor ble Mahmoud satt i forvaring i ytterligere 15 dager. Forvaringen har blitt fornyet siden det og Mahmoud sitter fortsatt fengslet i Kairo.

Mahmoud er en samvittighetsfange fengslet kun for å ha benyttet seg av ytrings- og forsamlingsfriheten sin.

Amnesty International krever at:
  • De egyptiske myndighetene umiddelbart og uten forbehold løslater Mahmoud Hussein og at anklagene mot han droppes. Mahmoud Hussein er en samvittighetsfange, fengslet kun for å ha benyttet seg av ytrings- og forsamlingsfriheten.
  • De egyptiske myndighetene beskytter Mahmoud Hussein fra tortur og annen mishandling
  • De egyptiske myndigheten setter i gang med en uavhengig etterforskning av torturanklagene, samt at de ansvarlige blir stilt for retten
Signaturene sendes til statsadvokat i Egypt, Nabil Sadek.

Det DU kan gjøre:
  • Signér aksjonen
  • Del aksjonen på sosiale medier og oppfordre venner og bekjente til å signere aksjonen. Hver signatur teller!
  • Skriv ut underskriftslisten og ta den med på jobben eller på skolen!
  • Send en Twitter-melding til Tito, Mahmoud bror. hans brukernavn er @titotarek8


FØLGENDE ARTIKLER FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN ER BRUTT I DENNE SAKEN:
  • Artikkel 5: Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.
  • Artikkel 19: Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å hevde meninger uten innblanding og til å søke, motta og meddele opplysninger og ideer gjennom ethvert meddelelsesmiddel og uten hensyn til landegrenser.
  • Artikkel 20.1: Enhver har rett til fritt å delta i fredelige møter og organisasjoner.

Mahmoud Hussein.

Oppdateringer

17.02.2016
Tito kjemper for at lillebroren og samvittighetsfangen Mahmoud (20) skal få friheten tilbake. Se Tito fortelle om sin kamp i denne sterke, korte videoen fra The Guardian. Se filmen her.

12.02.2016
Idag overleverte vi 16 651 signaturer for å kreve at Mahmoud Hussein blir løslatt umiddelbart og at det settes igang en uavhengig etterforskning av torturanklagene. Etter et konstruktiv diskusjon med den egyptiske ambassadøren, lovte hun å følge opp saken med myndighetene i Egypt. Tusen takk til alle som har aksjonert på vegne av Mahmoud!

11.02.2016

Mahmouds varetekt er igjen fornyet med 45 dager. Han har nå tilbrakt mer enn to år i varetekt, som strider mot Egypts egne lover.

28.01.2016
«Det er veldig vanskelig å prøve å venne seg til at lillebroren din er i fengsel for tredje år på rad uten klare anklager mot ham. Det er enda vanskeligere å føle at broren din mister fremtiden sin i fengsel», Tarek (broren tim Mahmoud).

27.01.2016
"Det at Mahmoud Hussein fortsatt holdes i varetekt i mer enn to år er en absolutt skam og et hån mot rettferdighet" sier Amnestys direktør for Midtøsten og Nord-Afrika. Les mer her.

19.01.2016
25. januar markerer at det er to år siden Mahmoud Hussein ble arrestert. Denne datoen er ekstremt viktig for Mahmoud fordi han vil da ha sittet to år i varetekt uten tiltale, som er den maksimale perioden tillatt under egyptisk lov. Myndighetene vil være forpliktet til umiddelbart å løslate ham, men myndighetene har tidligere holdt personer i varetekt selv etter at forvaringsfristen har utløpt.

“It will calm down and get better, Tarek - even if that day has come a bit late, it will come. And on that day, we will be gathered laughing a genuine laugh from the heart. I dream of this day, and I am sure it will come.” – Mahmoud til sin bror i et brev januar, 2016.

06.01.2016
Onsdag 6. januar 2016 ble det bestemt at Mahmoud Hussein, som fylte 20 år nylig, må bli i varetekt i ytterligere 45 dager. Han har allerede tilbrakt 711 dager i fengsel, og hvis han blir i varetekt i hele den nye perioden vil dette bety at han har sittet i varetekt i 756 dager - forbi den maksimale toårsperioden tillatt under egyptisk lov.

17.11.2015
Igjen er varetekten til Mahmoud fornyet med 45 dager.

30.10.2015
Dato for neste høring er nå endret. Mahmoud skal møte i retten den 16. november.

19.09.2015
Mahmouds forvaring har blitt forlenget på nytt. Dato for rettsaken er nå satt til 23. november.

09.10.2015
Mahmouds varetekt har igjen blitt fornyet. Han har nå sittet over 620 dager i varetekt.
Les brevet Mahmoud har skrevet fra sin celle. Brevet finner du her.

23.09.2015
I dag ble 100 samvittighetsfanger benådet i Egypt. Dette er gode nyheter, men Amnesty anser likevel dette kun som en symbolsk gest. Vi kommer til å jobbe ytterligere for å legge mer press på den skrekkelige menneskerettighetssituasjonen i Egypt, hvor fredelig demonstrasjoner og kritikk av myndighetene blir slått hardt ned på.

Dessverre er ikke Mahmoud Hussein inkludert på denne listen. Amnesty jobber fortsatt med å få en fullstendig oversikt over hvem som er løslatt, men under finner du listen over de som er benådet.

2 samvittighetsfanger i Al-Jazeera sak: Mohamed Fahmy og Baher Mohamed
  • 22 samvittighetsfanger i Ettehadiya saken: Ibrahim Ahmed Al-Sayed, Ahmed Samir Mahmoud Mohamed “Abu Samra”, Islam Tawfiq Mohamed “Guevara”, Ahmed Mohamed Abdel Hamid Oraby, Islam Mohamed Abdel Hameed Oraby, Karam Mostafa Yaseen Helmy “Ortega”, Mohamed Al-Beyaly, Mostafa Mohamed Ibrahim, Yasser Saeed Fadl Al-Qat, Mahmoud Anwar Masoud Moftah, Mohamed Al-Saeed Mohamed Al-Oraby, Mahmoud Hesham Hussein Abdelaziz, -Mo’men Mohamed Radwan, Sanaa Seif Al-Islam, Yara Sallam, Salwa Mehrez, Nahed Sharif “bebo”, Hanan Mostafa Mahmoud, Samar Ibrahim, Fekreya Mohamed “Rania Al-Sheikh”, Omar Ahmed Mohamed Mahmoud Mousa, Bassem Mohamed Ali Al-Saeed.
  • 2 av 3 samvittighetsfanger i 'Mansoura kvinne' saken: Menatallah Moustafa, Abrar Alaa Al-Anany.
  • 18 samvittighetsfanger i Shoura Council saken
  • 3 samvittighetsfanger i Al-Raml saken Omar Hazek, Islam Mohamed Hassanein, Nasser Abu Al-Hamad

31.08.2015
Mahmoud Hussein ble igjen stilt for retten den 26. august. Nyheten om rettsmøtet kom som en overraskelse på familien og advokaten. Han ble på nytt kalt inn da det ble oppdaget at saken hans innholdet en rekke uregelmessigheter. Blant annet var loven som skal sikre at en person ikke sitter lenger enn 45 dager i varetekt blitt brutt. I følge egyptiske lover skal en person stilles for retten hver 45 dag for å få sin varetekt fornyet, dersom det er ønsket.

Utfallet av rettsmøte ble ytterligere 45 dager i varetekt. Han har nå sittet 18 måneder i varetekt kun for å ha brukte en t-skjorte med "Nation Without Torture Campaign" logo.

24.08.2015
Mahmoud Hussein varetekt har blitt fornyet med ytterligere 45 dager. Han har nå sittet 578 dager i varetekt!
Han ble presentert foran dommer Mohamed Nagy Shehata, som er kjent for sine tøffe og urettferdige avgjørelser. Mohamed Nagy Shehata var dommer i saken mot de tre Al-Jazeera journalistene i 2014. Han har også dømt 183 personer til døden i februar 2015 i en særdeles urettferdig rettssak.

17.08.2015
Mamoud Husseins varetekt har igjen blitt fornyet. Dette er den attende gangen varetekten har blitt fornyet. Ny dato for rettsmøtet er satt til 24 august.

27.07.2015
Mahmoud Hussein har blitt flyttet til Tora-fengselet i Kairo. Vi anser dette som gode nyheter da det er bedre forhold i Tora-fengslet enn forrige fengsel.

20.07.2015
Den 14. juli fikk Mahmoud beskjed om at han skulle flyttes til et nytt fengsel. Han begynte å samle tingene sine for å være klar til avreise. En av fengselsvaktene stormet inn for å stoppe Mahmoud, og slo Mahmoud i ansiktet og magen. Det neste rettsmøtet er i august hvor dommeren skal bestemme om han ønsker å forlenge varetekten atter en gang, eller løslate han.

04.03.2015
I dag har vi sendt 15,732 signaturer til statsadvokaten i Egypt med kopi til den egyptiske ambassadøren til Norge. Tusen takk til alle som har signert aksjonen! Amnesty har vært i kontakt med broren til Mahmoud som uttrykker sin takknemlighet.

Bakgrunn

BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER!
Print ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skolen!



Bakgrunn:
En protestlov signert av president Adly Mansour 24. november 2013 gir innenriksdepartementet bred myndighet over protester i landet. Dette innebærer at alle som skal arrangere en protest må melde fra om planene sine før en samling av mer enn 10 personer minst tre dager i forveien. Loven gir også innenriksdepartementet tillatelse til å avlyse en demonstrasjon, som egentlig da innebærer at demonstrasjoner kun kan finne sted med innenriksdepartementets tillatelse. Loven gir også sikkerhetsstyrkene et juridisk rammeverk for bruken av makt mot demonstranter som er mistenkt for å ha begått et lovbrudd. Demonstranter som blir dømt for å brutt loven risikerer opptil fem års fengsel og bøter på 100.000 egyptiske pund (ca $14.500 amerikanske dollar).
Public Prosecutor

Nabil Sadek          

Office of the Public Prosecutor

New Cairo Court Complex

New Cairo, Arab Republic of Egypt



 

Dear Counsellor,

I am very concerned about Mahmoud Hussein, an 18-year-old student, who has been held in detention without trial for almost a year, pending investigation. He is facing several trumped-up charges, including protesting without authorisation. He was subjected to torture and coerced into making a “confession” on videotape.

On 25 January 2014, the third anniversary of the uprising in Egypt, Mahmoud Hussein joined a protest against the Muslim Brotherhood and military rule in downtown Cairo at the press syndicate. The protest did not last more than five minutes before the security forces started to disperse it with tear gas. Mahmoud Hussein left the protest and took a bus to his home in El Marg neighbourhood, Cairo. At a checkpoint in El Marg, approximately at noon, the security forces stopped the bus and arrested Mahmoud Hussein for wearing a shirt with a logo of the “Nation Without Torture Campaign” and a scarf with the logo of the “25 January Revolution”.

Mahmoud Hussein told his lawyer and his brother that following his arrest he was taken to El Marg police station where he was beaten. His hands were cuffed behind his back, he was blindfolded and then taken to the National Security officer for interrogation. During the interrogations, he was beaten, given electric shocks to his back, hands and testicles for approximately four hours until he agreed to “confess” to crimes he did not commit.

Mahmoud Hussein is a prisoner of conscience detained solely for peacefully exercising his right to freedom of expression and assembly. I urge you to immediately and unconditionally release Mahmoud Hussein and drop any pending charges against him. Further I ask you to protect Mahmoud Hussein from further torture and other ill-treatment.

I also call on you to order an independent and impartial investigation into reports of torture in custody and bring those responsible to justice.

Thank you for your attention.

Yours sincerely,