I Skriv for liv 2017 skrev vi i protest og i solidaritet med Hanan, Mahadine, Shackelia, Ni Yulan, MILPAH, Taner og Istanbul 10. Har du lurt på hvordan det går med dem?

Et brev bærer solidaritet og støtte. Det kan fortelle en samvittighetsfange som sitter urettmessig fengslet at vedkommende ikke er alene. Det kan holde håpet oppe. Det kan gi mot til å fortsette kampen. I fjor var dine ord med på å endre liv. Her kan du se hvordan det går med de menneskene vi skrev til og for i Skriv for liv for i 2017.

1. Mahadine er løslatt fra fengsel


Etter 18 måneder i fengsel ble Tadjadine Mahamat Babouri, også kalt Mahadine, løslatt og frikjent i april i år. Nå er syvbarnsfaren endelig sammen med familien sin igjen!

Mahadine ble torturert og riksikerte livstid i fengslet etter at han la ut et innlegg på Facebook hvor han kritiserte myndighetene i landet. Over 690 000 signaturer, brev, tweets og solidaritetsmeldinger ble samlet inn for syvbarnsfaren. Fra Norge sendte vi 550 solidaritetsbrev til Mahadine og 22400 underskrifter til presidenten i Tsjad.

Jeg takker dere av hele mitt hjerte... Det afrikanske kontinent trenger mennesker som dere. Dere har brakt glede inn i hjertet mitt. Takk skal dere ha.

Mahadine

2. Ni Yulan er tryggere og har et sted å bo


Ni Yulan er en menneskerettighetsforkjemper og tidligere advokat som kjemper for rettighetene til mennesker som blir utsatt for tvangsutkastelser i Kina. Dette har kostet henne jobben, hjemmet og helsen. I årevis har myndighetene gjort alt de kan for å stoppe henne. Hun har blitt trakasset og torturert av politiet, noe som har ført til at hun sitter i rullestol.

Takket være hundre tusenvis av mennesker som engasjerte seg i saken til Ni Yulan, har situasjonen bedret seg. Ni Yulan og ektemannen har flyttet til en ny bolig der de får bo i fred samtidig som trakasseringen fra myndighetene har stanset. Ekteparet mener at Amnestys kampanje- og lobbyvirksomhet har bidratt til å forbedre livene deres. Her er Ni Yulans takk til alle som har engasjert seg for dem:

Tusen takk til alle dere som skrev på mine vegne. Støtten fra dere har ikke bare hjulpet meg, men også ført til fremskritt for menneskerettigheter i Kina.

Ni Yulan


Over hele verden engasjerte mennesker seg for Ni Yulan under Skriv for Liv 2017. Det resulterte i mer enn 430 000 signaturer, brev, tweets og solidaritetsmeldinger. I Norge skrev 1250 solidaritetsbrev til Ni Yulan og vi sendte 23 000 signaturer til direktøren for offentlig sikkerhet i Beijing.

3. Hanan mottok akutt medisinsk behandling.

Helt siden ektemannen forsvant i Egypt i 2013 har Hanan Badr el-Din lett etter ham og hun har blitt en ledende stemme i letingen etter personer som er sporløst forsvunnet i Egypt. Myndighetene mener hun er en trussel og har fengslet henne. Hanans helse har forverret seg i fengsel, men takket være Skriv for liv har hun fått medisinsk behandling. Familien til Hanan forteller at den internasjonale oppmerksomheten har ført til at hun får bedre behandling i fengselet.

Ettersom Hanan fortsatt er fengslet jobber Amnesty videre for å få henne løslatt.

Mer enn 500 000 brev, signaturer, tweets og solidaritetshilsner ble samlet for Hanan under Skriv for liv 2017. I Norge fikk vi inn over 23 000 signaturer til presidenten i Egypt og det ble skrevet over 400 solidaritetsbrev til Hanan.

4. Økt trygghet for MILPAH


MILPAH-bevegselsen kjemper for rettighetene til naturressurser og landområder som danner selve livsgrunnalget deres. Dette gjør de i Honduras hvor det er livsfarlig å være miljøaktivist. Medlemmene av MILPAH forteller at den globale støtten fra Skriv for Liv har bedret sikkerheten deres.

Det er takket være Amnesty International og andre internasjonale organisasjoner at vi fortsatt er i live. Vi har ikke fått mulighet til å lese alle brevene, men de har kommet fra mange land i verden. Vi er glade og stolte over å ha venner fra hele verden, både barn, ungdom og voksne. Vi takker for støtten. Den gir oss styrke. Vi føler oss ikke alene. Den gir oss mer mot og med dette skal vi fortsette å forsvare menneskerettigheter og miljøet.

Talsperson for MILPAH


I Skriv for liv 2017 ble det samlet inn over 350 000 signaturer, brev, tweets og solidaritetshilsner for MILPAH. Fra Norge sendte vi 20 500 signaturer til presidenten i Honduras og over 450 solidaritetsbrev til de modige miljøaktivistene i Honduras.

5. Shackelias kamp har fått global oppmerksomhet


Over en halv millioner mennesker støttet opp om Shackelia Jacksons rop om rettferdighet etter at bror hennes, Nakeia, ble drept av politiet i Jamaica. Skriv for liv hadde en sterk innvirkning på kampen hennes.

Dere ga meg håp. Håp om et nytt liv. Håp til å drømme igjen.

Shackelia Jackson


I Norge ble det skrevet over 860 solidaritetsbrev til Shackelia og over 19 500 signaturer som ble sendt til statsministeren på Jamaica. Takket være dere, og engasjementet dere har vist, blir saken til Nakeia Jacksons snart behandlet i retten i Jamaica.

Shackelia vil gjerne takke alle som har støttet henne i kampen for rettferdighet. Les det rørende takkebrevet hennes her.

6. Taner er løslatt.


Tidligere styreleder i Amnesty Intenational Tyrkia, Taner Kiliç, ble sammen med ti andre tyrkiske menneskerettighetsforkjempere anklaget for å være medlem av en terrororganisajon. Etter 14 måneder i fengsel ble Taner løslatt i ausgust 2018. Anklagene mot Taner og Istanbul 10 står fortsatt, og rettsaken mot alle elleve starter 7. november, men Taner og Istanbul 10 vet at verden står bak dem.

Kampanjen for å få meg løslatt har bidratt til å rette søkelyset på alle som er offer for urettmessig, politisk motivert forfølgelse i Tyrkia. Tusen takk.

Taner Kilic

Nesten 875 000 mennesker skrev, tegnet, signerte og tvitret for Taner og Istanbul 10 i løpet av Skriv for liv 2017. I Norge ble det skrevet 130 solidaritetsbrev og 26 000 signaturer ble sendt til justisministeren i Tyrkia.

Ett enkelt brev kan kanskje ignoreres, men ikke tusenvis!