25. Demonstrasjon for Raifs løslatelse: Ingen fredag glemt

For 25. fredagen på rad holdt Amnesty demonstrasjon mot piskingen av Raif Badawi utenfor den saudiarabiske ambassaden. Dagens appellant Krf-leder Knut Arild Hareide kom med klar beskjed: Stans torturen og respekter menneskerettighetene!
Publisert: 23. jun 2015, kl. 11:09 | Sist oppdatert: 26. jun 2015, kl. 15:03
- Saudi-Arabia sin bruk av pisking som torturmetode er uakseptabel, den påfører ikke bare umenneskelig smerte, men truer liv og helse, sa Hareide. Det er som nasjon og som enkeltmennesker at vi kan bidra i kampen mot tortur.

Hver eneste fredag, uke etter uke, har Amnesty-aktivister over hele verden demonstrert i vær og vind for å kreve løslatelsen av Raif Badawi. Den saudiarabiske bloggeren har ikke blitt pisket siden de første 50 piskeslagene 9. januar og ble ikke pisket denne fredagen heller. Les saken til Raif Badawi her.

Badawis bok «1000 Lashes: Because I Say What I Think» finnes foreløpig ikke på norsk, men demonstrant Håvard Olsen har på eget initiativ oversatt et par kapitler fra tysk. Under dagens demonstrasjon, på FNs internasjonale dag til støtte for torturoverlevere, delte han det første kapittelet til stor begeistring hos aktivistene.

Utenriksminister svarer på spørsmål om Badawi

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) stilte den 12. juni utenriksminister Børge Brende spørsmål om Raif Badawi i spørretimen. Andersen mener at Norge må være tydeligere og sterkere i sin kritikk mot Saudi Arabia. Hun foreslår at Regjeringen kan slå seg sammen med andre land og konfrontere kong Salman i Riyadh. Hun lurer også på om dommen mot Badawi, altså "grove menneskerettighetsbrudd", kan ødelegge for Norges samarbeid med landet.

Utenriksminister Børge Brende sendte ut en skriftlig besvarelse 19.juni. Han svarer at Norge følger nøye med utviklingen på menneskerettighetsfeltet i Saudi Arabia, og vil fortsette å ta opp Raif Badawis situasjon med saudiarabiske myndigheter.

- Jeg selv tok opp Badawi-saken da jeg nylig møtte den saudiarabiske utenriksministeren i Paris, skriver Brende. Saken ble spesifikt omtalt i Norges innlegg i FNs menneskerettighetsråd 2. mars. Badawis situasjon ble også tatt opp da Norge i april i år mottok en delegasjon fra det saudiarabiske Shurarådet. Videre hadde den norske ambassaden i Riyadh 4. mai et møte med den offentlige saudiske menneskerettighetskommisjonen der saken ble reist.

Brende skriver videre at Norge vil gjenta oppfordringen om Raif Badawis løslatelse og følge spesielt med på saker som handler om respekt for ytringsfriheten og beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere.
Les hele svaret her.