Bilde

Dette fikk vi til sammen i 2019

Lurer du på om det nytter å engasjere seg? Se hva vi fikk til sammen i 2019.

Sammen har vi gitt friheten tilbake til personer som har blitt urettferdig fengslet.


Det siste året har du bidratt til at minst 170 mennesker har blitt løslatt i 18 land. Dette er personer som satt fengslet for å være den de er eller for å ha ytret sine meninger.

Journalister løslatt i Myanmar

De to Reuters-journalistene Wa Lone og Kyaw Soe Oo ble endelig løslatt etter mer enn 500 dager bak murene.

De ble fengslet etter å ha dokumentert at sikkerhetsstyrkene i Myanmar sto bak en massakre på 10 gutter og menn i en Rohingya-landsby i desember 2017. Amnesty aksjonerte for dem siden de ble fengslet.

Foto: Reuters

Ble ikke straffet for å gi nødhjelp

Scott Warren risikerte ti år i fengsel for å ha gitt vann og annen nødhjelp til migranter i Arizona.

Amnesty aksjonerte for ham verden over, og i Norge signerte over 20.500 personer aksjonen for ham.

I november kom den gode nyheten om at Scott var frifunnet. Han takker alle som har støttet ham.

Foto: Bloomberg via Getty Images

Andre personer som fikk friheten tilbake:


Den syriske familiefaren Ahmed ble dømt til ti års fengsel i Ungarn - kun fordi han forsøkte å hjelpe mennesker på flukt. En film viser at han bruker en megafon og roper til grensevaktene at flyktningene bare ønsker å reise gjennom landet.

Dommen skapte stort engasjement og mer enn 100.000 personer signerte Amnestys aksjon.

Etter fire lange år med separasjon, ble Ahmed endelig blitt gjenforent med familien, og det akkurat tidsnok til å oppleve hans eldste datters tiårsdag.

Denne tegningen tegnet Ahmeds datter da han var fengslet i Ungarn. Hun tegnet pappa med vinger slik at han kunne fly hjem til dem. Nå har drømmen hennes gått i oppfyllelse.


Aziza al-Youssef, Eman al-Nafjan og Rokaya Mohareb ble fengslet i Saudi-Arabia for sin aktivisme. Blant annet kjempet de for at kvinner skulle få kjøre bil. I 2019 ble de endelig løslatt mot kausjon. Dette viser at når vi hever stemmen sammen, tvinger vi frem endring.

Fembarnsmoren og gårdsarbeideren Asia Bibi ble i 2010 dømt til døden for blasfemi. Bakgrunnen for dommen var hennes kristne tro. I 2019 ble hun løslatt. Hun fikk asyl i Canada, hvor hun ble gjenforent med sin familie.

Mohamed Mkhaïtir ble dømt til døden i Mauritania. Hvorfor? For å skrive et blogginnlegg om diskriminering. Etter internasjonalt press fra Amnesty og andre organisasjoner ble dødsdommen mot ham droppet. Nå er han endelig løslatt fra fengselet. Mohamed sendte en stor takk til alle Amnestys støttespillere:

Uten deres hjelp hadde jeg aldri blitt løslatt. Nå er jeg fri, og jeg håper å komme tilbake til utdanningen min.

Mohamed Mkhaïtir

Sammen har vi bidratt til å avsløre brudd på menneskerettighetene verden over.

Menneskerettighetsbrudd kan ikke bli stoppet før de blir avslørt. Det siste året har Amnestys etterforskningsteam dokumentert overgrep mot sivile i flere land.

Rapportering fra Raqqa

Amnestys etterforskning dokumenterte at USA og deres allierte hadde drept minst ti ganger flere sivile enn de selv hadde oppgitt.

Det siste året har Amnestys etterforskningsteam også avslørt og dokumentert:

- at amerikanske luftangrep rammet sivile i Somalia:

Etter at Amnesty la frem sine funn i mars, innrømmet US Africa Command (AFRICOM) for første gang at luftangrepene hadde skadet og drept sivile i Somalia. Amnestys rapport åpnet for en ny etterforskning av luftangrepene.

- diskriminering av urbefolkningen i Amazonas

I 2019 besøkte Amnestys etterforskere tre forskjellige urfolksgrupper i Nord-Brasil, hvor ulovlige inntrengere hadde begynt eller utvidet arbeidet med å beslaglegge land og hugge ned trær. Menneskene som bodde der hadde mottatt dødstrusler for å forsvare landområdene. Vi vil fortsette å overvåke situasjonen nøye, og vil starte en tilhørende kampanje for å beskytte både regnskogen og menneskene som bor der.

- hvordan væpnede grupper i Jemen får tak i våpen:

I februar la Amnestys etterforskningsteam i Jemen frem en pressemelding som avslørte hvordan våpen kommer på villspor i landet. Funnene viste at De Forente Arabiske Emirater er ansvarlige for at maskingevær, kjøretøy og diverse våpen havner hos militære grupper som er anklaget for krigsforbrytelser.

Sammen har vi tatt verden et skritt i riktig retning

Takket være din støtte har Amnesty vært tilstede over hele verden for å stoppe urettferdige lover og beskytte rettighetene til befolkningen.

Sammen påvirket vi Google

I 2018 kom avsløringen om at Google, på tross av løfter om å ikke støtte Kinas sensurregime, var i ferd med å utvikle en søkemotor tilpasset kinesiske myndigheters undertrykkende internettregler. Kodenavnet var “Dragonfly”. Over 100.000 personer signerte Amnestys aksjon for å be Google stanse prosjektet.


Nå har en av Googles toppledere stanset prosjektet. Amnesty fortsetter å følge saken og krever at bedriften forplikter seg til å aldri bidra til Kinas sensurregime.

Du har styrket retten til å elske


Det siste året har Amnestys arbeid bidratt til å styrke menneskerettighetene i lovverkene i 24 land, inkludert rettighetene til homofile, lesbiske og transpersoner.

Arbeidet har også ført til at flere land tok et skritt i riktig retning:

  • Taiwan ble det første landet i Asia som legaliserte ekteskap mellom personer av samme kjønn. Dette ble vedtatt den 17.mai. Amnesty har aksjonert for dette sammen med LHBT-rettighetsgrupper fra Taiwan i mange år.
  • Den 7. juni bestemte nasjonalforsamlingen i Bhutan at homofili skal avkriminaliseres.
  • Høyesterett i Botswana bestemte 11. juni at homofili skal avkriminaliseres.
  • 21. juni bestemte høyesterett i Ecuador at to homofile par skulle få gifte seg. Amnesty håper dette er et skritt på veien mot lovendring.
  • I juli bestemte Nord-Irland at likekjønnet ekteskap blir lovlig.
  • Verdens helseorganisasjon har besluttet å stoppe kategoriseringen av trans-relaterte forhold som psykiske og atferdsforstyrrelser. Dette betyr at transpersoner ikke lenger vil bli betraktet som psykisk syke. Dette er en seier for transpersoners rettigheter, som Amnesty har arbeidet for siden 2014.

Du har bidratt i kampen mot dødsstraff


Globale henrettelser falt med nesten en tredjedel i fjor til det laveste tallet på mer enn et tiår.

  • Gambia erklærte midlertidig stopp for henrettelser, mens Burkina Faso avskaffet dødsstraff for vanlige forbrytelser.
  • Malaysia har kommunisert av landet vil avskaffe forpliktende dødsstraff for narkotikaforbrytelser.
  • I USA har det også vært en positiv utvikling. 21 av 50 US-delstater har nå avskaffet dødsstraff. I tillegg er det 11 delstater som ikke har henrettet noen de siste 10 årene. I fire av disse er en midlertidig henrettelsesstopp på plass.

...og vi stoppet dødsdommen mot en ung mann fra Vietnam:

23 år gamle Hồ Duy Hải ble dømt til døden i 2008. Til tross for at han hadde alibi og sentrale bevis som støttet hans uskyld, ble han dømt for drap.

 

I Norge engasjert mange seg, og mer enn 25.000 signerte aksjonen for å stanse henrettelsen.

Nå er har høyesterett endelig stanset dødsstraffen og bedt om en ny gjennomgang av saken hans.

Moren til Hồ Duy Hải har jobbet iherdig for å stanse dødsdommen mot sønnen sin. Gjennom Amnestys dødsstraffnettverket i Norge har flere sendt henne solidaritetsbrev. Nå sender hun en stor takk til Amnestys støttespillere:

Tusen takk for at dere har reddet livet til sønnen min. Ingen ord kan beskrive min inderlige takknemlighet til dere alle.

- Nguyễn Thị Loan, moren til Hồ Duy Hải

"Jeg har aldri følt mer støtte"

I Ukraina ble LHBT-aktivisten Vitalina Koval angrepet av høyreekstreme på gaten. Hun fryktet for sikkerheten sin i hjembyen.

Amnestys arbeid bidro til at saken hennes fikk internasjonal oppmerksomhet, som resulterte i at hun fikk politibeskyttelse. Vitalina kunne dermed delta på 8.mars-paraden i hjembyen sin uten å være redd for nye angrep.

Myndighetene startet også opp en etterforskning av angrepene. Vitalina sender en stor takk til alle som bidro til saken hennes.