Libya fengsler migranter med bidrag fra EU

Amnesty International krever at libyske myndigheter må innføre strakstiltak for å stoppe fengsling av flyktninger, asylsøkere og migranter på ubestemt tid. EU-midler bidrar til denne behandlingen. 
Publisert: 20. jun 2013, kl. 09:43 | Sist oppdatert: 1. jul 2013, kl. 15:24
Dette kommer fram i en ny Amnesty-rapport Scapegoat of Fear: Rights of Refugees, Asylum-seekers and Migrants Abused in Libya som legges frem i dag, 20. juni på Verdens flyktningdag.

Rapporten tar for seg den uakseptable behandlingen som tusenvis at utlendinger, mange fra de afrikanske landene sør for Sahara, utsettes for i Libya, blant annet vilkårlig arrestasjon og innesperring i lange perioder under forferdelige forhold i fangeleire for immigranter, som libyske myndigheter kaller «oppbevaringssenter» uten håp om snarlig løslatelse eller rettshjelp.


Tortur i "oppbevaringssentre"

I april og mai i år besøkte Amnesty International sju slike «oppbevaringssentre» og fant bevis for mishandling, i noen saker så sterkt at det kan kalles tortur. Mange av de innesperrede ble også nektet medisinsk hjelp, og noen var sortert ut for deportasjon av medisinske grunner.

- Den torturen og mishandlingen vi avdekket i «oppbevaringssentrene» er helt uakseptabel og er en mørk flekk på Libyas rykte etter Gaddafi-regimet. Overgrep mot utenlandske borgere fra sør for Sahara var selve kjennemerke på Gaddafis styre. Dette ser ut til å bli permanent dersom libyske myndigheter ikke endrer sin politikk straks, sier Hassiba Hadj Sahraoui, nestleder i Amnestys program for Midtøsten og Nord-Afrika.

Beskutt og banket opp
Amnesty International har dokumentert en rekke saker der de innesperrede, også kvinner, har rapportert om brutal behandling. De er blitt banket opp med vannrør og eletriske ledninger. I minst to av leirene mottok vi vitneutsagn fra fanger som var blitt beskutt med skarp ammunisjon under opprør som fant sted.

En mann som ble skutt i foten ble bundet til sengen og slått i korsryggen med et geværskjefte. Etter fire måneder kunne han fremdeles ikke gå eller stå oppreist.


EU bistår Libya

På tross av dette har fredprisvinneren Den europeiske union (EU), og dens medlemsland, på bekostning av menneskerettighetene bistått libyske myndigheter med å skjerpe grensekontrollen og utvikle «en integrert grensekontrollstrategi» for å stoppe «irregulær immigrasjon» til Europa. Amnesty International har gjentatte ganger bedt EU om å vise respekt for rettighetene til flyktninger, asylsøkere og migranter og forsikre seg om at deres tiltak for å hindre folk i å nå EU ikke bidrar til brudd på menneskerettighetene.

- EU-midler burde brukes til å fremme og beskytte menneskerettighetene i Libya, spesielt fordi landet fremdeles ikke har kommet seg etter en væpnet konflikt og et oppgjør med tidligere overgrep, sier Hassiba Hadj Sahraoui og fortsetter:

- Det er dypt foruroligende at EU-midler synes å ha blitt brukt til å støtte fangesentra hvor tusenvis av utlendinger blir holdt ulovlig.

- Asylsøkere og flyktninger som har rett til internasjonal beskyttelse på grunn av sin status kan bare unntaksvis fengsles og ikke være blant dem som rutinemessig blir fengslet og mishandlet i fengslene, sier hun.


EU og Libya bryter lover

Libyas praksis med å fengsle immigranter er ikke bare på kollisjonskurs med landets egne forpliktelser i henhold til immigrasjonslov og menneskerettighetsstandarder. De er også brudd på EUs egne menneskerettsforpliktelser og standarder for fengsling og retur av borgere fra tredjeland.

Libyas grunnlovserklæring, som ble vedtatt i 2013, slår fast at «staten skal garantere asylsøkeres rettigheter i henhold til loven». Det er på tide at myndighetene omsetter dette prinsippet til handling og vedtar en lov om innvandringspraksis.

Amnesty International ber EU og dest medlemsland om ikke å inngå flere avtaler om innvandringskontroll med Libya før landets regjering viser at den respekterer og beskytter rettighetene til flyktninger, asylsøkere og migranter, samt at de får på plass et tilfredsstillende system for å vurdering av søknader for internasjonal beskyttelse.


25.000 deportert

Migranter i Libya blir ofte oppfattet som en trussel mot landets sikkerhet. Siden mai 2012 har libyske myndigheter deportert 25.000 personer som ble ansett for å ha kommet «ulovlig» til Libya. Tusenvis er blitt holdt i fangenskap i månedsvis før deportasjonen, uten tilgang til advokat eller mulighet til å utfordre den tvunge deportasjonen og/eller fengslingen.

- Libyske myndigheter må endre lovene og innføre en maksimumsperiode for fengsling i påvente av deportasjon, sier Hassiba Hadj Sahraoui.


Deportert syke

Amnesty International har også funnet bevis for at libyske myndigheter har gjenopptatt deportasjon av utlendinger som er blitt diagnostisert med infeksjoner som hepatitt eller HIV etter at tvungne medisinske tester ble gjeninnført i år.

- Ingen må deporteres på grunn av helsetilstand, sier Hassiba Hadj Sahraoui.

- Gjeninnføringen av tvungne medisinske tester av utlendinger og deportasjon på grunn av helsetilstand bidrar til å gjøre dem til syndebukker og beviser bare hvor utilstrekkelig Libyas helsepolitikk er.

Da Amnesty International besøkte Libya var 5.000 flyktninger, asylsøkere og migranter fengslet i 17 «oppholdssentre» under kontroll av innenriksdepartementet. I tillegg ble et ukjent antall holdt fengslet av militiaen. Organisasjonens delegater møtte også et lite antall enslige barn, noen ned til 10-årsalder, som var blitt holdt i minst tre «oppholdssentre» i månedsvis.


Elendige forhold i "oppholdssentrene"

I mange av de «oppholdscentrene» som ble besøkt var de hygienske forholdene svært dårlige, noe som gjorde de innsatte svært eksponert til sykdommer, som lungeinfeksjoner og kronisk diare.

I «oppholdssenteret» i Sabha der det i mai i fjor var ca. 1300 innsatte, ble de holdt i skitne og overbefolkete rom. Fengselet manglet også et fungerende kloakksystem, og det lå hauger av søppel i korridorene. 80 av fangene klaget over kløe på hendene og på genitalene, noe som kan tyde på at de led av skabb. Som behandling for dette ble de plassert ute i solen. Resultatet var dehydrering på grunn av det lange oppholdet i direkte sol.

- Det å nekte fanger medisinsk behandling kan simpelthen ikke unnskyldes, sier Hassiba Hadj Sahraoui.

- Libyas regjering må vise verden at de tar beskyttelse av enkeltmenneskers rettigheter alvorlig, uansett status eller nasjonalitet.

FLYKTNINGER OG MIGRANTER I LIBYA

Da Amnesty International besøkte Libya var 5.000 flyktninger, asylsøkere og migranter fengslet i 17 «oppholdssentre» under kontroll av innenriksdepartementet. I tillegg ble et ukjent antall holdt fengslet av militiaen. Organisasjonens delegater møtte også et lite antall enslige barn, noen ned til 10-årsalder, som var blitt holdt i minst tre «oppholdssentre» i månedsvis.



Les mer på amnesty.no