Bilde
AKSJON

Mexico: Voldtatt og torturert av politiet

Aksjonen er avsluttet

Del    
Yecenia Armenta har sittet tre år i fengsel i Mexico etter at hun ble arrestert og torturert til å signere en falsk tilståelse. 
Publisert: 14. jul 2015, kl. 17:02 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Dette er saken:
I 2012 ble Yecenia Armenta arrestert da hun kjørte slektninger til flyplassen i Culiacán, nord i Mexico. Sivilkledd politi stoppet bilen hennes, tvang henne ut og satte bind for øynene hennes før de kjørte avgårde. Politiet knyttet sammen hendene hennes, hang henne opp-ned, og voldtok henne.

- Jeg ville at de skulle skyte meg i hodet så alt kunne stoppe, sier hun.

Etter nærmere 15 timer med tortur, truet torturistene med å voldta og drepe barna hennes. Det var da Yecenia bestemte seg for å skrive under på den falske tilståelsen og la dem ta fingeravtrykkene hennes. Hun har nå sittet fengslet i tre år.

I forvaring ble Yecenia undersøkt av leger fra påtalemyndigeten, det samme kontoret som torturistene, men de dokumenterte ingen skader. Da rettsmedisinske leger og psykologer fra Riksadvokatens kontor i Mexico, Procuraduria General de la República (PGR), undersøkte Yecenia to måneder senere, konkluderte de med at hun ikke hadde blitt torturert fordi det ikke var dokumentert tegn til tortur eller mishandling i de tidligere medisinske undersøkelsene.

I Mexico følger rettsmedisinske leger sjelden internasjonale standarder, og slike undersøkelser blir ofte utført for sent. Uavhengige medisinske eksperter har imidlertid undersøkt Yecenia to ganger, i samsvar med internasjonale standarder, og begge gangene har de konkludert med at hun faktisk ble torturert. Disse undersøkelsene har ikke blitt godkjent som bevis, og Yecemias skriftlige tilståelse fortsetter å være det viktigste beviset mot henne.

Dessverre er Yecenias sak en av mange tilfeller hvor rettsmedisinere ikke har dokumentert tortur i Mexico. I mars anbefalte FNs spesialrapportør for tortur å gjennomgå og bedre praksisen ved rettsmedisinske undersøkelser av torturofre som et første skritt mot å bekjempe tortur og stoppe den rådende kulturen av straffefrihet i slike saker.

Amnesty International krever at:
  • Statsadvokaten setter i gang en uavhengig etterforskning av torturen mot Yecenia Armenta Graciano, dropper anklagene og løslater henne.
  • Mexicos undersøkelser og behandling av torturofre skjer i henhold til internasjonale standarder som FNs anbefalinger og Istanbul-protokollen, slik de har lovet i mange år.
  • Riksadvokaten PGR endrer prosedyrene i offisielle rettsmedisinske undersøkelser, slik at disse er i samsvar med internasjonale standarder, og sørger for at offisielle rettsmedisinske eksperter er uavhengige av PGR.
  • Alle som hevder å ha vært utsatt for tortur får umiddelbar adgang til medisinske undersøkelser av uavhengige medisinske eksperter. Undersøkelsene skal være i tråd med internasjonale standarder og bli anerkjent som bevis i rettssaker.
Det DU kan gjøre:
  • Signér aksjonen!
  • Hjelp oss å spre saken - Del aksjonen på Facebook og på Twitter med emneknaggene #StoppTortur og #StopTorture!
  • Skriv ut underskriftslisten og ta den med på jobben eller på skolen
Signaturene sendes til statsadvokaten i Sinaloa, Mexico.


FØLGENDE ARTIKKEL FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN ER BRUTT I DENNE SAKEN: 

  • Artikkel 5: Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff. 

Oppdateringer

18.04.2017
Vi har fått gode nyheter i saken til Yecenia Armenta. Etter at hun ble frikjent i juni 2016 anket aktoratet beslutningen. Først nå i begynnelsen av april fikk hun vite at anken er avvist. Dermed står frifinnelsen og aktoratet har ingen flere ankemuligheter. "Jeg har det veldig bra, og er veldig lykkelig etter at dommerens avgjørelse har blitt bekreftet..takk Gud og takk til alle dere som har gjort min frihet mulig. Tusen takk.", sier Yecenia til Amnesty etter at hun fikk den gode nyheten.

Underhuset skal stemme over de foreslåtte endringene i torturloven innen utgangen av april 2017.

18.01.2017
Fare for økt straffefrihet for tortur:
Underhuset i Mexico har ferdigstilt sitt forslag til en generell torturlov. Denne versjonen har vesentlige endringer som, om den blir vedtatt, vil øke straffefriheten for torturister og undergrave rettssikkerheten for torturofre. Kongressen samles igjen 1. februar og lovforslaget skal opp til avstemning hos hele den lovgivende forsamlingen.

09.11.2016
I dag har vi sendt den siste bunken med solidaritetsbrev fra aktivister i Norge. Selv om Yecenia nå er løslatt fra fengsel, har hun fortalt at hun setter utrolig stor pris på å motta solidaritetsbrev som en støtte i den videre kampen for rettferdighet. Tusen takk til alle som har sendt oss solidaritetsbrev til Yecenia Armenta!

30.06.2016
En ny rapport fra Amnesty International avslører at kvinner som blir arrestert i Mexico rutinemessig blir seksuelt misbrukt av politi og sikkerhetstyrker. Les mer om rapporten her.

08.06.2016
Yecenia Armenta ble i dag frikjent og løslatt fra fengsel! Aksjonen er avsluttet, men Amnesty vil fortsatt følge med på en eventuell utvikling i saken. Tusen takk til alle som har engasjert seg i saken hennes!

Yecenia sier: «Jeg vil gi en spesiell takk til alle som har stått ved min side. Uten deres støtte ville dette vært umulig. Jeg vil takke dere for at dere fortsatt kjemper, for at dere ikke slutter å kjempe for andre. Det er et flott arbeid. Noen ganger tar det lang tid, men man oppnår rettferdighet». 

«Til de andre kvinnene som har opplevd det samme som meg vil jeg bare si at dere må aldri slutte å kjempe. Hver dag er en kamp. Ikke mist troen. Snakk ut. Ikke hold noe tilbake. Det er takket være at jeg snakket ut om alt at jeg er fri.»

14.12.2015
President Enrique Peña Nieto har signert den nye loven som tar for seg tortur og et nytt lovforslag om tvungen forsvinninger. Kongressen har frem til 6. januar til å diskutere lovene, men det kommer sannsynligvis til å ta lengre tid.

04.12.2015
Gode nyheter fra Mexico! Meksikanske myndigheter har løslatt to torturofre, Adrián Vásquez og Cristel Piña, på grunn av ulovlig bevis. Amnesty har jobbet med begge sakene som en del av Stopp tortur-kampanjen. Det nytter! "Thank you very much to everyone at Amnesty. I feel very thankful, very happy. You have supported me so much and I send my best to everyone there." - Adrián Vásquez

06.09.2015
En ny torturlov skal snart presenteres for den meksikanske kongressen. Amnesty International har hatt tilgang til utkastet, som er utarbeidet ved Riksadvokatens kontor. Selv om loven inneholder en del punkter som kan anses som fremskritt, er det en del områder hvor det er mulighet for forbedring. Noen av disse punktene kan til og med undergrave målet om å bekjempe tortur i Mexico.
Hvis den ny loven blir vedtatt vil den erstatte den eksisterende lovgivningen, som har vært implementert siden 1991. Den ny loven vil gjelde på føderalt og delstatsnivå. 

08.09.2015
En standard protokoll for etterforskning av påstått tortur har blitt vedtatt ved Riksadvokatenes kontor. Protokollen inkluderer flere av Amnestys anbefalinger. Det som dessverre mangler er en overvåkningsmekanisme for protokollen. Det betyr at det er liten garanti for at vedtaket faktisk blir implementert.  

25.08.15
Riksadvokat Arely Gómez fortalte Amnesty at hun har pålagt et departement å konsentrer seg om å etterforske tortur påstandene i rekke saker. Ineffektivitet og manglende politisk vilje er et vanlig problem ved riksadvokatens kontor, så dette kan være et skritt fremover. Det er imidlertid vanskelig å si før vi ser at dette er å ha noen reell innvirkning på enkeltsaker. Vi oppdaterer saken fortløpende!   

18.08.15
Amnesty International Mexico overleverte i dag 112,374 signaturer til riksadvokaten Arely Gomez. Underskriftene, som er samlet inn fra en rekke land, deriblant Norge.  Takk til alle som har signért aksjonen!

20.07.2015
Les brevet Yecenia har skrevet fra fengselet her.

Bakgrunn


En FN-rapport viser hvordan tortur er utbredt blant Mexicos politi og sikkerhetsstyrker. Rapporten, som er skrevet av Juan E. Méndez FNs spesialrapportør om tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff, ble presentert for FNs menneskerettighetsråd mandag 9. mars 2015. Den beskriver hvordan tjenestemenn i Mexico sjelden etterforsker torturklager og hvordan rettsmedisinske leger som jobber for regjeringen ofte ignorerer tegn på tortur. Les mer her. 

Istanbul-protokollen er et internasjonalt rettslig dokument. Det forplikter myndigheter til å etterforske og dokumentere tilfeller av tortur. Protokollen inneholder en rekke retningslinjer for hvordan man effektivt foretar rettsmedisinsk evaluering av tortur og annen grusom og nedverdigende behandling eller straff.


BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER! 
Skriv ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skole! 
 

SKRIV ET SOLIDARITETSBREV!
Nå kan du skrive et personlig brev eller postkort til Yecenia.
 
Send brevet til:
Amnesty International v/kampanjeavdelingen
P.O. Box 702 Sentrum
N - 0106 Oslo
Norge
 
Forslag til tekst:
 
Estimada Yecenia:
He conocido la terrible injusticia que se está cometiendo en tu contra. Deseo fervientemente que puedas recuperar tu libertad y que las personas que te torturaron sean llevadas ante la justicia.
 
Dear Yecenia,
I have learned of the terrible injustice that is being committed against you. I sincerely hope that you can regain your freedom and that the people who tortured you are brought to justice.
 
Marco Antonio Higuera Gómez, Sinaloa State Attorney General

Procurador General de Justicia del Estado Sinaloa

Procuraduría General de Justicia del Estado de Sinaloa

Blvd. Enrique Sánchez Alonso No. 1833

Desarrollo Plan Tres Ríos, C.P. 80030,

Culiacán, Estado de Sinaloa

México

 

Twitter: @gobsinaloa

 


Dear Sinaloa State Attorney General, Marco Antonio Higuera Gómez,
 
Yecenia Armenta Graciano was taken by plain clothed police in Culiacán, Sinaloa state, in July 2012. She was detained and tortured. Her captors hung her upside down, asphyxiated and raped her. She was forced to sign a confession and charged on the basis of it.
 
Medical forensic staff from the Federal Attorney General’s Office examined her months later. However, they concluded that Yecenia had not been tortured because initial medical examinations, carried out by staff from the same forced which detained her, did not mention any signs of torture or other forms of ill-treatment.
 
In contrast, two independent expert examinations in line with international standards such as the Istanbul Protocol have confirmed that the medical and psychological evidence coincides with Yecenia’s testimony.
 
Unfortunately, Yecenia is one of many cases where the forensic services of the Federal Attorney General’s Office have failed to document torture in Mexico. In March 2015 the United Nations Special Rapporteur on Torture recommended an overhaul in the implementation of medical forensic examinations of torture victims as a first step towards combating torture and ending impunity in the country.
 
Therefore I urge you to:
 

  • Carry out a full, prompt and impartial investigation into the torture suffered by Yecenia Armenta Graciano, drop the charges against her and release her.
  • Implement the UN recommendations to overhaul the application of medical forensic examinations for torture victims, so that they fully comply with international human rights standards, such as the Istanbul Protocol, which Mexico has promised to uphold for many years. Torture victims deserve prompt and adequate examination by impartial experts.
  • Specifically, ensure that official medical forensic experts are independent of the Federal Attorney General’s Office. 

 
Thank you for your attention to this serious topic.
 
Kind regards,