Straffefrihet i Mexico: Krever rettferdighet i krigen mot narkotika

Til tonene av meksikansk tradisjonsmusikk tok bergenserne pennen fatt og krevde rettferdighet i voldsherjede Mexico.
Publisert: 2. Apr 2014, kl. 11:32 | Sist oppdatert: 2. Apr 2014, kl. 13:13
Torsdag 27. mars inviterte Amnesty Vest til meksikansk menneskerettighetsaften på kafeen Folkens i Bergen. Gjennom faglig innledning, brevskrivingsverksted og musikalske innslag fikk de fremmøtte tegnet et bilde av en vanskelig situasjon.

Miriams sak
Kvelden startet med en innføring om situasjonen i Mexico og saken til meksikanske Miriam Lopez. Firebarnsmoren ble anholdt av meksikanske militære og holdt fanget i en militærleir der hun ble torturert, voldtatt og tvunget til å tilstå kriminelle handlinger hun ikke hadde begått. Først etter 80 dager i varetekt ble hun sluppet fri og fikk kontakt med advokat og familie. Anklagene mot henne ble frafalt og Amnesty jobber i dag for at hun skal få oppreisning og at hennes overgripere skal stilles til ansvar.

Bekymret over situasjonen
Innlederen kunne fortelle at Amnesty er bekymret for utviklingen i Mexico. Siden krigen mot narkotika startet i 2006 har menneskerettighetssituasjonen i landet blitt betydelig forverret. Over 50 000 soldater er satt inn for å gjøre politiets oppgaver og det er sivilbefolkningen som har måttet lide under den økte voldsbruken.

Tallene som ble presentert på møtet taler for seg: Offensiven mot narkotikakartellene har gjort
160 000 mennesker til internt fordrevne, over 100 000 mennesker er drept og 26 000 mennesker har forsvunnet. Amnesty har registrert en økning i anmeldelser av tortur og mishandling på 500 prosent mellom 2006 og 2012.

Brev mot straffefrihet
Lopez´ sak er ikke enestående og fremheves av Amnesty i kampen for rettferdighet for narkokrigens ofre. Mexicos store utfordring ligger nemlig ikke bare i mengden vold som utøves, men i statens stilltiende aksept av denne. I 98 prosent av tilfellene går de ansvarlige for overgrep fri! Myndighetene nekter dessuten å erkjenne at både politiet og militæret begår menneskerettighetsbrudd mot egen befolkning. I 2012 ble 1662 myndighetspersoner anmeldt for tortur og umenneskelig behandling – ingen ble dømt.

Å legge synlig press på myndighetene gjennom brevskriving er et av Amnestys mest tradisjonsrike og effektive midler. Forsamlingen ble derfor bedt om å ta pennen fatt og ta menneskerettighetsbruddene i Mexico personlig – og personlig ble det. Solidaritetsbrev til Miriam Lopez ble skrevet med tegninger og røde hjerter. Og konvolutter med bekyringsmeldinger ble adressert statsadvokaten i Mexico.

Musikalsk avslutning
Kvelden ble avsluttet med en minikonsert med gitarist og etnomusikolog José Alejandro Huidobro Goya som spilte klassiske meksikanske melodier. Huidobro Goya, som er et kjent ansikt på den bergenske musikkscenen, spilte blant annet den tradisjonsrike melodien La llorona, «den gråtende kvinnen», som han dedikerte til de mange forsvunne og drepte kvinnene i Mexico.

Stolte arrangører kunne konkludere med et vellykket møte og en gul Amnestypostkasse full av brev til meksikanske myndigheter!