Sudans sikkerhetstjeneste har frykten som våpen

Sudans sikkerhetstjeneste står bak brutal forfølgelse av motstandere og kritikere av al-Bashirs regjering.
Publisert: 19. jul 2010, kl. 15:43 | Sist oppdatert: 19. jul 2010, kl. 10:35

Brutal forfølgelseskampanje
”Jeg planla å ta livet mitt den natten… Jeg visste det var et spørsmål om tid før sikkerhetstjenesten fikk tak i meg.” Sudansk menneskerettighetsforkjemper, dager før han flyktet fra landet.

Den sudanske sikkerhetstjenesten National Intelligence and Security Service (NISS) gjennomfører en brutal forfølgelseskampanje rettet mot enhver som blir sett på som en mulig trussel mot den sittende regjeringen, inkludert politiske meningsmotstandere, journalister, menneskerettighetsaktivister og studenter, sier Amnesty International i en ny rapport som offentliggjøres i dag.

I rapporten Agents of Fear dokumenterer Amnesty hvordan NISS de siste årene har begått omfattende og systematiske menneskerettighetsovergrep inkludert fengslinger uten lov og dom, tortur og mishandling, utenomrettslige henrettelser og tvungne forsvinninger.

- NISS styrer Sudan gjennom frykt. Kritikerne av den sittende regjeringen lever i konstant fare for å bli arrestert, trakassert eller det som verre er, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International Norge.

- Sudanske myndigheter prøver å stanse alle former for politisk opposisjon gjennom brutal forfølgelse og vold. NISS har en fullstendig straffefrihet for de omfattende overgrepene de begår, påpeker hun.

Konflikt øker overgrep
Amnesty International dokumenterer at NISS har arrestert minst 34 personer i løpet av det første halvåret av 2010, inkludert journalister, menneskerettighetsaktivister og studenter.

Arrestasjonene øker i takt med politiske konflikter i samfunnet. Dette skjedde både i forbindelse med angrepet fra væpnede grupper fra Darfur på hovedstaden Khartoum i mai 2008, før og etter at Den internasjonale straffedomstolen utferdiget en arrestordre for Sudans president Omar al-Bashir i juli 2008, og i forbindelse med valgene i april 2010.

Rapporten dokumenterer NISS’ bruk av en mengde ulike torturmetoder. Det omfatter både slag med vannrør og elektriske kabler, elektrosjokk og pisking.

Begrenset ytringsfrihet før folkeavstemning 2011
Siden president- og parlamentsvalgene ble gjennomført i april i år har ytringsfriheten i Sudan blitt svært begrenset. NISS har gjenopptatt sensur av den sudanske pressen med daglige besøk til avisredaksjoner og trykkerier. Opposisjonsaviser er blitt stengt, eller så har de stengt seg selv i protest mot den strenge sensuren. Journalister er blitt tilfeldig arrestert og fengslet.

Abuzar Al Amin, sjefsredaktør i avisen Rai Al Shaab, en avis tilknyttet opposisjonspartiet Popular Congress Party, ble arrestert i sitt hjem i mai 2010. Han ble innbrakt til NISS, forhørt om sin skriving og sitt virke som journalist, og torturert. Han ble sparket og slått, og utsatt for elektriske sjokk.

- Det internasjonale samfunn har for øyeblikket oppmerksomheten rettet mot den kommende folkeavstemningen om uavhengighet for Sør-Sudan januar 2011. Dermed er det en reell fare for at begrensninger i ytringsfriheten og andre brudd på menneskerettighetene blir oversett, sier Kaatee.

- Men nå er behovet for å sikre befolkningen i Sudan reell ytringsfrihet viktigere enn noen gang før.

Nødvendig å endre Sikkerhetsloven
NISS agenter har fortsatt rett til å kunne foreta husransakelser, arrestasjoner og fengslinger uten rettslige kjennelser. NISS har i tillegg full straffefrihet i henhold til den nye sikkerhetsloven, National Security Act, som ble vedtatt av parlamentet i desember 2009.

- Sikkerhetsloven må endres slik at sikkerhetsstyrkene ikke lenger har myndighet til å foreta fengslinger og arrestasjoner. Alle former for straffefrihet må avskaffes, sier Patricia Kaatee.

- Anklager om overgrep og brudd på grunnleggende rettigheter må etterforskes på en grundig og uavhengig måte. I tillegg må offer for overgrep få tilgang til kompensasjon. Uten disse endringene vil sikkerhetstyrkene i Sudan fortsette å være fryktens agenter, avslutter hun.



"Vi finner deg snart..."

Ahmed Ali Mohamed Osman, en lege som også er kjent som Ahmed Sardop, ble arrestert av NISS i mars 2009 i Khartoum etter at han hadde skrevet en kritisk nettartikkel om regjeringens beslutning om å utvise internasjonale humanitære organisasjoner fra Sudan, og de omfattende voldtektene i Darfur.

”Noen bøyde meg over en stol og holdt meg fast i armer og ben mens andre slo meg på ryggen, leggene og armer med noe tilsvarende en elektrisk kabel”, fortalte Ahmed Sardop til Amnesty International.

”De sparket meg gjentatte ganger i testiklene når de snakket om voldtektene i Darfur.”

Etter løslatelsen anmeldte Ahmed Sardop NISS til politiet. Han ble undersøkt av en lege som bekreftet anklagene om tortur gjennom medisinske funn.

Noen få dager senere begynte han å få drapstrusler på telefon. ”Vi finner deg snart, og da kommer vi til å drepe deg.”

Ahmed Sardop har nå flyktet fra landet og bor i eksil.