Romfolk kastes ut av Roma

En planlagt bosettingsplan vil medføre tvangsutkastelser av tusenvis av romfolk i Roma. Amnesty krever at italienske myndigheter stanser tvangsutkastelsene.
Publisert: 13. Mar 2010, kl. 00:00 | Sist oppdatert: 15. Mar 2010, kl. 13:26

I den nye rapporten The Wrong Answer – Italy’s ”Nomad Plan” violates the housing rights of Roma in Rome, er Amnesty International bekymret for at tusenvis av mennesker tvangsutkastes fra hjemmene sine.

En tiltaksplan kalt "Nomadeplanen", som ble igangsatt i juli 2009, innebærer at over 100 boligområder med romfolk over hele hovedstaden har blitt eller skal rives. Dette vil bety at rundt 6000 romfolk skal tvangsflyttes til 13 ”leire” i utkanten av byen. Planen kan videre innebære at over 1000 romfolk blir hjemløse.

Tragiske konsekvenser
Over hele den italienske hovedstaden risikerer romfamilier å miste eiendeler, sosiale nettverk, og adgang til arbeid og offentlige tjenester. Barn kan heller ikke fortsette på skolene de går på per i dag.

Utkastelsen skjer
uten rådføring på forhånd og uten tilbud om adekvate alternative boliger eller erstatning. Amnesty anser dette for å være alvorlige brudd på menneskerettighetene til de menneskene det berører.

Dersom planen blir gjennomført, er det også en fare for at den kan danne et mønster for tvangsforflytninger andre steder i Italia.

Uverdige forhold
Mange romfolk bor allerede i skur og campingvogner uten noen form for sanitæranlegg. Disse forholdene er et resultat av mange års forsømmelse, dårlig politisk administrasjon og diskriminering.

- Forsøket på å gjøre noe med denne ”arven” er prisverdig, men planen som italienske myndigheter nå gjennomfører er ufullstendig og bærer i seg faren for at mange romfolk vil få det betraktelig verre, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty.

Han mener at ”Nomadeplanen” i sin nåværende form ikke er i tråd med Italias forpliktelser når det gjelder å forhindre diskriminering av spesielle grupper og segregering av boligmarkedet.


Utestenges fra sosialboliger
Romfolk som bor i leire er i virkeligheten utelukket fra den eksisterende ordningen med å få tildelt sosialboliger. Retten til sosialbolig setter nemlig som en betingelse at man er blitt kastet ut fra egen privat bolig.

Det at romfolk ikke har en fast adresse bidrar til å forverre barrierene og diskrimineringen som romfolket allerede møter når de søker arbeid som gir et lønnsnivå som ville kunne sette dem i stand til å kjøpe egen bolig.


Ikke nomader
Planen kalles ”Nomadeplanen”. Majoriteten av romfolket i Roma er imidlertid ikke nomader i det hele tatt. Ved å kalle alle romfolk for nomader og behandle dem som sådan, er initiativtagerne til denne planen i virkeligheten med på å befeste nettopp de problemene som de egentlig var ment å skulle løse.

Les hele rapporten
her:

FAKTA OM ROMFOLK I ITALIA

  • Det bor mellom 12.000 og 15.000 romfolk i og rundt Roma.
  • Av disse er rundt 3000 italienske sinti, som har lange røtter i landet.
  • Siden 1960-årene har det kommet mange romfolk fra de tidligere jugoslaviske statene.
  • En stor del av disse har nå fast oppholdstillatelse, og mange av barna deres er italienske statsborgere.
  • I løpet av det siste tiåret har det også kommet et betydelig antall romfolk fra de nye EU-medlemslandene, spesielt Romania.
  • Noen få tusen romfolk har permanente boliger i Roma, men de aller fleste bor i leire.
  • I løpet av de siste månedene, og som en del av "Nomadeplanen", er allerede hundrevis av romfamilier blitt kastet ut av minst fem forskjellige leire.