Bilde
AKSJON

Iran: Stans henrettelsen av fire kurdere!

Aksjonen er avsluttet

Del    
De er dømt til døden for en forbrytelse som skal ha funnet sted ETTER at de ble fengslet. Krev at Irans myndigheter umiddelbart stanser henrettelsene av fire sunnimuslimer fra Irans kurdiske minoritet. 



Oppdatering 04.03.2015: Vi har mottatt den forferdelig triste nyheten om at de fire mennene har blitt henrettet.



"Iranske myndigheter har lenge lekt med livene til disse fangene, og forårsaket dem og deres familier ubeskrivelig smerte», sier Hassiba Hadj Sahraoui, nestleder for Midtøsten og Nord-Afrika i Amnesty International.
Publisert: 23. sep 2013, kl. 16:12 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Dømt til døden
Brødrene Jamshid og Jahangir Dehgani, Hamed Ahmadi og Kamal Molayee ble arrestert i juni og juli 2009, og siktet sammen med seks andre, for drapet på en ledende sunnimuslimsk skriftlærd med tette bånd til det iranske presteskapet.
De fire mennene har nektet straffeskyld. Alle hevder at deres arrestasjon og fengsling fant sted flere måneder før drapet fant sted, og at de derfor umulig kan ha begått drapet de står tiltalt for.
Mennene ble dømt til døden 14. november 2010 i Teherans revolusjonære domstol, etter å ha blitt funnet skyldig i svært vagt formulerte lovbrudd, som «fiendskap mot Gud» (moharebeh) og «korrupsjon på jorden» (ifsad fil-arz). Dødsdommene ble nylig opprettholdt av Irans høyesterett, og sakene deres overført til Byrået for domsutførelse, organet ansvarlig for gjennomføring av henrettelser i Iran.

Jamshid Dehgani, Jahangir Dehgani, Hamed Ahmadi og Kamal Molayee har flere ganger blitt utsatt for såkalte "falske henrettelser". Den 14. juni 2014 ble familiene til de fire mennene bedt om å komme til fengselet, mens mennene ble flyttet til et annet fengsel. Frykten var stor for at de skulle henrettes.
De seks andre mennene som ble siktet sammen med dem i retten i 2010, ble alle henrettet 27. desember 2012.
Uregelmessig rettssak
Rettsakene til de fire mennene ble preget av tvil og beskyldninger om en rekke feil i rettsprosessen.
De fire mennene ble nektet tilgang til advokat både før og under rettsakene deres, og var angivelig utsatt for tortur og annen mishandling mens de befant seg i forvaring. 20.juni fikk Amnesty beskjed om at mennene nå har fått tilgang til advokat.
Mennene fortalte også at de mottok trusler om at familiene deres ville bli arrestert dersom de ikke samarbeidet, og de ble også tvunget til å underskrive papirer uten å få lov til å lese dem. Amnesty International finner det dypt urovekkende at mennene har blitt dømt til døden på tross av all tvilen rundt saken.
Fire menn risikerer å bli henrettet når som helst, selv om de sier at deres arrestasjon og fengsling fant sted før forbrytelsen de er dømt for, og at de har blitt utsatt for tortur. Iranske myndigheter fortsetter med en utstrakt bruk av dødsstraff med lite hensyn til juridiske garantier, og absolutt ikke som en siste utvei.
Hassiba Hadj Sahraoui, Amnesty Internationals visedirektør for Midtøsten- og Nord-Afrika-programmet.

Amnesty krever at:
  • De iranske myndighetene ikke gjennomfører henrettelsene av Jamshid Dehgani, Jahangir Dehgani, Hamed Ahmadi og Kamal Molayee, og at de beordrer en ny rettsak for de fire mennene, som blir utført i samsvar med internasjonale standarder for rettferdige rettsaker, uten å ty til dødsstraff.
  • Myndighetene i Iran sørger for at påstandene om tortur og mishandling i sakene til Jamshid Dehgani, Jahangir Dehgani, Hamed Ahmadi og Kamal Molayee blir etterforsket, og at «tilståelser» som er kommet på bakgrunn av slik behandling blir sett bort ifra i retten.
  • Myndighetene i Iran sørger for at de fire mennene er beskyttet mot tortur og annen mishandling, blir gitt tilgang til all nødvending medisinsk behandling, og blir gitt umiddelbar tilgang til å ha jevnlig kontakt med sine advokater og familier.
  • Alle dødsdommer i Iran omgjøres.
Hva du kan gjøre:
  • Signer aksjonen så raskt som mulig! Slutt deg til Amnestys appellbrev som sendes til de Iranske myndighetene.
  • Fortelle alle du kjenner om saken! Del den gjerne på sosiale medier, på skolen eller på jobben.
  • Print ut appellbrevet med en underskriftsliste, heng de opp på en felles oppslagstavle, og send den til oss eller de iranske myndighetene innen slutten av måneden. Adressen og underskriftslisten finner dere i appellbrevet som ligger til høyre på denne siden.
  • Skap oppmerksomhet om saken i media og på gaten!
  • Fortell andre hva du har gjort i kommentarfeltet!
Sammen kan vi gjøre en forskjell!


FØLGENDE ARTIKLER FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN ER BRUTT I DENNE SAKEN:

  • Artikkel 3: Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet.
  • Artikkel 5: Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdighende behandling eller straff.
  • Artikkel 10: Enhver har krav på under full likestilling å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol når hans rettigheter og plikter skal fastsettes, og når en straffeanklage mot ham skal avgjøres.

Oppdateringer

04.03.2015
Vi har mottatt den forferdelig triste nyheten om at de fire mennene har blitt henrettet.

"Iranske myndigheter har lenge lekt med livene til disse fangene, og forårsaket dem og deres familier ubeskrivelig smerte», sier Hassiba Hadj Sahraoui, nestleder for Midtøsten og Nord-Afrika i Amnesty International.

I juni 2014 utsatte de iranske myndighetene henrettelsen av de fire mennene etter internasjonalt press fra Amnesty International og andre menneskerettighetsorganisasjoner. Myndighetene lovet da å la fangene få møte en advokat etter eget valg, hvis familiene stoppet en sittende protest foran fengselet. Syv måneder senere hadde myndighetene enda ikke gitt mennene tilgang på advokatene sine, og heller ikke gitt dem innsyn i saksdokumentene sine.

Amnesty International har også fått vite at myndighetene ikke informerte advokatene til de seks mennene om henrettelsene, selv om det eksisterer en 48-timers meldeplikt i følge iransk lov.

I følge de siste endringene i Irans straffelov var rettsvesenet pålagt å gjennomgå sakene til de fire mennene og eventuelt omgjøre dødsdommene hvis de ikke brukte våpen.

26.09.2014
De fire mennene står fremdeles i fare for henrettelse, og de ber Amnesty og alle støttespillere om å fortsette å jobbe for at dødsdommene blir omgjort. Myndighetene fortsetter å nekte mennene å møte advokatene sine og nekter advokatene tilgang til saksdokumentene.

23.06.2014
Jamshid Dehgani, Jahangir Dehgani, Hamed Ahmadi og Kamal Molayee har endelig fått tilgang på to forsvarsadvokater. De har fremdeles ikke møtt advokatene. Siden 14. juni har Jamshid Dehghani, Jahangir Dehghani, Hamed Ahmadi og Kamal Molayee blitt utsatt for minst fire "falske henrettelser", en grotesk og umenneskelig behandling.

16.01.2014
Amnesty International Norge har oversendt 22233 underskrifter til de iranske myndighetene. Tusen takk for all respons!

10.01.2014
Den 8.januar fikk Amnesty International meldinger om at også familiene til de fire mennene sultestreiker.

07.01.2014
Amnesty har fått rapporter om at Jamshid og Jahangir Dehgani, Hamed Ahmadi og Kamal Molayee siden 4.november 2013 har deltatt i en såkalt våt sultestreik. En våt sultestreik betyr at de kun drikker vann, og ikke inntar fast føde. Nye meldinger viser nå at alle fire mennene har mistet bevisstheten og mottar væske intravenøst ved en klinikk i fengselet. Alle fire nekter angivelig å motta intravenøs næring hver gang de våkner. Sultestreiken har nå bågått i over 60 dager og Amnesty er dypt bekymret for deres helsesituasjon.

01.10.2013
Amnesty International Norge har oversendt 1049 underskrifter til de iranske myndighetene. Tusen takk for din innsats!

Bakgrunn

BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER!
Print ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skolen!


SITUASJONEN FOR IRANS KURDISKE MINORITET
  • Irans kurdiske minoritet lever hovedsakelig i vest og nord-vest i landet. De er utsatt for diskriminering på bakgrunn av deres religiøse, økonomiske og kulturelle rettigheter.
  • Foreldre har forbud mot å registrere babyene sine med visse kurdiske navn, og religiøse minoriteter som er hovedsakelig eller delvis kurdiske opplever å bli stigmatisert og isolert.
  • Kurderne er også diskriminert på arbeidsmarkedet, boligmarkedet og politisk, og lever følgelig ofte i omfattende fattigdom, som har ytterligere marginalisert dem.
  • Kurdiske menneskerettighetsforkjempere, samfunnet aktivister og journalister opplever ofte å bli utsatt for vilkårlige arrestasjoner og rettsforfølgelser. Andre - inkludert enkelte politiske aktivister – er utsatt for tortur, grovt urettferdige rettssaker i de islamske revolusjonære domstolene, og i noen tilfeller dødsstraff.
  • Det er minst 26 andre sunnimuslimske dødsdømte menn, først og fremst fra Irans kurdiske minoritet, i Raja’i Shahr Prison in Karaj, nordvest for Teheran. Amnesty International er svært bekymret for at også disse mennenes ikke er blitt ivaretatt, og at de har blitt utsatt for mangelfulle og partiske rettsaker som ikke fyller internasjonale krav.

IRANS MENNESKERETTIGHETSSITUASJON
  • Iran fortsetter å være den nasjonen som oftest benytter seg av dødsstraff etter Kina.
  • De Iranske myndighetene har offisielt anerkjent at 236 henrettelser har funnet sted så langt i år, inkludert 23 i september alene. I midlertidig har pålitelige kilder rapportert at minst 160 henrettelser til skal ha funnet sted i 2013.
  • Så langt er det ingen indikasjoner på at valget av President Rouhani i juni 2013 har ført til noen endring i Irans bruk av dødsstraff.
  • Nyheten om de forestående henrettelsene kommer kort tid etter at iranske myndigheter løslot 11 politiske fanger, inkludert Nasrin Sotoudeh, en fremtredende menneske- rettigheter advokat, 18. september 2013.
  • Amnesty Internationals Hassiba Hadj Sahroui påpeker at «det fortsatt pågår utallige alvorlige menneskerettighetsbrudd i Iran som må takles. Å slippe løs en håndfull politiske- og betyr svært lite hvis det ikke signaliserer en grunnleggende endring i Irans holdning til menneskerettighetene.»

Amnesty International er imot dødsstraff i alle tilfeller, uten unntak.
Les mer om Amnesty arbeide mot dødsstraff her.

16 oktober fikk Amnesty meldinger om en annen dødsstraff-sak i Iran. 37 år gamle Alireza M ble hengt i forrige uke etter en dom for narkotikakriminalitet. Legen som var til stede under henrettelsen erklærte han død 12 minutter etter at henrettelsen fant sted. Da familien skulle hente liket på likhuset oppdaget de at Alireza allikevel fortsatt hadde puls. Nå ligger han på sykehus i Iran og venter på en ny henrettelsesdato. Amnesty jobber hardt for å legge press på myndighetene i Iran for at den og andre henrettelser må stanses.
Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei

The Office of the Supreme Leader

Islamic Republic Street – End of Shahid

Keshvar Doust Street,

Tehran, Islamic Republic of Iran 
Your Excellency,


I urge the Iranian authorities not to execute Jamshid Dehghani, Jahangir Dehghani, Hamed Ahmadi and Kamal Molayee, and to order a re-trial in proceedings which comply with fair trial standards without recourse to the death penalty.

I also urge you ensure that the allegations that these four men were tortured and ill-treated are investigated, and to ensure that any “confessions” that may have been obtained under torture are disregarded as evidence in court.

I call on the Iranian authorities to make sure Jamshid Dehghani, Jahangir Dehghani, Hamed Ahmadi and Kamal Molayee are protected from torture and other ill-treatment; are granted all necessary medical treatment; and are allowed immediate and regular contact with their lawyers and families.

Finally I urge the Iranian authorities to commute all death sentences in Iran.


Sincerely,