Bilde
AKSJON: Ukraina

Ikke glem Ukraina!

Signer aksjonen under:

Jeg krever at norske myndigheter fortsetter å støtte arbeidet med å dokumentere krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd i Ukraina.Se brevet vi sender

8 111 har signert

Slik behandler vi dine personopplysninger

Del    
Ti år har gått siden Russland annekterte Krim, to år har gått siden fullskala-invasjonen av landet. Krev rettferdighet for Ukraina!
Publisert: 19. Feb 2024, kl. 15:55 | Sist oppdatert: 22. Feb 2024, kl. 12:50

Krigen i Ukraina har nå vart i 10 år. Det begynte med Russlands okkupasjon av Krim i februar 2014 og russisk deltakelse i krigen i deler av Donetsk og Luhansk.

Russlands fullskala-invasjon av landet 24. februar 2022 var derfor en opptrapping av en krig som allerede hadde vart i mange år.

Utallige overgrep har blitt begått mot mennesker i Ukraina det siste tiåret. Nå må verdenssamfunnet stå sammen i forsvaret av menneskerettigheter i landet.

Krev rettferdighet for Ukraina – signer aksjonen!

Forsvinninger

I ti år har Amnesty dokumentert krigsforbrytelser og brudd på internasjonal humanitær rett og menneskerettigheter i Ukraina.

Siden kampene i Øst-Ukraina startet i 2014, har mer enn 10 000 sivile døde eller blitt skadet.

I russisk-kontrollerte områder som Krim, Donetsk og Luhansk, har all opposisjon blitt slått brutalt ned på. Folk som har stått opp mot de facto russiske myndigheter har blitt utsatt for forsvinninger og arrestasjoner.

Frie medier har måttet stenge og barn har blitt nektet ukrainsk utdannelse og tvunget til å gå på skoler i okkuperte områder der barn utsettes for indoktrinering.

Tortur og seksuell vold

Siden den fullskala-invasjonen i 2022 har russiske styrker utført angrep som har resultert i tusenvis av sivile ofre og at millioner har måttet flykte. Det kommer stadig mer dokumentasjon på at de også begår krigsforbrytelser som tortur, seksuell vold og ulovlige drap.

Jeg kunne ikke forestille meg at hele Ukraina ville bli et farlig sted på ett øyeblikk.

Anna, Amnesty-etterforsker

For menneskene i Ukraina har dagliglivet vært preget av lidelser i ti år. De trenger å se at Russlands brutale krigføring får konsekvenser. De trenger å se at sannheten kommer fram. At de får oppreisning og at de ansvarlige blir stilt til ansvar.

Amnesty krever at norske myndigheter:

  • fortsetter å støtte arbeidet med å dokumentere krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd i Ukraina.

Signaturene vil bli sendt til utenriksminister Espen Barth Eide.

Hjelp oss å samle underskrifter! Last ned underskriftsliste her:

Utenriksminister Espen Barth Eide
Utenriksdepartementet
7. juni plass 1
Oslo

Kjære utenriksminister

Den ukrainske vinneren av Nobels fredspris 2022, Oleksandra Matviuchuk har tidligere sagt at “denne krigen ikke handler om territorier, men om mennesker”. Aldri har det vært viktigere å sikre dokumentasjon for å avdekke sannheten om hva som har skjedd under kriger og konflikt.

Den 24. februar markerte vi at det var to år siden Russland gikk til fullskala krig mot Ukraina. Krigen var som kjent ikke ny, men startet 10 år tidligere da Russland okkuperte Krim og russere deltok aktivt i maktovertakelsen av deler av fylkene Donetsk og Luhansk. Siden 2014 har personer som har satt seg imot den russiske okkupasjonen vært utsatt. Forvinninger, kidnappinger, tortur og arrestasjoner har blitt dokumentert de siste ti årene.

FNs granskingskommisjon i Ukraina slo fast i oktober 2023 at de hadde avdekket at Russland hadde foretatt angrep og krigsforbrytelser som tortur, voldtekt og seksuelle overgrep, samt deportasjon av barn i Ukraina. ICC har tidligere i høst opprettet sak mot president Vladimir Putin og det russiske barneombudet Maria Lvova-Belova der de anklages for krigsforbrytelser.

Det er avgjørende at FNs granskingskommisjon får forlenge sitt mandat og at det gis tilstrekkelig støtte til de uavhengige organisasjonene i Ukraina og styresmaktene til å kunne fortsette å avdekke og dokumentere overgrep så de ansvarlige kan bli holdt ansvarlig.

Vi ber derfor Norge gå i front for å sikre at det viktige dokumentasjonsarbeidet som gjøres av internasjonale uavhengige eksperter for FN kan fortsette, samt sørge for at arbeidet med å avdekke overgrep nasjonalt prioriteres og får tilstrekkelige ressurser.

Vennlig hilsen,