Ny Amnesty-sjef i førersetet for verdens mest sårbare

Indiske Salil Shetty tiltrer i dag som Amnesty Internationals toppsjef. Som internasjonal generalsekretær vill han lede verdens største menneskerettighets- organisasjon med nær tre millioner medlemmer.
 
Publisert: 30. jun 2010, kl. 16:20 | Sist oppdatert: 14. sep 2010, kl. 14:13
- Med sin meget interessante bakgrunn er Salil på mange måter selv et symbol på den organisasjonen Amnesty ønsker å være, sier John Peder Egenæs, generalsekretær for Amnesty i Norge.

Amnesty har de siste årene fokusert mer og mer på menneskerettighetenes udelelighet; at økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter avhenger av sivile og politiske rettigheter og vice versa.

Egenæs fortsetter: - Salil er en krysning mellom nord og sør, organisasjon og business, og han har en imponerende og nyttig erfaring fra fattigdomsarbeid å vise til når han nå blir sjef for verdens største menneskerettighetsorganisasjon.

Egenæs har allerede truffet Salil Shetty flere ganger og beskriver ham som en meget reflektert, innovativ og kunnskapsrik mann som kan vise til gode resultater i sitt tidligere arbeid. - Samtidig oppfatter jeg ham som veldig jordnær og som en person som er opptatt av å lære av organisasjonen og spre de gode ideene som ansatte og frivillige har rundt omkring i systemet.

Salil Shetty er Amnestys åttende generalsekretær for Amnesty International som runder femti år i 2011.

Hjertesaker
Salil Shetty uttalte selv i morgentimene i dag at verden står ovenfor nye og voldsomme utfordringer, og at han i tiden fremover skal gjøre alt som står i hans makt for å få myndigheter til å innse at menneskerettighetene må stå i sentrum for staters fattigdomsbekjempelse.

Samtidig understreket han viktigheten av fortsatt å være en kampanjeorganisasjon som arbeider for ansvarliggjøring og rettsforfølgelse av de som begår menneskerettighetsbrudd. Og han kalte på fornyet innsats for å stoppe ulovlige fengslinger, avskaffe dødsstraffen, bekjempe diskriminering og beskytte flyktningers og asylsøkeres rettigheter.

Menneskerettigheter inn med morsmelken
Salil Shetty vokste opp i Bangalore med en mor som var aktiv i kvinnebevegelsen og en far som kjempet en iherdig kamp for rettighetene til de såkalte kasteløse. Barndomshjemmet hans var alltid fullt av lokale og nasjonale aktivister, og Shetty ble selv menneskerettighetsaktivist i studieårene etter at India erklærte unntakstilstand i 1976.

Shetty har de siste syv årene vært direktør for FNs millenniumskampanje som har mobilisert til støtte for oppnåelse av millenniumsmålene (om bekjempelse av fattigdom, analfabetisme og sykdom) i det sivile samfunn, media, privat sektor og styresmakter over hele verden.

Før dette var Shetty direktør for ActionAid i India i ti år og i Kenya i tre år før han ble øverste leder for ActionAid internasjonalt fra 1998-2003. I løpet av denne tiden bidro Shetty til at organisasjonen er en av verdens største globale kampanje- og lobbyorganisasjoner for fattigdomsbekjempelse. Shetty var videre instrumentell i etableringen av ‘Global Call to Action Against Poverty’ og i å lede ‘Stand Up Against Poverty’ i oktober 2009, som mobiliserte over 173 millioner mennesker rundt omkring i verden.

Shetty har en Mastergrad i sosialpolitikk og planlegging fra London School of Economics og en Mastergrad i Business Administration fra Indian Institute of Management i Ahmedabad. Han snakker engelsk, hindi, kannada and tulu.


Les Spørsmål & Svar fra Salil Shetty i Wire, Amnesty Internationals internasjonale nyhetsmagasin.