Jente går inn i et klasserom. Skolen er ødelagt etter bombeangrep.
Den USA-ledede koalisjonen har villedet verden med svært lave dødstall i den syriske byen Raqqa. Dette kommer frem i Amnestys siste rapport.

Amnesty har gjennomført en av de mest omfattende undersøkelsene av sivile dødsfall forårsaket av moderne krigføring noensinne. Undersøkelsen dokumenterer at vestlige allierte har drept minst ti ganger flere sivile enn de selv har oppgitt.

«Jeg så min sønn dø, brent i ruinene foran meg. Jeg har mistet alle som var kjære for meg. Mine fire barn, min mann, min mor, søsteren min, hele familien min. Var ikke målet å frigjøre sivile? De skulle redde oss for å redde våre barn.

Ayat Mohammed Jasem. Hun mistet familien i bombeangrepene.

Bombeangrepene i Syria:

Slik foregikk bombeangrepene til den amerikansk-ledede koalisjonen:

  • Angrepene varte i fire måneder, fra juni til oktober 2017.
  • USA, England og Frankrike var involvert i luftangrepene, i samarbeid med kurdisk-syriske styrker på bakken.

Slik rammet angrepene byen og de sivile:

  • Flere tusen luftangrep og mer enn 30.000 artilleriangrep ble gjennomført mot byen.
  • Over 11.000 bygninger ble ødelagt av angrepene.
  • 80% av Raqqa var ubeboelig etter angrepene.
  • Minst 1600 mennesker mistet livet.
  • Amnesty og Airways har navn på mer enn tusen av personene som har omkommet.
  • Koalisjonen har kun innrømmet drapet på 159 sivile - mindre enn 10% av det totale tallet.

Mange sivile ble begravet på midlertidige gravsteder, enten i nabolagshager eller i offentlige parker. Noen av disse inkluderte massegraver med avdøde IS-krigere.

Da angrepet begynte, hadde IS hatt kontrollen over Raqqa i nesten fire år. IS hadde begått krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten og torturert eller drept de som våget å motsette seg regimet.

Etterforskningen:

I Raqqa dokumenterte Amnesty Internationals etterforskningsteam hvordan bombeangrepene hadde rammet sivile og bygninger.

  • Etterforskning på 200 bombede områder i Raqqa.
  • Intervjuer med over 400 vitner og overlevere.
  • Analyse av satellittbilder.

I de 400 intervjuene kom det frem vonde historier. Mange har mistet sine kjære. Se filmen under for å møte familiene i et av nabolagene som ble rammet av bombene.

Amnesty-etterforsker Donatella Rovera blir med en syrisk familie inn i nabolaget hvor de mistet flere av sine familiemedlemmer.

To millioner satellittbilder analysert

På gjennomgangen av satellittbildene deltok 12 såkalte «dekodere» fra Norge. Sammen med 3000 andre digitale aktivister verden over, analyserte de satellittfoto som viser hvordan hus ser ut før og etter bombeangrep i Raqqa.

Mer enn to millioner satellittbilder ble gjennomgått. Amnestys digitale verifikasjonskorps, basert på seks universiteter over hele verden, analyserte og autentiserte videofilmer.

Satelittbilde av Raqqa.
Satellittbilde over Raqqa. Den røde fargen markerer de over 11.000 bygningene som ble skadet eller ødelagt under angrepene. ©Mapbox, ©OpenStreetMap; Data: UNITAR - UNOSAT.

Familier drept i angrep

Ayat Mohammed Jasem overlevde bombeangrepene i Raqqa, men mistet familien sin. Hun forteller at bombene falt over dem døgnet rundt.

«Det var bombing og raketter 24 timer i døgnet, og det var IS snikskyttere overalt. Du kunne ikke puste», forteller hun.

Amnesty International har tidligere dokumentert hvordan IS brukte sivile som menneskelige skjold, la miner i fluktruter for sivile, satte opp kontrollposter og skjøt dem som prøvde å flykte. I sum utgjorde dette en dødsfelle for sivile, da sivile hus samtidig ble bombet i stykker av allierte styrker.

Koalisjonen tar ikke ansvar

Funnene er delt med den amerikanske militære koalisjonen og med amerikanske, britiske og franske myndigheter. Som et resultat har koalisjonen innrømmet ansvar for å drepe 159 sivile - rundt 10% av det totale minstetallet Amnesty har dokumentert - men har rutinemessig avvist resten som "ikke-troverdig».

SE RAPPORTEN HER:
Bilde

På denne nettsiden kan du bli med inn i nabolagene og høre historiene til menneskene som ble rammet av bombeangrepene i Raqqa.

GÅ TIL RAPPORT.