Sperret inne i byen Yarmouk i Syria: Desperat kamp mot sultedøden

En ny Amnesty-rapport avdekker at krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten er begått mot sivile palestinere og syrere i Yarmouk som fortsatt lever under brutal beleiring av syriske regjeringsstyrker.
DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Publisert: 10. Mar 2014, kl. 01:00 | Sist oppdatert: 8. aug 2014, kl. 18:56
Rapporten Squeezing the lift out of Yarmouk: War crimes against besieged civilians, går systematisk gjennom opp mot 200 dødsfall i det beleirede området Yarmouk i utkanten av Damaskus. Rapporten konkluderer at folk har omkommet som direkte følge av mangel på mat og medisiner. 
 
128 har sultet i hjel, deriblant 18 barn. Resten har enten blitt skutt av snikskyttere mens de lette etter spiselige vekster på jordlapper i utkanten av området eller de døde som følge av mangel på medisiner eller helsehjelp. En av disse var en kvinne i barsel.
 
 
Ingen vei ut

- Livet i Yarmouk har utviklet seg til en desperat kamp mot sultedød for i underkant av 20.000 sivile som er fanget i en felle uten fluktveier, sier Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty International.

Hun påpeker at syriske regjeringsstyrker begår krigsforbrytelser ved å bruke utsulting av sivile som et våpen i krigføringen. Yarmouk har vært beleiret siden desember 2012 og strømtilførselen ble kuttet i april 2013. I juli 2013 ble all innførsel av mat og medisiner stanset helt. 
 
Yarmouk er opprinnelig et område for palestinske flyktninger fra 1948, men har siden krigen også huset syrere på flukt i eget land. Under beleiringen har selv skoler, sykehus og en moské og bygninger som har vært tilholdssted for internt fordrevne, blitt bombet.
 
 
Krigsforbrytelser

- Gjentatte bombeangrep mot tett befolkede områder der sivile ikke har mulighet til flukt, er en krigsforbrytelse og demonstrerer en total mangel på respekt for de mest grunnleggende reglene i krigens folkerett, sier Tin.

Helsesituasjonen er akutt som følge av sult, mangel på medisiner og kvalifisert helsepersonell. Rapporten anslår at over 60 prosent lider av feilernæring og gjengir historier om familier som har tydd til å spise katter og hunder. Syriske myndigheter har arrestert minst 12 leger og helsearbeidere, seks av dem er «forsvunnet» mens én skal ha omkommet av tortur.

I januar og februar 2014 fikk visse matforsyninger slippe igjennom, forsyninger som helsearbeidere har kalt en dråpe i havet. Siden dette har beskytningen tatt til igjen og gjort videre forsyninger umulig.

- Rapporten om de sivile i Yarmouk gir ansikt til den humanitære katastrofen som totalt 250.000 sivile under beleiring ulike steder i Syria i dag er ofre for, uskyldige barn, kvinner og menn, spedbarn, gamle og syke, fanget i en felle, understreker Ina Tin.
 
 
- Beleiringen må oppheves!
 
Amnesty krever at syriske myndigheter opphever beleiringen av Yarmouk og umiddelbart gir befolkningen tilgang til humanitær hjelp.
Sikkerhetsrådet vedtok forrige måned en resolusjon som krever umiddelbar stans i alle beleiringer i Syria, uhindret tilgang for humanitær hjelp og stans i alle brudd på menneskerettighetene og krigens folkerett.

- Sikkerhetsrådet klarte for første gang å enes om en tekst, nå må de også enes om handling. Man klarte å forhandle frem evakuering fra Homs, det må ikke bli stående som en enkelthendelse, men følges opp av nye, konstruktive forhandlinger for alle sivile under beleiring i akutt humanitær nød, sier Tin.

Hun mener at Amnestys rapport avdekker et lite, men uhyggelig utsnitt av de krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten som regimet i Syria begår i denne krigen.
- Rapporten er enda en del av det bevismaterialet som må føre til straffeforfølgelse av de ansvarlige for brudd på internasjonal rett i Syria, avslutter Ina Tin.