Reisebrev fra Amnesty Tysklands ungdomssamling

I fjor høst deltok jeg på Amnesty Tysklands ungdomssamling, hvor vi aksjonerte mot Tysklands overvåkningsplaner. Les hva vi gjorde!
Publisert: 5. Feb 2019, kl. 13:36 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 12:18

Skrevet av Grethe Kristine Olsen

I fjor høst var jeg så heldig å få delta på Amnesty Tyskland sin ungdomssamling i Kassel. Temaet for ungdomssamlingen var menneskerettigheter i den digitale tid, med fokus på menneskerettigheter og personvern.

Ungdomssamlingen bestod av en rekke spennende foredrag, workshops, samt et valg av nytt ungdomsstyre for Amnesty i Tyskland. Vi fikk høre spennende foredrag fra Markus N. Beeko, generalsekretæren til Amnesty International Tyskland, og Constanze Kurz, talsperson for Chaos Computer Club, som er Europas største forening for hackere, noe som var litt utenom det vanlige.

Vi gjennomførte en fotoaksjon rettet mot den tyske regjeringen som planlegger å bruke plasseringsbasert informasjon fra personer og deres biometriske data til å identifisere dem automatisk i offentligheten via overvåkningskameraer. Informasjonen skal lagres uten at det er bestemt en hensikt. Aksjonen var smart da vi alle malte ansiktene våre med et asymmetrisk mønster som hindrer at ansiktet blir gjenkjent av programvaren. Bilder av aksjonen på Instagram ligger ute med emneknaggen #meinedatenmeinerechte (sjekk det ut!).

Teksten fortsetter under bildet.

Ungdommene protesterer mot tyske overvåkningsplaner.

Under samlingen presenterte jeg netthetskampanjen til Amnesty i Norge og Youth Activism Lab on Freedom of Expression, et prosjekt med en workshop i Beirut om ytringsfrihet for ungdomsaktivister fra Norge og MENA-regionen, som jeg var med på å lede og organisere. Dette resulterte i at jeg hadde flere givende samtaler med de andre deltakerne om ytringsfrihet og netthets.

Teksten fortsetter under bildet.

Grethe Kristine Olsen med venner fra Amnesty Tyskland

Ungdomssamlingen hadde internasjonale gjester fra Portugal, Sveits, Belgia, Frankrike, Ghana, Mali og Østerrike. Ekstra hyggelig var det å møte igjen Schoschanah fra Sveits som jeg møtte på Global Training of Trainers i London i 2017 og Harry, Antonia og Pauline fra Tyskland som jeg ble kjent med på European Youth Meeting i Paris i fjor sommer. Det var også veldig spennende å høre om samarbeidet den tyske seksjonen har med Ghana. Blant annet blir det opprettet samarbeid mellom Amnesty-grupper i Tyskland og Amnesty-grupper i Ghana for å dele erfaringer og gi innspill og inspirasjon til hverandre.

Generelt vil jeg si at høydepunktet denne helga var alle de engasjerende og inspirerende diskusjonene jeg hadde med unge menneskerettighetsaktivister. Etter en fullpakket helg sitter jeg igjen med nye venner og masse inspirasjon til å jobbe videre med menneskerettigheter!