Jina Aminis død har skapt store demonstrasjoner i Iran. Minst åtte mennesker er døde og hundrevis ble skadet etter at iranske sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstrantene.
Publisert: 22. sep 2022, kl. 14:38 | Sist oppdatert: 26. sep 2022, kl. 09:41

Den 13. september 2022 ble den kurdiske kvinnen Jina Amini arrestert i Teheran av Irans såkalte moralpoliti.

Jina Mahsa Amini. Foto: Privat

Ifølge øyenvitner ble Amini banket opp og fraktet til Vozara interneringssenter i Teheran. Noen timer senere ble hun overført til Kasra sykehus etter å ha havnet i koma. Hun døde tre dager senere.

Store protester – flere drept

Aminis dødsfall har skapt store reaksjoner og demonstrasjoner i Iran. Minst åtte mennesker døde og hundrevis ble skadet etter at iranske sikkerhetsstyrker skjøt med både tåregass, gummikuler og metallkuler mot demonstranter.

Amnesty har registrert dødsfallene til seks menn, én kvinne og ett barn under protester 19. og 20. september i provinsene Kurdistan (4), Kermanshah (2) og Vest-Aserbajdsjan (2). Av disse døde minst fire av skader påført fra sikkerhetsstyrker som skjøt metallkuler på nært hold.

Minst to andre personer har mistet synet på ett eller begge øyne. Flere hundre, inkludert barn, har smertefulle skader som tilsvarer tortur eller annen mishandling på grunn av ulovlig bruk av blyhagl og annen ammunisjon mot dem.

Amnesty har samlet bevis på sikkerhetsstyrkenes ulovlige bruk av blyhagl og andre metallkuler, tåregass, vannkanoner og slag med batonger for å spre demonstranter.

Mennesker tar til gatene etter Masha Aminis død.

Amnestys etterforskning av drapene

Amnesty har samlet øyenvitneberetninger og analysert bilder og videoer av protestene. Etterforskningen avslører hvordan iranske sikkerhetsstyrker på ulovlig vis og gjentatte ganger skyter metallkuler direkte mot demonstranter.

Vil du bidra?

Arbeidet i Iran er ressurskrevende. Vi dokumenterer overgrep begått mot enkeltmennesker i landet og jobber for å påvirke myndighetene, for at flere skal få ytre seg og leve i frihet.

Nå trenger vi din hjelp til å fortsette arbeidet.

Støtt arbeidet

Øyenvitner rapporterte at følgende personer døde av fatale skader forårsaket av metallkuler under protester 19. og 20. september:

  • Fereydoun Mahmoudi i Saqqez, Kurdistan-provinsen
  • Farjad Darvishi i Urumieh, Vest-Aserbajdsjan-provinsen
  • En uidentifisert mann i Kermanshah, Kermanshah-provinsen
  • Minou Majidi i Kermanshah, Kermanshah-provinsen

Fire andre ofre ble også drept:

  • Reza Lotfi og Foad Ghadimi i Dehgolan, Kurdistan-provinsen
  • Mohsen Mohammadi i Divandareh, Kurdistan-provinsen
  • Den 16 år gamle gutten Zakaria Khial i Urumieh ble drept.

Menneskerettighetsforkjempere fortalte Amnesty at de ifølge deres kilder på bakken ble skutt av sikkerhetsstyrker, men at de ikke hadde ytterligere informasjon om hvilke typer ammunisjon som ble brukt.

Myndighetene har bekreftet at tre personer døde i Kurdistan-provinsen 19. september og to personer døde i Kermanshah-provinsen 20. september, men tilskrev ansvaret for deres død til «fiender av [den] Islamske republikk”.

Øyenvitneberetninger og videoopptak etterlater ingen tvil om at de som avfyrte våpen under protestene tilhørte Irans sikkerhetsstyrker. Omfattende videobevis tyder på at demonstranter i provinsene Kermanshah, Kurdistan og Vest-Aserbajdsjan, hvor demonstranters dødsfall ble registrert, stort sett var fredelige. Noen steder har noen demonstranter engasjert seg i steinkasting og skadet politikjøretøy, men dette rettferdiggjør på ingen måte bruk av metallkuler, som er forbudt under alle omstendigheter.

Forferdelige skader påført demonstranter

Den 19. september spredte masseprotester seg fra Saqqez til andre byer befolket av Irans undertrykte kurdiske minoritet, inkludert Baneh, Dehgolan, Divandareh, Kamyaran, Mahabad og Sanandaj.

Demonstranter, ofrenes slektninger og journalister på bakken fortalte Amnesty at allerede den første dagen med demonstrasjoner skadet sikkerhetsstyrker hundrevis av menn, kvinner og barn. Ifølge vitnene skjøt de metallkuler mot hodet og brystet deres på nært hold, noe som indikerte intensjon om å påføre maksimal skade.

Et øyenvitne til angrepet i Kamyaran fortalte Amnesty:

- De skjøt gjentatte ganger mot mennesker fra omtrent 100 meter unna... Jeg var selv vitne til minst 10-20 personer som ble skutt med metallkuler... De fleste av dem ble skadet i ryggen mens de løp.

En demonstrant fra Mahabad beskrev et lignende mønster. Han fortalte:

- Som svar på folk som sang «Kvinner, liv, frihet» og «Død til diktatoren», avfyrte sikkerhetsstyrker våpen, ofte fra en avstand på rundt 20-30 meter... De siktet på hodene.

En journalist fra Baneh fortalte på samme måte til Amnesty:

- Sikkerhetsstyrker skjøt mennesker direkte i magen og ryggen på nært hold... Mange av de som først ble skutt på og skadet var kvinner, fordi det var dem som sto foran.

Øyenvitneberetninger om sikkerhetsstyrkenes bruk av metallkuler bekreftes av videoer og bilder gjennomgått av Amnesty.

Brutale bilder og øyenvitners vitnesbyrd innhentet av Amnesty indikerer videre at i Divandareh, Saqqez og Dehgolan skjøt sikkerhetsstyrker også uidentifisert ammunisjon, noe som forårsaket store sår på demonstranter.

Tør ikke oppsøke sykehus

Amnesty har fått vite at de fleste skadde demonstranter og tilskuere ikke søker sykehusbehandling i frykt for å bli arrestert. Dette setter dem i fare for infeksjon og andre medisinske komplikasjoner.

Irans moralpoliti

Irans såkalte moralpoliti utsetter kvinner og jenter for vilkårlig arrestasjon og internering, tortur og annen mishandling for ikke å overholde landets diskriminerende tilsløringslover.

Det internasjonale samfunnet må reagere

Iranske myndigheter har annonsert at de ville starte en etterforskning, men dette oppfyller ikke kravene til uavhengighet, da den skal utføres av innenriksdepartementet.


- Det globale raseriet og empatien over Mahsa Aminis død må følges opp av konkrete skritt fra det internasjonale samfunnet, sa Diana Eltahawy, visedirektør for Midtøsten og Nord-Afrika i Amnesty International.

- Iranske myndigheters siste brutale nedbryting av protester faller sammen med Ebrahim Raisis tale i FN. Han har fått en plattform på verdensscenen, til tross for troverdige bevis på hans involvering i forbrytelser mot menneskeheten, i en sterk påminnelse om den ødeleggende virkningen av den gjentatte unnlatelsen av FNs medlemsland med å takle straffrihet for alvorlige forbrytelser i Iran.


Verdens ledere i FNs generalforsamling må støtte oppfordringer om etablering av en uavhengig internasjonal etterforsknings- og ansvarlighetsmekanisme for å håndtere den rådende straffefrihetskrisen i Iran.

- Irans sikkerhetsstyrker vil fortsette å drepe eller skade demonstranter og fanger, inkludert kvinner som er arrestert for å trosse nedverdigende og diskriminerende lover om tilsløring, hvis de ikke blir holdt ansvarlige. Med alle veier for ansvarlighet stengt på nasjonalt nivå, har FNs menneskerettighetsråd en plikt til å sende en sterk melding til iranske myndigheter om at de som er ansvarlige for forbrytelser under internasjonal lov, ikke vil gå ustraffet, sier Diana Eltahawy.

NB!

Denne pressemeldingen er fokusert på provinsene Kurdistan, Kermanshah og Vest-Aserbajdsjan hvor demonstranter ble drept.

Amnesty International etterforsker nedbrytingen av protester som har funnet sted i andre byer over hele Iran siden 19. september, inkludert Hamedan, Rasht, Shiraz, Tabriz og Teheran.