Norge i krig i Afghanistan

- Norske myndigheter aksepterer amerikanske brudd på menneskerettighetene og krigens folkerett. De aksepterer til og med at norske styrker bidrar til at slike overgrep finner sted, sier Amnesty.<br><br> - Vi legger til grunn at fangene behandles humant, sier forsvaret.
Publisert: 13. sep 2005, kl. 11:23 | Sist oppdatert: 14. jul 2009, kl. 10:22


Siden første gang norske styrker var med i Afghanistan, har rapportene om overgrep begått av amerikansk personell i Afghanistan og andre steder økt i omfang. Mange av rapportene er ikke bare dokumentert, men de er bekreftet av amerikanerne selv. Best dokumentert er behandlingen av fanger. Bagram-leiren utenfor Kabul har etter hvert fått rykte på seg som et veritabelt torturkammer. Mange av fangene som sitter på Guantánamo ble i sin tid tatt i Afghanistan. År etter arrestasjonen ­sitter de fortsatt uten lov eller dom. Mer og mer informasjon kommer fram om hemmelige fengsler rundt om i verden dit fanger amerikanerne har tatt, blant annet i Afghanistan, «forsvinner».

På denne bakgrunnen ønsket Amnesty­Nytt mer informasjon om den norske deltakelsen i denne krigen mot terror. Vi spurte, og senior pressetalsmann i Forsvarsstaben, oberstløyntnant Dag Rist Aamodt svarte.

Forsvaret:

ved senior pressetalsmann i Forsvarsstaben, oberstløyntnant Dag Rist Aamodt

Norske spesialstyrker er for tredje gang sendt til Afghanistan for å delta i «Operation Enduring Freedom», de amerikanskledete kampene for å nedkjempe restene av Taliban og al-Qaida.

Ifølge norske og amerikanske myndigheter løser nordmennene en viktig oppgave på ypperlig vis.

- Styrkene har «som primært siktemål å bekjempe internasjonal terrorisme». På hvilken måte bidrar spesialstyrkene til det i Afghanistan?

- Gjenværende elementer av terrorist­organisasjonen al-Qaida og rest-Taliban utgjør fremdeles en trussel mot president Karzais regjering og mot stabiliseringsarbeidet NATO gjennomfører gjennom ISAF. Operasjon Enduring Freedom er derfor fremdeles en nødvendig forutsetning for sikkerheten og utviklingen i Afghanistan. I så måte bidrar de norske styrkene til å bekjempe internasjonal terrorisme.

- Dersom spesialstyrkene tar stridene afghanere eller andre til fange. Hvem har ansvaret for fangene?

- Den norske spesialstyrken som skal delta i «Enduring Freedom» er ikke utrustet for å håndtere fanger. Dersom det skulle oppstå en situasjon der dette ble aktuelt, vil de norske styrkene ikke ha andre alternativer enn å overlate på­grepet personell til koalisjonens styrker som har dette til oppgave. Det legges til grunn at dette personell blir behandlet på en human måte i samsvar med gjeldende folkerett.

- Kan fangene utleveres til amerikanerne?

- Ja, USA leder operasjon «Enduring Freedom» og det vil være naturlig at de som leder av koalisjonen også ivaretar personell som er tatt til fange.

- Hvordan holdes norsk lov i hevd under ­amerikansk kommando?

- De ROEs (Rules Of Engagements) som Norge opererer under er alltid i tråd med internasjonale lover og regler, dette for å ivareta både soldatenes og Norges interesser. Når kommando er avgitt (i dette tilfellet hvor norske styrker er under amerikansk kommando) så har vi parallelt personell i operasjonsområdet som står under direkte kommando av sjefen for FOHK (Fellesoperativt hovedkvarter). Dette personellet har ansvaret for at ­norske styrker ikke går utover de retnings­linjene som regjeringen har gitt for oppdraget og som er i tråd med internasjonale lover og regler. I tillegg til dette har vi liaison-offiserer i de sentrale hovedkvarterene som styrer OEF (både i Afghanistan og CENTCOM i Florida), disse har blant annet et ansvar for å stoppe eventuelle oppdrag som ikke er i tråd med de internasjonale lover og regler og de retningslinjene som Regjeringen har gitt. Dette er det vi kaller «red card holders».

- Hvilket inntrykk har den norske forsvars­ledelsen av hvordan det amerikanske militæret setter pris på de norske spesial­styrkene?

- De norske spesialstyrkene utgjør eliten av norske soldater, dette gjenspeiles også i de meget gode tilbakemeldingene Forsvaret har fått fra amerikanske og andre allierte sjefer etter deltakelse i internasjonale operasjoner og samøvelser med allierte styrker. Etter sin innsats i kjølvannet av 11. september ble de ­norske spesialstyrkene tildelt «Navy Presidential Unit Citation» av USAs president, George W. Bush. Dette er en svært prestisjetung medalje og viser at innsatsen til de norske spesialstyrkene høster stor anerkjennelse.

- Har norske styrker i Afghanistan vært vitne til brudd mot de internasjonale konven­sjonene som regulerer krigføring?

- Forsvaret er ikke kjent med at denne type observasjoner er gjort, men forventer, og har tillit til, at vårt personell vil rapportere dette dersom denne type observasjoner gjøres.

Les hva Amnesty mener her