Norge har brutt menneskerettighetene

Da norske myndigheter sendte Leila Bayat tilbake til Iran, så brøt de menneskerettighetene. Ingen skal returneres til et sted hvor de risikerer tortur. 
Publisert: 21. sep 2017, kl. 11:28 | Sist oppdatert: 25. okt 2017, kl. 15:01
Leila Bayat var dømt til 80 piskeslag for å ha drukket alkohol, men fikk avslag på sin asylsøknad i Norge. Hun sa at hun ville bli pisket om hun ble returnert til Iran, men hun ble likevel sendt tilbake i mars i år.  Den gang var Amnesty Internationaø blant organisasjonene som advarte sterkt mot returen.

Dessverre var bekymringene vel begrunnet. Tirsdag 19. september gjennomførte iranske myndigheter piskingen av Bayat, og onsdag viste TV2 frem bildene av den skadde ryggen.
 
 - Norges stenge asylpolitikk og utkastelsesiver har ført til at norske myndigheter har brutt menneskerettighetene. En kvinne her blitt torturert i Iran fordi myndighetene på død og liv måtte kaste henne ut av landet, sier generalsekretær i Amnesty International i Norge, John Peder Egenæs.

Dette er et varsko

Denne saken er en skam for norske myndigheter, mener Amnesty. 
 
- Det som skjedde i Iran i går må være et varsko. Det viser at norske myndigheter, til tross for advarsler er mer enn villige til å gamble med menneskerettighetene og enda viktigere med en kvinnes liv og helse, sier Egenæs.

Egenæs mener norske utlendighetsmyndigheter må gå i seg selv. 
 
- Piskingen av småbarnsmoren som ble nektet opphold i Norge må føre til alvorlig ettertanke hos norske utlendingsmyndigheter. Hvor mange av deres vurderinger har vært og kommer til å bli like gale, spør Egenæs.

Lang kamp

Beyat kom til Norge i 2009, sammen med sønnen sin som da var 5 år. Han fikk endelig opphold i 2013, men norske myndigheter har hele tiden nektet å tro på Bayats historie. 

- Jeg fortalte dem (norske myndigheter) de nøyaktige detaljene om saken min, men ble nektet syv ganger. De hevded at dommen, arrestordrene, min advokats vitnemål, og alt jeg la frem for dem var falskt og at saken min var en løgn. De sa at deres ekspert ved den norske ambassaden i Iran hadde gransket dokumentene og sa at en slik dom aldri ville bli utført i Iran. Og så, helt til slutt, så skilte de meg fra min 13 år gamle sønn og deporterte meg til Iran, sier Bayat selv til organisasjonen Iran Human Rights


 LES MER: