Bilde
INFO
Tid
6. juli 2020
AVLYST !!!
STED
Krapi - NB: AVLYST!
ARRANGERES AV
Amnesty International Finland - NB: AVLYST!
*OPPDATERING 17.03.2020:
Dessverre har situasjonen med den globale COVID-19-pandemien (Korona-viruset) gjort det nødvendig å avlyse Nordic Youth Conference 2020 i Finland.
Alle arrangørene i Norden er veldig lei oss for dette, og vi sender våre dypeste medfølelser til alle som har lagt inn arbeid i gode søknader allerede. Det derimot all god grunn til å tro at det vil bli en ny strålende mulighet for nordisk konferanse neste år, og da ønsker vi alle nye og gamle søkere velkommen! Mer informasjon om NYC 2021 kommer senere.
Publisert: 20. Jan 2020, kl. 09:24 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 12:18
NB: Avlyst

Alle informasjon nedenfor er utdatert, ettersom arrangementet dessverre er blitt avlyst. Vi oppfordrer alle interesserte til å følge med på annonseringen av neste års konferanse i stedet, som vil komme senere.

****

Hva er Nordic Youth Conference?

Det er en konferanse for unge aktivister i alderen 16-24 år fra Danmark, Finland, Færøyene, Island, Norge og Sverige som ønsker å lære mer om menneskerettigheter og aktivisme. Som deltaker vil du tilbringe en uke sammen med de andre aktivistene fra 6.-10. juli ved det lekre gjesthuset Krapi utenfor Helsinki i Finland. I løpet av Nordic Youth Conference (NYC) vil du møte modige menneskerettighetsforkjempere for å høre deres historie, delta på forelesninger med tematiske eksperter og interaktive workshops, samt planlegge og gjennomføre en aksjon i Helsinki. Du kommer til å lære om forskjellige taktikker du kan ta i bruk som aktivist hjemme i ditt nærmiljø for å belyse menneskerettighetsbrudd. Det kommer til å være 10 aktivister fra hvert av landene (utenom Færøyene som stiller med to personer). For å bli valgt må du søke, og det gjør du ved å fylle ut søknadsskjemaet nedenfor og returnere dette til [email protected] innen 13. april. Ikke gå glipp av muligheten, for på NYC vil du få venner for livet og du kan lære deg å bli en dyktig menneskerettighetsforkjemper.

Nordic Youth Conference i Oslo, 2017

Kina: diskriminering og ytringsfrihet

Kina er på vei til å bli en ny supermakt. Landet har opplevd sterk økonomisk vekst over mange år og mange i landet har blitt løftet ut av et liv i fattigdom. Men, med makt kommer ansvar, og Kina har ikke omfavnet menneskerettighetene. Kina ivaretar ikke menneskerettighetene til sine egne borgere, og benytter seg i stadig større grad av ulike taktikker for å begrense rettighetene til mennesker utenfor landets grenser.

Amnesty International sin research viser at opptil én million uigurer og andre minoritetsgrupper sitter innesperret uten lov og dom på omskoleringsleirer. I disse leirene skal de glemme sin kultur og lære å bli gode kinesere, ofte utsatt for tortur og andre overgrep. Hvor disse menneskene befinner seg er ofte ukjent, selv for familiene deres. Uigurene er en minoritet hvorav flesteparten er Muslimer og de er primært bosatt i den nordvestlige provisen Xinjiang. I et drøyt tiår har myndighetene slått hardt ned på hva de oppfatter som en terrortrussel i regionen. Dette har skjedd på bekostning av rettighetene til uskyldige mennesker, og da primært uigurer.

AI Nederland protest mot diskriminering av uigurer

Rosa van Ederen

En supermakt bør også ta inn over seg ansvaret for å beskytte og opprettholde menneskerettighetene, både innenfor og utenfor landets grenser. Kina har gjort det motsatte, og enhver som kritiserer Kina risikerer konsekvenser. Myndighetene i Kina har brukt sine økonomiske muskler til å forsøke å begrense frie ytringer i mange deler av verden. Når den uavhengige norske nobelkomiteen gav Nobels Fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010 brøt Kina alle relasjoner til Norge inntil en normaliseringsavtale ble inngått i 2016. Når Arsenal-spilleren Mesut Özil kritiserte muslimske land for ikke å gjøre nok for å støtte uigurene ble neste Arsenal-kamp tatt av skjermen i Kina. Likeså, når direktøren til NBA-klubben Houston Rockets tvitret støtte til demonstrantene i Hong Kong truet Kina med å bryte relasjonene med NBA. Nylig fikk også en kinesisk forlegger en pris fra Svenske Pen som den svenske kulturministeren delte ut. Da annonserte Kina at dette kunne medføre "mottiltak".

Mesut Özil, Kina

©OZAN KOSE/AFP via Getty Images

Hva kan du gjøre med dette?

Søk om å delta på NYC. Blir du valgt vil du lære hvordan du kan organisere venner og bekjente for å bekjempe menneskerettighetsbrudd ved å bruke mange forskjellige taktikker. Søknadsfristen er 13. april.

Praktisk informasjon

NB: Arrangementet er avlyst. Informasjonen nedenfor er dermed utdatert og det er ikke lenger mulig å søke.

  • Deltakere må være mellom 16-24 år gamle.
  • Amnesty i Norge vil velge 10 deltakere. For å søke må du levere søknadsskjema innen 13. april til [email protected].
  • Deltakelse for de utvalgte vil koste 500 NOK i egenandel.
  • Alle deltakere må ha reiseforsikring.
  • Alle deltakere må beherske engelsk.

NYC 2020 application form (søknadsskjema) (FJERNET)