Nordic Youth Conference 2019

I år var jeg så heldig å få delta på Nordic Youth Conference (NYC), hvor aktivister fra hele Norden møtes for å lære hvordan man kan bekjempe menneskerettighetsbrudd og utgjøre en forskjell.
DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Publisert: 21. aug 2019, kl. 13:06 | Sist oppdatert: 21. aug 2019, kl. 13:47

Skrevet av Konstanse Eilertsen

Voldtekt i Norden – time for change

Årets tema var voldtekt i de nordiske landene. Hovedfokuset denne uken var behovet for å få innført en samtykkebasert voldtektslovgivning i Finland og dette var også temaet for en storslått aksjon som vi hadde i Stockholm sentrum i løpet av uken.

Det ble i år utgitt en ny Amnesty-rapport, Time for change, som omhandler voldtekt i de Nordiske landene. To av rådgiverne som har jobbet med rapporten, Helle Jacobsen og Otava Piha, besøkte NYC og holdt foredrag om temaet og funnene i rapporten.

Nordic Youth Conference 2019 Time for Change

Vi fikk også besøk fra en representant fra Fatta, en ideell grasrotsorganisasjon som har lykkes med sin kampanje for å få endret svensk voldtektslovgivning til å være samtykkebasert, og som nå er opptatt av hvordan dette etterleves i praksis. Gjennom foredrag lærte vi som aktivister hva vi kan gjøre for å skape lignende endring – i Norge, Danmark og Finland finnes ikke en slik lovgivning.

Vi fikk se saken både fra forsker- og aktivistsiden. I tillegg møtte vi Liva som selv har opplevd å bli voldtatt. Dette var en sterk opplevelse som gjorde inntrykk på meg. Jeg tror det er viktig å bli påminnet at det er ekte mennesker som opplever urett – og det er nettopp disse menneskene som gir oss inspirasjon og motivasjon til å fortsette arbeidet vårt.

#LetsTalkAboutYes

1.juli 2018 fikk Sverige en samtykkebasert lovgivning. Det innebærer at alt som ikke er et ja, er å anse som et nei. Den svenske loven bruker uttrykket “frivillig” for å poengtere at et samtykke kun kan gis frivillig. Samtidig er et samtykke ikke kun verbalt, men kan også være kroppsspråk og handlemåte.

Let's Talk About Yes Nordic Youth Conference 2019

Dette fikk vi lære grundig via foredrag og workshops. Når aksjonsdagen kom, følte jeg meg mer enn godt nok rustet for å svare på eventuelle spørsmål om temaet og forklare hvorfor det er viktig å endre på lovgivningen i Finland (og for så vidt i alle land). Det er ingen hemmelighet at lovgivningen per i dag strider med internasjonal rett (EMK og Istanbulkonvensjonen).

I tillegg til å få lære om temaet så får man også utviklet sine personlige ferdigheter. Det er ikke ofte man får muligheten til å planlegge en aksjon med 50 andre mennesker. Det krever samarbeid, fokus og god kommunikasjon. Og det er kjempegøy!

Workshop Nordic Youth Conference 2019

Erfaringen med å planlegge en så stor aksjon er uten tvil noe jeg tar med meg videre til min lokalgruppe, som vi kan bruke i våre egne aksjoner. Ikke minst det å planlegge strategisk for å oppnå et satt mål (SMART-modellen) og få prøvd det ut i praksis.

For meg var nok foredragene og aksjonen i Stockholm ukas høydepunkter.

I forkant av aksjonen ble alle delt opp i ulike workshops (koreografi, materialer og sosiale medier) som sammen jobbet for å skape aksjonen. Alle hadde dermed en rolle i både planlegging og utførelse. Det at alle kunne føle eierskap til aksjonen var nok en stor faktor til at den ble så bra som den ble.

Workshop Nordic Youth Conference 2019 2

Aksjonen tok sted midt i Stockholm sentrum. Målet vårt med aksjonen var å få samlet inn flest mulig signaturer, som samme dag skulle leveres til den finske ambassaden. En heldig aktivistrepresentant fra hvert land fikk mulighet til å dra til ambassaden sammen med Liva og den finske koordinatoren for å presentere saken og argumentere for hvorfor det er nødvendig med en samtykkebasert voldtektslovgivning.

Nordic Youth Conference 2019

Aksjonen ble en absolutt suksess! Vi samlet inn 358 signaturer på halvannen time!

Konstanse Eilertsen Nordic Youth Conference 2019

Et minne for livet

Jeg kan ikke uttrykke med ord hvor inspirerende det er å være med på NYC! Det kan faktisk kun oppleves.

Man møter 50 engasjerte og drevne aktivister fra forskjellige land. Alle med ulik erfaring, men like ivrig etter å lære mer for å bli bedre menneskerettighetsforkjempere.

Gruppebilde Nordic Youth Conference 2019

Og ikke minst det sosiale – man får seg nye venner for livet som brenner for den samme lidenskapen som du selv har. Det skaper igjen en ganske spesiell samhørighet, som jeg tror de fleste kunne føle på i løpet av uken.

Alle på NYC var åpne for å møte nye mennesker. Det sosiale miljøet var utrolig bra (noe alle jeg har snakket med var enige om).

Jeg anbefaler NYC til alle som ønsker å lære mer om strategisk aktivisme, utvide nettverket sitt og utfordre seg selv. Jeg vil anbefale NYC til både ferske aktivister og mer erfarne. Utbytte er enormt uansett hvilken kategori man velger å plassere seg selv i!