Gode holdninger gir trygg russetid

Russepresidenten for Oslo og Akershus Johannes Uthaug (18) er opptatt av å sikre medrussen en fin og trygg feiring. På kvinnedagen 8. mars deltar han i paneldebatt om seksuell trakassering. 
Publisert: 6. Mar 2018, kl. 14:37 | Sist oppdatert: 27. jun 2019, kl. 13:09

- Ingen russ skal være redd for å bli voldtatt. Heldigvis er mitt inntrykk at dagens ungdom har gode holdninger når det kommer til overgrep og trakassering. Vi har et liv etter russetiden også, det vet alle, sier russepresident Johannes Uthaug.

Russefeiring starter tidlig

Da Uthaug ble valgt til å være russepresident for Oslo og Akershus i september, var han alt godt i gang med russefeiringen.

- For mange varer russetiden mye lenger enn bare de siste månedene i tredjeklasse. De som er mest gira, inkludert meg, starter med forberedelser og festing allerede sommeren før førsteklasse på videregående, forklarer han.

Ingen overgrepskultur

​Selv om russetiden byr på mye fest og moro, er feiringen langt fra uproblematisk. Russekulturen har åpnet for diskusjoner om overgrep og seksuell trakassering. Uthaug understreker at antallet anmeldte voldtekter ikke øker i russetiden.

- Voldtekt skal ikke skje. Jeg tror gode holdninger spiller en viktig rolle for å sikre oss en trygg russefeiring, fortsetter Uthaug.

Dropper trakasserende knuter

​De siste årene har russestyrer over hele landet droppet trakasserende russeknuter. For eksempel fjernet Vestfold-russen i år knuten som innebar å ta en lærer på rumpa.

- I stedet vil vi ha morsomme knuter som er gøy å gjennomføre, som å campe i en rundkjøring og rekke skolen dagen etter, forteller russepresidenten.

Bedre seksualitetsundervisning nødvendig

Uthaug er kritisk til at seksualundervisningen i niendeklasse består av at læreren setter på en utdatert film, og viser hvordan man trer på et kondom. Han ville synes det var fint om grensesetting og overgrep fikk større plass på pensum

- Kompisene mine og jeg lærte om sex blant annet fra Stifler, en karakter i filmen «American Pie» som er selve definisjonen på mannssjåvinist. Jeg husker også at eldre venner fortalte oss at «maser dere lenge nok på jentene blir de kåte». Etter hvert forstod vi heldigvis at man ikke kan oppføre seg sånn. Mer omfattende seksualitetsundervisning i skolen kan hindre at unge møter sex første gang gjennom slike filmer, påpeker Uthaug.

#NeiErNei er trendy

​Uthaug kjenner godt til Amnestys forebyggende og holdningsskapende kampanje mot overgrep og voldtekt NeiErNei.

- NeiErNei har blitt trendy. Jeg ser ofte at venner legger ut bilder på Instagram med hasjtaggen #NeiErNei. Det er med på å få budskapet inn i underbevisstheten vår.

Vil være god rollemodell

​De aller færreste menn begår seksuelle overgrep, men nesten alle som begår seksuelle overgrep er menn. Uthaug mener det er viktig for gutter og menn å være gode rollemodeller for hverandre.

- Selv om vi er gutter, er vi like mye mot seksuelle overgrep, understreker Uthaug.