Ungdomssamling i Marokko: Youth, Power, Impact!

I september var jeg så heldig å få delta på AI Marokkos ungdomssamling - et testament til hvordan mennesker fra forskjellige deler av verden forenes rundt et felles mål.
Publisert: 9. okt 2018, kl. 18:35 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 12:02
Elisabeth Bristow skriver om sine opplevelser på ungdomssamling i Marokko.

Forstå hvordan ungdom kan endre verden

"Campus International des jeunes d’Amnesty" satte fokus på hvordan vi som ungdom kan bidra til å endre verden. Uken startet med en gjennomgang av Amnesty International sine 5 mål for ungdomsengasjement i perioden 2017-2020. Samlingen var planlagt og gjennomført av det nasjonale studentstyret ledet av Anouar Khatabbi og bestod av unge ildsjeler fra forskjellige deler av landet. De gjennomførte et program fylt med godbiter for enhver ung menneskerettighetsaktivist. Vi lærte mye om Amnestys fokus på ungdomsengasjement, om ulike kampanjer som stod på dagsorden og deltok i forskjellige workshops om alt fra strategisk planlegging av arrangementer til hvordan optimalisere bruken av sosiale medier.

Farene ved å engasjere seg for menneskerettigheter i Marokko

En av de sentrale kampanjene vi jobbet med var en lokal sak som omhandlet Hirak Rif, en bevegelse i det nordlige Rif-området i Marokko som protesterer mot urettferdig behandling, som for eksempel utilstrekkelig tilgang til skole og helsevern. Rif-bevegelsen la frem 20 krav som de ønsket at staten skulle oppfylle, blant annet bedre kommunikasjon med resten av landet gjennom forbedret infrastruktur.

Flere journalister, aktivister og bloggere har blitt arrestert. Noen har blitt dømt til hele 20 år i fengsel. De har blant annet blitt dømt for uautoriserte protester, konspirasjon mot lokal sikkerhet, å undergrave borgernes lojalitet til den marokkanske staten, samt å fornærme offentlige personer og institusjoner. Amnesty International har fått bekreftet av advokatene til de dømte at mange av aktivistene har tilstått etter at politiet har torturert dem. Torturanklagene har ikke blitt etterforsket av marokkanske myndigheter, og dommene bygger på feil grunnlag. Flere av de fengslede aktivistene har sultestreiket, noe myndighetene benekter, men dette bekrefter advokatene deres.

Vi gjennomførte derfor en stor demonstrasjon hvor samlingens slagord «Youth, Power, Action» ble ropt i solidaritet. Demonstrasjonen ble filmet og videoen skal brukes i fremtidige aksjoner for beskyttelsen av menneskerettighetene til Hirak Rif–aktivistene. I løpet av samlingen har jeg fått høre fra flere av medlemmene i studentsamlingen om hvordan det er å jobbe i et land hvor man selv risikerer straff for fredelige demonstrasjoner. Det var utrolig å høre at noen av ungdomsaktivistene jeg satt med hadde opplevd å måtte tilbringe en natt eller to i fengsel på grunn av fredelige protester de hadde holdt utenfor sitt universitet. Eller at flere av dem hadde familiemedlemmer som var utsatt for vold og urettferdig dom på grunn av sitt engasjement. Det setter virkelig ting i perspektiv – for vi er heldige her i Norge som ikke trenger å frykte for vår fremtid når vi står på gaten og demonstrerer.

Globalt engasjement for modige menneskerettighetsforkjempere

Et annet fokusområde for studentsamlingen var den globale BRAVE-kampanjen til Amnesty International. Vi fikk en introduksjon til forskjellige saker som omhandlet menneskerettighetsforkjempere i forskjellige land som har blitt trakassert, utsatt for vold og til og med drept for sitt arbeid. I løpet av uken ble vi delt inn i små grupper som jobbet med å lage en aksjon til en sak vi ønsket å belyse. På den siste dagen av samlingen ble de forskjellige aksjonene presentert for hele leiren. Dette var en utrolig spennende opplevelse hvor vi fikk jobbe på tvers av kulturer og forskjellige arbeidsmåter, og benytte oss av hverandres kreativitet og erfaring. Denne dagen feiret vi engasjementet vårt og fikk oppleve tradisjonell marokkansk musikk og dans. Vi fikk utdelt diplomer av generalsekretæren for Amnesty International i Marokko, Salah Abdellaoui, en utrolig snill mann med god kjennskap til alle de lokale aktivistene og som alltid var tilgjengelig for spørsmål og samtale i løpet av samlingen.

Student-styret i Marokko.

Et minne for livet

I begynnelsen av september var jeg med på en samling som alltid vil huskes, og som fortsetter å motivere meg til å jobbe for mennesker som ikke har alt som jeg har. Jeg har etablert det jeg håper vil være livslange vennskap med folk som i utgangspunktet ikke kunne snakke det samme språket som meg, men som fikk det til å fungere med gebrokken engelsk (og min gebrokne fransk) og en viljestyrke uten like. Jeg har fått et innblikk i en spennende kultur og innsett hvor like 33 delegater fra 6 forskjellige land og 2 forskjellige kontinenter egentlig er, og gleder meg allerede til mitt neste møte med disse ildsjelene!