24. februar er det ett år siden Russlands invasjon av Ukraina. Vi skal bruke denne dagen til å vise solidaritet med Ukrainere som utsettes for omfattende krigsforbrytelser.

Oversikt over solidaritetsmarkeringer over hele landet finnes her.

Bakgrunn

Stopp krigen!

24. februar 2022 gikk Russland til folkerettstridig invasjon av Ukraina. Siden da har vi sett hvordan Ukrainas befolkning utsettes for systematiske og omfattende krigsforbrytelser. For et år siden samlet Amnesty-aktivister over hele landet seg for å vise sin motstand mot invasjonen. Nå skal vi samles igjen for å vise solidaritet og støtte.

Midt i denne krigen står det millioner av sivile som har fått sine liv snudd på hodet. Hus, skoler og sykehus blir bombet sønder og sammen. Folk på flukt deporteres til Russland. Sivile tortureres og drepes. Amnesty har en viktig rolle med å etterforske og dokumentere de sivile lidelsene i krigen. På ettårsdagen for denne brutale invasjonskrigen skal vi vise at vi står sammen mot urett.

Amnesty har ikke tradisjon for å ta sider i krig, men i denne krigen gjør vi det. Vi slår fast at den russiske invasjonen av Ukraina er et brudd på FN-pakten og i strid med folkeretten.

Hva kan du gjøre?

Denne siden oppdateres fortløpende frem mot 24. februar. Følg med fram til ettårsmarkeringen for å få med deg de siste anbefalingene og tipsene.

Delta i solidaritetsmarkeringer 24. februar:

 Solidaritetsmarkering i Stavanger
Solidaritetsmarkering i Stavanger

24. februar arrangerer ukrainske foreninger over hele verden markeringer under slagordet #UniteWithUkraine. Vi oppfordrer alle Amnesty-aktivister til å delta på lokale markeringer som vil finne sted mange steder i Norge denne dagen. Jo flere som møter opp, desto tydeligere blir budskapet.

På denne siden finner du oversikt over alle steder i landet hvor det planlegges markering 24. februar. Ta gjerne kontakt med de som arrangerer på ditt hjemsted og spør om du kan bidra.

Hvis det ikke arrangeres noe i ditt område er dere som Amnestygruppe velkomne til å ta initiativ. Ta i så fall kontakt med din regionleder i forkant. Tips til arrangement

Appell

Du som Amnesty-representant kan også holde appell på markeringer 24. februar. I dette vedlegget finner du utkast til appell med punkter som kan være viktig å sette fokus på. Men husk, appeller blir best når du snakker på den måten som er naturlig for deg. Hvis du ønsker hjelp til å lese gjennom din appell kan du ta kontakt med regionleder. Dersom du er trygg på det, er det gjerne en fordel med appeller på engelsk.

Les også gjennom svarberedskapen før du skal holde appell.

Her finner du forslag til appell!

Sånn kan et point of invincibility se ut

​​​​​

Points of invincibility

I hele Ukraina finnes det tusenvis "points of invincibility". Disse punktene er trygge møteplasser for sivile som blir rammet av lengre strømbrudd. Her kan man få varme, strøm, helsehjelp og støtte. Amnestygrupper kan lage egne points of invincibility i bybildet, på universitetsplassen eller på ditt lokale bibliotek. Her kan dere samle signaturer på aktive kampanjer, informere om innholdet i Amnestys rapporter om Ukraina, dele ut kaffe og sette fokus på de sivile lidelser og på de omfattende brudd på krigens folkerett som kjennetegner denne invasjonen.

Bruk sosiale medier

BUDSKAP

Krigen i Ukraina er veldig nær og personlig for mange i Norge. Budskap om fred og forsoning kan oppfattes som en oppfordring til at Ukraina skal overgi seg, og som en bagatellisering av lidelsene. Slike budskap er derfor lurt å unngå. Fokuser heller på sivile og deres historier i budskapene.

Informasjon om utviklingen i Ukraina engasjerer mange på sosiale medier. Bruk gjerne gruppekontoen deres til å sette fokus på det.
På denne siden kommer vi til å legge ut delebilder når det nærmer seg årsdagen. Ta gjerne i bruk disse, men lag også gjerne egne.

Her ligger tips og triks for godt sosiale medier innhold!

Viktige ting å huske på

Amnesty skal i utgangspunktet ikke bruke nasjonale symboler som flagg på grunn av vår policy på uavhengighet. Vi kommer derfor ikke til å bruke flagg i vår kommunikasjon og oppfordrer ikke å ta med flagg på markeringer du deltar på som Amnestyrepresentant. Med disse retningslinjene i bakhodet, vær også oppmerksom på hvilke bilder som blir tatt og delt i forbindelse med arrangementer.

Svarberedskap

Etter en pressemelding 4. august 2022 om brudd på krigens folkerett begått av ukrainske styrker fikk Amnesty mye kritikk. Derfor kan det hende du vil møte på noen kritiske spørsmål som Amnestyaktivist på en solidaritetsmarkering for Ukraina. I dokumentet under finner du svar på de fleste av disse. Dersom du får spørsmål som du synes er vanskelig å besvare kan du henvise personen videre til Astri Menne Sjoner, [email protected], så skal vi følge opp videre.

Bilde

Astri Menne Sjoner

Prosjektleder
Tlf
Bilde

Inger Dorthea Garthus Asheim

Organisasjonsmedarbeider Region øst
Tlf