Det nytter: Murat Kurnaz løslatt fra Guantánamo

Etter flere års fengsel uten siktelse eller rettssak er Murat Kurnaz løslatt fra Guantánamo. Torsdag kveld kom han hjem til sin familie i Tyskland.
Publisert: 25. aug 2006, kl. 15:33 | Sist oppdatert: 25. Feb 2010, kl. 03:01

Murat Kurnaz har blitt løslatt fra den amerikanske fangeleiren på Guantánamo. Amnesty International ønsker denne avgjørelsen velkommen, men ber samtidig USA om å legge ned fangeleiren og offentliggjøre sannheten om alle amerikanske fangeleirer verden over.

"Murat Kurnaz har vært anholdt i flere år, uten en formell siktelse eller rettssak. Han har hatt meget begrenset kontakt med omverdenen til tross for at amerikansk etterretning hadde innrømmet at de ikke hadde noen konkrete bevis som linket han til al-Qaida", uttalte Ferdinand Muggenthaler, USA-ekspert ved den tyske avdelingen av Amnesty International. Ifølge hans egne uttalelser, ble Murat Kurnaz torturert og grovt mishandlet i amerikansk varetekt. Løslatelsen av Murat Kurnaz var sterkt etterlengtet. De systematiske menneskerettighetsforbrytelsene under krigen mot terror ser dessverre ikke ut til å ta noen ende.

Muggenthaler sier videre: "Guantánamo er bare toppen av isberget". USA må offentliggjøre identiteten, skjebnen og bakgrunnen til alle fangene i sin varetekt. Amnesty International, FN og flere stater verden over har gjentatte ganger bedt USA om å stenge Guantánamo. Fangene må enten løslates eller bli fremstilt for en ordinær domstol.

Rollen de tyske myndighetene spilte i Murat Kurnaz`s sak må fremdeles klargjøres. Ifølge medierapporter hadde USA allerede høsten 2002 tilbudt å løslate Murat Kurnaz og sende ham til Tyskland. Til tross for at de var overbevist om hans uskyld, avslo tyske myndigheter tilbudet etter råd fra den tyske føderale etterretningstjenesten. "Hvis disse rapportene er sanne, har tyske myndigheter bidratt til å forlenge lidelsene til Murat Kurnaz og hans familie. Vi ber om at myndighetene klargjør disse prosessene og tar de nødvendige skritt for å sikre at Tyskland, inkludert etterretningstjenesten, følger menneskerettighetene, " sier Muggenthaler.