Anna Politkovskaya: Kampen for rettferdighet

Amnesty International reagerte med sjokk, sorg og sinne da den russiske journalisten, forfatteren og menneskerettighetsforkjemperen Anna Politkovskaja ble funnet skutt og drept 7. oktober 2006.
DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Publisert: 7. okt 2010, kl. 12:06 | Sist oppdatert: 19. nov 2019, kl. 15:59
Journalist og forkjemper for ytringsfrihet
Anna Politkovskaja ble regnet som en av de få journalistene i Russland som våget å rapportere kritisk om det russiske militærets brutale overgrep i Tsjetsjenia.
Hun rapporterte om menneskerettighetssituasjonen i Tsjetsjenia siden 1999 for avisen Novaya Gazeta (Ny Avis). Hennes dedikerte dekning av konflikten i Tsjetsjenia ga henne en rekke priser, deriblant Global Award for Human Rights Journalism fra Amnesty International i 2001.

Menneskerettighetsbruddene i Tsjetsjenia
Anna Politkovskayas artikler førte til at saken om Zelimkhan Murdalov, den tsjetsjenske studenten som "forsvant" etter grusom mishandling i politiets varetekt, fikk internasjonal oppmerksomhet. Hun satte også søkelyset på torturen av den 56 år gamle læreren Alaudin Sadykov som ble holdt 3 måneder i fangeleieren Chernokozoven. En av Anna Politkovskayas siste artikler handlet om 23 år gamle Malika Soltaeva som ble kidnappet, slått, skamklippet og dynket i maling av tsjetsjenske sikkerhetsstyrker. Det var Politkovskayas modige arbeid som tvang myndighetene til å starte etterforskning av disse menneskerettighetsbruddene.

Utsatt for trusler og trakassering
Men Anna Politkovskaya ble utsatt for trusler and trakassering fra de russiske og tsjetsjenske myndighetene som følge av hennes kritikk av deres handlinger i Tsjetsjenia. Flere ganger var situasjonen så farlig at hun måtte gå i dekning. I 2004 ble hun forsøkt forgiftet.

Amnesty International har grunn til å tro at drapet på Politkovskaja har sammenheng med hennes kritiske journalistikk omkring russiske styrkers fremferd blant annet i Tsjetsjenia.
RETTSPROSESSEN SÅ LANGT

07.10.2010: Fortsatt ingen rettferdighet
Fire år etter drapet på Anna Politkovskaya, er verken de som utførte drapet eller de som beordret det funnet.

02.10.2009: Høyesterett beordrer videre etterforskning
Høyesterett i Russland har tatt anken til familien til Anna Politkovskaya til følge og sendt saken tilbake til aktoratet for videre etterforskning.

27.02.2009: Alle de tiltalte frikjent
Den 19. februar 2009 frikjente juryen enstemmig alle de fire mennene som var tiltalt for å ha bidratt til å organisere drapet på Anna Politkovskaja. Juryen mente at aktoratet ikke hadde klart å føre tilstrekkelig bevis for at de tiltalte hadde vært involverte i saken.

16.01.2009: Rettssaken starter
Rettssaken mot de tiltalte for drapet på Anna Politkovskaja begynte den 17. november i en militærdomstol i Moskva. Fire personer sto tiltalt : Sergei Khadzhikurbanov, Dzhabrail og Ibragim Makhmudov var tiltalt for å ha gitt hjelp til drapsmannen, som fremdeles er på frifot, og tidligere FSB offiser Pavel Ryaguzov var tiltalt for utpressing og misbruk av sin posisjon.

02.04.2008: Flere arrestert, men ingen siktet
I løpet av de første åtte månedene ble minst 12 personer blitt arrestert i forbindelse med drapet på Anna Politkovskaja. Flere av disse ble raskt løslatt, da det kom fram at de hadde alibi.