Angrepet på Memorial må granskes

Ukjente gjerningsmenn satte fyr på Memorials kontor i Narzan, tirsdag denne uken. Russiske myndigheter må  etterforske angrepet og stille de skyldige til ansvar.
DELShare Copy 4Created with Sketch.backgroundLayer 1DELShare Copy 4Created with Sketch.backgroundLayer 1DEL
Publisert: 19. Jan 2018, kl. 11:34 | Sist oppdatert: 19. Jan 2018, kl. 12:47
Russiske myndigheter må granske angrepet på menneskerettighetsorganisasjonen Memorial og sikre at organisasjonen trygt kan fortsette sitt arbeid i Nord-Kaukasus, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge, etter at ukjente gjerningspersoner satte fyr på Memorials kontor i Narzan, Ingusjetia tirsdag denne uken. 
 
Angrepet skjedde bare en uke etter at lederen for Memorial i Grozny, Tsjetsjenia, ble arrestert og tiltalt for «besittelse av narkotika». 

"​Dersom slike angrep ikke får konsekvenser, forsterkes denne vanskelige situasjonen. Det vil gå utover aktivister i framtiden."


- Russiske myndigheter har lenge forsøkt å hindre Memorial i å snakke høyt om brudd på menneskerettigheter i Nord-Kaukasus. Nå må dette brutale angrepet etterforskes på en rask, grundig, og etterrettelig måte, slik at de skyldige kan stilles til ansvar i en rettferdig rettssak. Det er uakseptabelt om russiske myndigheter ikke viser vilje til å sikre menneskerettighetsforkjempere som Memorial nødvendig beskyttelse, sier John Peder Egenæs.  
 
 - Menneskerettsforkjempere i Nord-Kaukasus lider under konstant trakassering, trusler og angrep. Dersom slike angrep ikke får konsekvenser, forsterkes denne vanskelige situasjonen. Det vil gå utover aktivister i framtiden, avslutter Egenæs.

 
Bakgrunn
 


Memorial er et nettverk av organisasjoner og foreninger som tar tak i menneskerettighetsbrudd i Russland. 
 
 Sjefen for Memorials kontor i Tsjetsjenia, Oyub Titiev, ble stoppet av politiet 9. januar og holdt i isolat i mange timer. Tsjetsjenske myndigheter hevdet senere at det ble funnet narkotika i bilen til Titiev.  
 
Titievs advokat, Pyotr Zaikin, forteller at han ble konstant overvåket av sivilt politi under oppholdet i Tsjetsjenia, og at bilen hans flere ganger ble stoppet av politiet. 
 
 Oleg Orlov, leder for Memorial Human Righs Centre i Moskva, og journalister for avisen Novaya Gazeta kom til Tsjetsjenia for å delta på Titiev’s rettshøring, og forteller at også de ble skygget.