Amnesty UK Student Conference

Amnesty-studenter i Storbritannia feiret menneskerettighetene og mobiliserte til kamp for retten til selvbestemt abort.
Publisert: 30. nov 2018, kl. 12:58 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 12:18

Skrevet av Oda Ringstad, avtroppende leder av studentrådet

Human Rights Act 20 år – ut i Londons gater!

Amnesty UK Student Conference
Amnesty UK Student Conference
Oda Ringstad
Oda Ringstad

I disse Brexit-tider er det høyst usikkert om Human Rights Act (loven som implementerer rettighetene fra den europeiske menneskerettighetskonvensjonen i Storbritannia), som i år fyller 20 år, får stå uforandret. Dette ønsket arrangørene bak studentkonferansen å sette søkelyset på! Vi begynte samlingen med et foredrag om lovens historie og nåværende utfordringer. Videre ble vi delt inn i grupper for å lage et gigantisk bursdagskort – det var nemlig tid for en aksjon midt i Londons hektiske gater! Oppgaven var enkel: velg en menneskerett som er viktig for deg og samle signaturer fra forbipasserende. Min gruppe valgte ytringsfriheten, nettopp fordi vi over hele verden ser vi begrensninger i denne rettigheten. Vi har alle sett hvordan mange menneskerettighetsforkjempere og journalister blir trakassert, truet til taushet eller drept fordi de har brukt stemmen sin. På gaten møtte vi mange positive mennesker som syntes dette var et artig stunt og mange ønsket å slå av en prat om jobben Amnesty gjør.

Verdens beste samlested: middagsbordet

Vi ble tidlig på samlingen fortalt at fjorårets desiderte høydepunkt var middagen lørdag kveld og at arrangørene hadde valgt å gjenta fjorårets suksess ved å invitere «Welcome Kitchen» også til årets samling. Bedriften ble stiftet i 2016 av en gruppe kvinnelige flyktninger som ønsket å feire deres kulturer gjennom mat. Jeg har stor tro på at de fleste kan samles rundt et middagsbord på tross av forskjeller. Denne kvelden ble hver rett servert av personen som hadde laget den, og det var kjempegøy å snakke med personene underveis om hva de la på tallerken og hvordan det var tilberedt.

#ItsTime

Oda Ringstad med venner UK Student Conference
Oda Ringstad med venner utenfor Amnesty sine kontorer i London.

Nord-Irland er i dag det eneste landet i Storbritannia hvor abort fortsatt er ulovlig i mer eller mindre alle tilfeller. Abortloven daterer tilbake til 1861, og Høyesterett mener det er et stort behov for «radikal revurdering». Et stort flertall av innbyggerne ønsker en reform av abortloven, så hvorfor har det ikke skjedd? I løpet av et foredrag og panelsamtale på en drøy time lærte jeg hvordan Amnesty samarbeider med medisinsk personell og andre interesseorganisasjoner for å kjempe frem en lovendring i Nord-Irland. Det er 20-år gamle Hannah Orr som leder kampanjen #ItsTime på vegne av studentene, og hun fortalte sterke historier fra møter i forbindelse med kampanjen. Det var tungt å høre at samtidig som norske kvinner kjempet for retten til å beholde den norske abortlovens § 2C, så kjemper kvinner i Nord-Irland i det hele tatt for retten til abort. Samtidig så fremstod det som store muligheter for lovendring i Nord-Irland, og studentene kjemper videre for kvinners reproduktive rettigheter.