CIA-tortur og krigen mot terror: Ny sjanse for å gjenreise rettsstaten

- Vil amerikanske myndigheter nå være modige nok til å ta et oppgjør med barbariet de har visst om og ignorert i mange år, spør Amnesty etter offentliggjøringen av rapporten om CIA-tortur.
Publisert: 10. des 2014, kl. 18:54 | Sist oppdatert: 11. des 2014, kl. 19:58

CIAs avhørsmetoder var kjennetegnet av ekstrem brutalitet, skjult i løgn og bedrageri, og det er ingenting som tyder på at de bidro til å avsløre eller avverge terrorhandlinger.


Med denne knusende dommen oppsummerte US-senator Dianne Feinstein den 9. desember resultatet av en omfattende parlamentarisk gransking av hvordan fangene i CIAs nettverk av hemmelige fengsler under den så-kalte krigen mot terror ble behandlet.

Mer enn 90 prosent av den over 6700 sider lange granskingsrapporten er fortsatt hemmeligstemplet. Men sammendraget som ble offentliggjort den 9. desember er rystende nok.


Waterboarding og skinnhenrettelser

Den forteller ikke bare om waterboarding, skinnhenrettelser, trusler om voldtekt, timer eller dager lenket fast i ekstremt smertefulle posisjoner, lydtortur og mange andre, delvis absurd utspekulerte metoder for å pine og ydmyke fangene. Den tegner også et bilde av tortur som stort sett foregikk helt uten mål og mening, tilsynelatende bare for å teste ut om man kunne få noe nyttig informasjon på denne måten, eller rett og slett for å ta hevn mot de som landets politiske ledere hadde stemplet som monstre.

- Det er ingenting i denne rapporten som tyder på at de grusomme avhørsmetodene CIA brukte skaffet nyttig informasjon som man ikke enten allerede hadde fra før eller som man lett kunne ha skaffet mer effektivt gjennom vanlige etterforskning, var en av Dianne Feinsteins konklusjoner.


Ingen unnskyldning

Det eneste synlige resultatet CIA oppnådde gjennom tortur var å få de "tilståelsene" agentene gjerne ville ha - og som ofte viste seg å være feil.

- Rapporten om CIAs utstrakte torturprogram har rystet USA og skapt debatt - også fordi den knuser den bekvemme uvitenheten mange i USA har hittil gjemt seg bak, også i administrasjonen og kongressen, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty i Norge.

Både torturen, bortføringer og hemmelige fengsler CIA benyttet seg av, har i mange år vært godt dokumentert av Amnesty, Human Rights Watch, Europarådet og andre statlige og ikke-statlige organisasjoner.

- Nå finnes det ikke lengre noen unskyldning for å la være å straffeforfølge både de som har utført, tenkt ut, beordret og godtatt disse forbrytelsene, fortsetter Egenæs.


Torturkonvensjonen 30 år

Nesten nøyaktig 30 år før granskingsrapporten om CIA-torturen ble publisert, den 10. desember 1994, ble FNs torturkonvensjon vedtatt. USA har anerkjent denne konvensjonen som rettslig bindende, inkludert dens krav om at ingen som er ansvarlig for tortur skal slippe straffeansvar.

- Det å se torturistene og deres bakmenn i retten, vil ikke bare være en viktig terapi for deres ofre. Det vil også være et uunværlig steg på veien til å gjenreise den amerikanske rettsstaten som den så-kalte krigen mot terror har påført så mye skade, sier John Peder Egenæs.

LES MER: