Bilde
AKSJON: Mexico

Trakasseres for å hjelpe folk på flukt

Aksjonen er avsluttet

12 065 signerte denne aksjonen

Tusen takk til alle som signerte aksjonen. Det har ikke meldt om flere hendelser der politiet har trakassert hjelpearbeidere i Sonora.

SIGNER FLERE AKSJONER

DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
De jobber for at flyktninger skal ha tilgang på mat og et sted å sove. For dette blir de truet av meksikansk politi.
Publisert: 2. jul 2019, kl. 12:59 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30

På senteret CAME i delstaten Sonora, som grenser mot USA, arbeider de ansatte for at personer som har flyktet fra hjemlandet sitt skal få husly og mat. Mange kommer fra El Salvador, Honduras og Guatemala, som er noen av de mest voldelige landene i verden.

Den 23. juni tok seks politimenn seg inn på området til senteret uten tillatelse. Da de ansatte ga dem beskjed om at de måtte ha et skriftlig bevis på en ordre fra regjeringen for å komme inn, svarte politiet med trusler. Både ansatte og beboere ble trakassert.

Hjelp oss å kreve at politiet endrer sine rutiner og respekterer menneskerettighetene. Signer aksjonen nå!

Han [politioffiseren] truet meg. Han sa at politiet kunne komme inn og sjekke menneskene som oppholdt seg der.

Adalberto Ramos, direktør ved CAME-senteret, fortalte om hendelsen til Reuters.

Politiet skal beskytte, ikke trakassere

Politiet i Mexico har nylig tatt over ansvaret for flyktninger, migranter og asylsøkere. Men de mangler den nødvendige treningen for å garantere de lovfestede rettighetene som mennesker på flukt har.

I stedet for å behandle disse menneskene som fiender, må myndighetene innse at mange av dem trenger og har rett på internasjonal beskyttelse.

Amnesty oppfordrer president López Obrador til å beordre politiet til å avstå fra å skremme menneskene som har flyktet fra sine hjem, og true de som velger å hjelpe dem.

Mexico strammer inn grepet

Den 30. mai 2019 annonserte USAs president Donald Trump at USA ville øke tollen med 5% på alle varer som kommer fra Mexico, med mindre tilstrømmingen av mennesker som kommer til USAs sørlige grense reduseres. Dette førte til at meksikanske myndigheter iverksatte en rekke tiltak for å hindre innvandrere og asylsøkere å komme inn gjennom Mexicos sørlige grenser, inkludert masseovervåkning og utvisning av minst 400 personer. Dette er i strid med både meksikansk og internasjonal lov.

Regjeringen har også offentliggjort at politiet kan arrestere udokumenterte innvandrere ved Mexicos nordlige og sørlige grenser for å redusere migrasjonsflyten.

Amnesty krever at:

- Meksikanske myndigheter stopper trakasseringen av menneskene som jobber for å beskytte flyktninger.

- Meksikanske myndigheter stopper arrestasjonene av mennesker på flukt.

- Meksikanske myndigheter respekterer folkeretten og sin egen grunnlov, som tilsier at beboere har rett til å forlate Mexico og be om beskyttelse ved den amerikanske grensen.

Signaturene sendes til Mexicos president, Andrés Manuel López. Han må beordre politiet til å endre sine rutiner, og kreve at de respekterer menneskerettighetene i sitt arbeid.

Oppdateringer

Møte med Mexicos ambassadør

I dag har vi vært i møte med Mexicos nye ambassadør til Norge, Ulises Canchola Gutiérrez, for å diskutere situasjonen og overlevere en kopi av signaturene som ble sendt til presidenten i forrige uke.

Tusen takk til alle som var med på å gjøre vår stemme sterkere ved å signere aksjonen.

Signaturer på vei til presidenten

I dag sender vi mer enn 12 000 signaturer til Mexicos president Andrés Manuel López. Tusen takk til alle dere som har signert aksjonen!

Menneskerettigheter
Menneskerettighetene:

Ifølge FNs verdenserklæring om menneskerettigheter har enhver person rett til liv, frihet og personlig sikkerhet (artikkel 3). Det å hindre migrantene i å motta livreddende humanitær hjelp er et brudd på denne rettigheten.

Enhver har også rett til å søke og ta imot asyl mot forfølgelse (artikkel 14).

Land
Mexico:

Vil du vite mer om situasjonen rundt flyktninger og asylsøkere, og hvordan det står til med menneskerettighetene i Mexico? Klikk her for å gå til vår internasjonale side (engelsk tekst).

Andrés Manuel López
Obrador Presidente Constitucional de los Estados Unidos Mexicanos
Palacio Nacional Edificio 10, Planta baja
Colonia Centro, Delegación Cuauhtémoc
CP 06060 Ciudad de México, México

Dear Mr. President,
We have been made aware that on 23 June 2019, six elements of the National Guard attempted to raid, without warrant or legal cause, the migrant shelter Centro de Atención al Migrante Exodus (CAME) in Agua Prieta, Sonora state. They also harassed the human rights defenders working there.

We urge you to order the immediate removal of the National Guard of duties related to migration and to ensure the protection of all rights of migrants and asylum seekers in Mexican territory and of the human rights defenders that keep them safe.

Sincerely,