Bilde
AKSJON: Filippinene

Stans drapene på Filippinene!

Aksjonen er avsluttet

Etter at den Internasjonale straffedomstol (ICC) innledet undersøkelser ompresident Dutertes «krig mot narkotika» burde granskes som mulig forbrytelse mot menneskeheten har presidenten trykket seg fra domstolen.

Dutertes kan likevel straffeforfølges og domstolen fortsetter granskingene.

Denne granskingen er et viktig skritt i kampen for menneskerettigheter i landet, og for de tusenvis av ofrene.

Tusen takk til alle som signerte aksjonen!
 

Del    
Mer enn 7000 mennesker er drept i president Dutertes "krig mot narkotika". Signer aksjonen og krev at de utenomrettslige henrettelsene etterforskes og at volden stanses.
Publisert: 16. Feb 2017, kl. 13:16 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30

Trakk seg fra den Internasjonale straffedomstolen

Filippinene har trukket seg fra den Internasjonale straffedomstol (ICC). Bakgrunn er at domstolen i 2018 innledet undersøkelser om president Dutertes «krig mot narkotika» burde granskes som mulig forbrytelse mot menneskeheten. Etter at Duterte fikk makten i 2016, beordret han politiet til å jakte på og drepe folk de mistenker for befatning med narkotika, uten rettssak. Ifølge landets myndigheter har sikkerhetsstyrkene drept over 5000 mennesker under denne kampanjen.

Det at Duterte nå trekker landet sitt fra ICC beskytter ham imidlertid ikke mot straffeansvar. Domstolen vil fortsette granskingen og kan fortsatt legge an sak mot presidenten og medansvarlige.

Går sammen i krav om løslatelse av Leila de Lima

Amnesty International, Human Rights Watch og FORUM-ASIA, et nettverk av 67 asiatiske menneskerettighetsorganisasjoner, har gjentatt sitt krav om umiddelbar løslatelse av den filippinske senatoren Leila de Lima.Til tross for at hun er medlem av parlamentet ble de Lima arrestert i 2017, etter at hun flere ganger hadde kritisert president Dutertes «krig mot narkotika».

I tillegg til Leila de Lima er også et annet parlamentsmedlem, Antonio Trillanes, i varetekt. Akkurat som de Lima hadde Trillanes vært uttalt kritisk til presidentens kampanje med utenomrettslige henrettelser.

Oppdateringer fra 28.08.2017

28.08.2017

Vi avslutter nå aksjonen. Amnesty har gitt uttrytkk for sine krav til filippinske myndigheter og fortsetter å jobbe videre med saken via andre kanaler. Tusen takk til alle som har signert aksjonen!

08.02.2017
Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) har i dag kunngjort at den vil igangsette innledende undersøkelser av Dutertes såkalte "krig mot narkotika". Dette er et viktig skritt i retning av rettferdighet for de tusenvis av ofrene. Les mer her.

30.06.2017
I dag er det ett år siden Duterte-administrasjonen kom til makten. President Duterte har gitt sin velsignelse til tusenvis av utenomrettslige henrettelser i det han kaller "krigen mot narkotika". Antallet drepte overgår allerede det antall mennesker som ble drept under det ni år lange styre til Ferdinand Marcos på 1970-tallet. Les mer her.

Vi har i dag sendt 16 119 signaturer til Filippinske myndigheter. Tusen takk til alle som har signert aksjonen!

Situasjonen for menneskerettighetsaktivister har også blitt alvorlig. Duterte har truet med å drepe og "hugge hodet av" menneskerettighetsforkjempere som kritiserer staten. En av Dutertes største kritikere, senator Leila de Lima, er satt i politiets varetekt.

28.04.2017
I et TV-intervju 27. april uttalte president Duterte at han synes det er underlig at Amnesty ber myndighetene på Filippinene om å stanse drapene.

Tallene på drepte i Filippinenes såkalte krig mot narkotika skal nå være opp i 9000 personer.

Flere politimenn har nylig blitt avsatt etter at det ble avdekket en hemmelig celle på en politistasjon i Manila. I cellen har 12 personer mistenkte for narkotikarelaterte forbrytelser blitt holdt fanget og sannsynligvis også blitt utsatt for tortur. Det har blitt satt i gang en intern granskning av saken. Amnesty mener saken bør få en grundig og uavhengig granskning. Det er lite troverdig at konsekvensene for de involverte politimennene vil være særlig betydningsfull dersom politiet selv er ansvarlig for å granske disse forholdene.

Dette er saken:
Den 30. juni 2016 kom president Rodrigo Duterte til makten på Filippinene. Allerede under valgkampen lovet han å drepe titusenvis av kriminelle. Da han ble innsatt som president startet han det han kalte «krigen mot narkotika».

Over 7000 mennesker er drept i de syv månedene Dutertes "krig mot narkotika" har pågått. I gjennomsnitt drepes det 34 personer hver eneste dag. Drapene utføres blant annet av politimenn, eller av betalte snikskytere som har vist seg å ha koblinger til politiet eller til narkotikaligaer. Mange av drapene foregår som regelrette henrettelser og rammer i hovedsak menn fra fattige bydeler. I praksis fungerer Dutertes "krig mot narkotika" som en krig mot de fattige.

Lever i frykt for å bli den neste
Synet av døde kropper i gatene har blitt mer og mer vanlig, og hver natt kommer familiemedlemmer til likhusene for å se etter sine kjære. Det er rapportert om mange tilfeller der de drepte har stått på knærne og tryglet for sine liv før de regelrett ble henrettet av politiet. Ofte planter politiet bevis for å dekke over ugjerningen. Også barn har blitt drept fordi de har havnet i skuddlinjen, og i de fattige bydelene er frykten for å bli den neste.

Ofrene blir gjerne hentet fra uverifiserte lister over personer mistenkt av lokal politi for å ha brukt eller solgt narkotika. Ofte er det nok at du er nabo med eller kjenner noen som er mistenkt, for å havne på listen.

Politiet drives av Duterte-administrasjonens belønningssystem og kravet om resultater i narkotikoperasjonene. Politifolk Amnesty har snakket med forteller at de får økonomisk belønning for drapene.

Straffefrihet
Ikke en eneste politimann har blitt tiltalt eller mistet jobben etter disse utenomrettslige henrettelsene, og president Duterte har offentlig forsvart drapene. Selv om filippinske myndigheter hevder at drapene blir etterforsket, er det i praksis straffefrihet.

Som en konsekvens av myndighetenes aggressive krig mot narkotika blir narkomane skremt fra å oppsøke forebyggende helsetiltak som for eksempel HIV-testing, utdeling av rene sprøytespisser og oppfølging av sykdom. De frykter for å havne på listene som kan føre til at de blir henrettet på åpen gate.

Amnesty International er dypt bekymret. Drapene på påståtte narkotikalovbrytere er planlagt og organisert av myndighetene og synes å være så omfattende og alvorlige at de kan betegnes som forbrytelser mot menneskeheten.

Amnesty krever at:
  • De føderale politimyndighetene nedsetter en arbeidgruppe som umiddelbart igangsetter etterforkning av drapene som begås i statens antinarkotika-opperasjoner.
  • De føderale politimyndighetene sikrer en rask, uavhengig og effektiv etterforskning av alle rapporterte menneskerettighetsbrudd inkludert de utenomrettslige henrettelsene.
  • De føderale politimyndighetene oppforder regjeringen til å revurdere dagens tilnærming til den såkalte «krigen mot narkotika».
Det DU kan gjøre:
  • Signer aksjonen!
  • Del aksjonen på sosiale medier og oppfordre venner og bekjente til å skrive under!
  • Skriv ut underskriftslisten og hjelp oss med å samle underskrifter!
Signaturene sendes til de føderale poltimyndighetene på Filippinene.

FØLGENDE MENNESKERETTIGHETER BLIR BRUTT I DENNE SAKEN:

Artikkel 3: Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet.
Artikkel 5: Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.
Artikkel 9: Ingen må utsettes for vilkårlig arrest, fengsling eller landsforvisning.


BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER!
​Print ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skolen!

Les mer på amnesty.no

Bakgrunn
  • Da president Duterte kom til makten lovet han belønning og amnesti til politifolk som dreper enhver som mistenkes for å være involvert i bruk eller omsetning av narkotika.
  • Drapene utføres blant annet av politimenn med ordre fra toppen om å «nøytralisere» påståtte narkotikakriminelle.
  • Med drapene følger det økonomisk belønning. «Vi blir betalt kontant i smug fra hovedkontoret. Det er ingen belønning for arrestasjoner, da får vi ingenting», fortalte en politimann til Amnesty.
  • Mange av drapene blir dessuten gjennomført av innleide personer utenfor politiet. Mer enn 4100 av drapene skal ha blitt utført av ukjente. De kommer vanligvis kjørende sammen to og to på motorsykkel, så skyter og dreper de ofrene før de raskt forsvinner igjen. To slike drapsmenn har fortalt Amnesty at de får oppdrag fra politimenn og får utbetalt 5000 pesos (100 amerikanske dollar) for hver narkoman de dreper og 10000 til 15000 pesos (200-300 dollar) for hver narkolanger.
  • Duterte har blitt sterkt kritisert internasjonalt. Da EU-parlamentet fordømte de utenomrettslige henrettelsene på Filippinene, svarte Duterte med å vise fingeren i et TV-intervju med ABS-CBN. Han har også kalt FNs generalsekretær Ban Ki-moon «en tosk».
  • Les Amnesty rapport "Hvis du er fattig, blir du drept: Utenomrettslige henrettelser i Filippinenes såkalte krig mot narkotika".
National Bureau of Investigations

NBI Building

Taft Avenue

Ermita

Manila

Philippines 1000

 

Dear Director Gierran,

I am writing to express my grave concern over the many killings in the ‘War on Drugs’ that has claimed over 7000 lives since the start of the Duterte administration.
President Duterte’s anti-drug campaign has seen a wave of killings by police officers, and paid killers, some with alleged links to the police. These actions have been publicly defended by the president.

Research by Amnesty International shows that police operations have been mired by human rights violations, including extrajudicial executions.

Meanwhile the lack of investigations, prosecutions and action taken against those responsible for the killings has led to copycat murders, killings of people through mistaken identity or individuals who have been killed by stray bullets from the shootings, including children.

The Philippines must investigate and prosecute allegations of extrajudicial executions and bring those suspected of involvement before the courts. Suspects must be granted due process through independent investigations, prosecuted and, if found guilty, sentenced according to the law.


We call on your office to:

• Immediately form a special task force within the National Bureau of Investigation to specifically investigate killings of drug suspects in anti-drug operations;
• Ensure prompt, impartial, independent and effective investigations into all reports of human rights abuses, including extrajudicial executions;
• Call on the government to re-evaluate the current approach to the so-called ‘war on drugs’.

Thank you for your attention to this urgent matter.

Yours Sincerely,