Bilde
AKSJON: Sudan

Stans blodbadet i Sudan

Aksjonen er avsluttet

Tusen takk for all støtten til befolkningen i Sudan. Signaturene er sendt til Etiopias statsminister som er i dialog med de militære lederne i Sudan. 

Aksjonen er avsluttet for signering, men Amnesty fortsetter å følge situasjonen og jobber videre for å bedre menneskerettighetssituasjonen i Sudan.

Del    
Fredelige demonstranter blir angrepet og drept med støtte fra myndighetene. Krev at blodbadet stanses - signer aksjonen nå!
Publisert: 13. jun 2019, kl. 11:13 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 12:07

I april tok modige sundanesere til gaten for å kreve frihet, fred og rettferdighet i landet sitt, i tillegg til et sivilt lederskap. Protestene førte til at president Omar al-Bashir ble avsatt. Den tidligere offiseren hadde sittet med makten i landet siden han tok over ved et militærkupp i 1989.

Befolkningen fikk dessverre liten grunn til å juble. Nå har et militært overgangsråd tatt over styringen i landet. De har utstyrt voldelige bander med våpen og gitt dem fullmakt til å slå ned på de fredelige demonstrasjonene. Dette gjøres med stor brutalitet.

Lik fløt nedover Nilen

Den 3. juni åpnet de myndighetsvennlige bandene, Rapid Support Forces, ild mot de fredelige demonstrantene og drepte mer enn 100 mennesker på én dag. Flere av likene ble dumpet i Nilen og fløt nedover elven.

De fryktelige overgrepene mot sivilbefolkningen fortsetter, og det er rapportert bruk av skarp ammunisjon, pisker, stokker og tåregass mot demonstrantene.

Bandene er finansiert av staten og består av menn som er rekrutert rett fra gaten og utstyrt med våpen. De mangler formell opplæring eller trening og har fått i oppdrag å slå ned på såkalte opprørere. De væpnede gruppene skyr ingen midler i å utføre oppdraget.

Det militære overgangsrådet har nå innrømmet at angrepet på demonstrantene 3. juni var nøye planlagt, men hevder det var «en feil» at mer enn 100 personer ble drept og flere hundre skadet.

Den afrikanske union har utvist Sudan fra deltakelse i unionen etter blodbadet. Etiopias statsminister hadde den 7. juni et møte med de militære lederne i Sudan om situasjonen.

Må legge press på de militære lederne

Det er viktig å vise at det internasjonale samfunnet fordømmer angrepene på uskyldige mennesker som kun har benyttet sin menneskerett til å demonstrere på fredelig vis. Akkurat nå har Etiopias statsminister en viktig rolle i å påvirke situasjonen i nabolandet.

Bli med og krev at statsministeren i Etiopia bruker sin makt til å legge press på de militære lederne i Sudan for å sikre at de blodige angrepene stanses.

Amnesty krevet at:

  • Drapene på demonstranter umiddelbart stanses og at de ansvarlige, inkludert kommandantene, blir holdt til ansvar for disse grusomme handlingene.
  • Tryggheten til den sudanesiske befolkningen beskyttes ved at det militære overgangsrådet i Sudan umiddelbart trekker den voldelige militsen tilbake fra gatene og hindrer dem i å fungere som politistyrker som håndhever loven i Sudan.

Signaturene sendes til Etiopias statsminister, Abiy Ahmed.

Oppdateringer

Tusenvis av signaturer på vei til myndighetene

I dag har vi sendt 21 779 signaturer til Etiopias statsminister Abiy Ahmed som er i dialog med de militære lederne i Sudan. Signaturene er sendt i kopi til Sudans ambassade i Oslo.

Vi avslutter aksjonen for signering, men Amnesty fortsetter å følge situasjonen i landet og jobber videre for å bedre menneskerettighetssituasjonen i Sudan.

Tusen takk for det store engasjementet!

Bakgrunn

​​​​​

  • Det har vært hundrevis av fredelige demonstrasjoner i Sudan siden desember 2018.
  • Protestene ble trigget av en rekordhøy inflasjon (49%).
  • Priser på bensin, elektrisitet, mat og medisiner har skutt i været og folk må stå i kø i timevis for å handle nødvendige varer eller ta ut penger i banken.
  • Sikkerhetsstyrkene har slått ned på demonstrantene med stor brutalitet og nå er også bevepnede bander satt inn mot demonstrantene.
  • I følge sudanesiske myndighetene er flere tusen arrestert siden demonstrasjonene startet i desember.
  • Studenter, aktivister, menneskerettighetsforkjempere og journalister er utsatt for vilkårlige fengslinger.
  • Sikkerhetsstyrkene og de bevæpnede bandene bruker ammunisjon, gummikuler, tåregass og fysisk vold mot demonstrantene. 
  • Det har kommet rapporter om at sikkerhetsstyrkene har stormet private hjem, konfiskert mobiltelefonene og brukt tåregass og vold mot de som bor der. 
  • Dagen etter de første protestene blokkerte myndighetene alt av sosiale medier og journalister har forbud mot å rapportere om demonstrasjonene. Dette gjør det lettere å skjule overgrepene og undertrykkelsen.
  • Det ble erklært unntakstilstand i Sudan 22. februar. Som følge av dette har overgrepene mot demonstrantene eskalert.
  • Janjaweed-militsen, som var sentrale i folkemordet i Darfur i 2003, er i dag en del av Rapid Support Forces.
Menneskerettigheter

Befolkningen i Sudan har blitt utsatt for vold og drap kun for å ha benyttet sin ytringsfrihet og for å demonstrere på fredelig vis for sine sosiale og økonomiske rettigheter.

Dette er brudd på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter som sier at enhver har rett til menings- og ytringsfrihet (artikkel 19), til å delta i fredelige møter og organisasjoner (artikkel 20) og rett til liv, frihet og personlig sikkerhet (artikkel 3).

Land

Etter at Sudan fikk sin selvstendighet i 1956, har landet slitt med uroligheter og vært preget av borgerkrig.

Ytringsfriheten, meningsfrihet og retten til å delta på fredelige møter er sterkt begrenset i Sudan.

Sikkerhetsstyrkene i landet har drevet med vilkårlig arrestasjoner av menneskerettighetsforkjempere, politisk opposisjon, studenter og politiske aktivister.

Det er 3,3 millioner internt fordrevne i landet, og nærmere 700 000 sudanesere har flyktet fra landet. (Kilde: Flyktninghjelpen)

Hjelp oss å samle underskrifter!

The Office of the Prime Minister
P.O. Box 1031
Lorenzo Te’azaz Street
Addis Ababa
Ethiopia.

Dear Prime Minister Abiy Ahmed,

I am writing to express my deep concern at reports that peaceful protesters are being killed by members of the Sudanese Rapid Support Forces militia.

What we have witnessed in the past three days is horrific and barbaric. The senseless killing of protestors must stop immediately, and those responsible, including at command level, held fully accountable for their dreadful acts.

The Transitional Military Council of Sudan must immediately withdraw all members of the Rapid Support Forces from policing and law enforcement anywhere in Sudan and especially in Khartoum. They must be ordered off the streets and confined to their barracks in the interests of public safety.

We urge you to use your good offices to ensure that this happens.

Sincerely,