Bilde
AKSJON

Saudi-Arabia: Hvor er ​Jamal Khashoggi?

Aksjonen er avsluttet

4 229 signerte denne aksjonen

Tusen takk til alle som signerte aksjonen for Jamal Khashoggi. Amnesty krever nå en uavhengig FN-granskning av drapet. 

DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Den saudiske journalisten ​Jamal Khashoggi har ikke blitt sett etter at han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Tyrkiske myndigheter hevder han har blitt drept og partert. Bli med og krev at Saudi-Arabias kronprins gir verden svar - hvor er Jamal?
Publisert: 20. okt 2018, kl. 14:45 | Sist opdatert: 19. nov 2018, kl. 16:02
Akkurat nå i Saudi-Arabia, slår myndighetene hardt ned på alle som våger å uttale seg kritisk. Mange har blitt arrestert og stilt for terrordomstoler, utsatt for urettferdige rettssaker og dømt til lange fengselsdommer. Noen står i fare for å bli dømt til døden.

Kom aldri ut igjen

Jamal Khashoggi forlot Saudi-Arabia i fjor og reiste til USA for å unngå forfølgelse. Det gjorde han i en tid da en bølgen av arrestasjoner feiet over Saudi-Arabia. I forrige uke, mens han var i Tyrkia, dro han på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul for å få ordnet papirer knyttet til en skilsmisse. Jamal kom aldri ut igjen.

Skal ha blitt torturert og drept

Ifølge tyrkiske myndigheter skal de ha lydopptak og videoopptak som tyder på at Jamal ble torturert og drept inne på konsulatet. Saudiarabiske myndigheter avviser disse påstandene.

Utryggheten sprer seg

For saudiarabiske aktivister, journalister og menneskerettighetsforkjempere verden over, viser forsvinningen til Jamal på et konsulat i utlandet, at de ikke er trygge noe sted. Det internasjonale samfunnet krever å vite hva som skjedde med Jamal Khashoggi. - Bli med og skriv til saudiarabiske myndigheter nå og spør dem - hvor er Jamal og hva skjedde med ham?

Amnesty krever at:
  • saudiarabiske myndigheter umiddelbart gjør rede for hva som har skjedd med Jamal Khashoggi og hvor han befinner seg.
  • saudiarabiske myndigheter samarbeider med tyrkiske myndigheter om en grundig etterforskning av forsvinningen.
  • Enhver som har vært involvert i Jamal Khashoggis forsvinning, eller utsatt ham for skade, blir stilt til ansvar for sine handlinger. Inkludert den eller de som har beordret enhver handling knyttet til hans forsvinning.

Signaturene sendes til Kronprins Mohammad bin Salman.

Bli med å samle underskrifter!

Krav om uavhengig granskning

Amnesty krever en uavhengig FN-granskning av drapet på Jamal Khashoggi. 

Fredag 16. november konkluderte saudiske myndigheter sin etterforskning og la ned påstand om dødsdom mot fem personer de hevder er ansvarlig for drapet.

Nå er det høyst nødvendig med en uavhengig internasjonal granskning som kan komme til bunns i de faktiske hendelsene og som sørger for at de ansvarlige blir stilt til ansvar uten at det benyttes dødsstraff. Du kan stille deg bak kravet ved å signere den internasjonale aksjonen her.

Sendte signaturer

I dag har vi sendt 3869 signaturer til den saudiarabiske ambassaden i Oslo. I tillegg til disse signaturene har mer enn 2000 personer sendt e-post direkte til Kronprins Mohammad bin Salman. Tusen takk til alle som har engasjert seg.

Fra flere hold sies det nå at Saudi-Arabia forbereder en rapport om hva som har skjedd med Khashoggi. Foreløpig er ingen ting bekreftet. Les mer her.

Disse menneskerettighetene blir brutt i denne saken:
  • Retten til liv, frihet og personlig sikkerhet (artikkel 3).
  • Retten til ikke å bli utsatt for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff (artikkel 5).
  • Retten til menings- og ytringsfrihet (...) (artikkel 19).
Saudi-Arabia

Om du vil lese mer om Saudi-Arabia og hvilke menneskerettighetsbrudd som foregår der, så kan du trykke her.