Bilde

Kina: Wang må løslates!

Signer aksjonen

Se brevet vi sender

13 788 har signert

Slik behandler vi dine personopplysninger

DELShare Copy 4Created with Sketch.backgroundLayer 1DELShare Copy 4Created with Sketch.backgroundLayer 1DEL
Advokaten Wang Quanzhang forsvant for snart tre år siden under myndighetenes massearrestasjon av advokater. Familien har ikke sett ham siden og frykter han blir torturert. Krev at han løslates og beskyttes mot tortur!
Publisert: 3. jul 2018, kl. 15:14 | Sist opdatert: 29. des 2018, kl. 09:55

Wang Quanzhang er menneskerettighetsadvokat. I årevis har han risikert egen sikkerhet for å forsvare mennesker som har fått sine rettigheter brutt. 

En dag for snart tre år siden ble han tatt av kinesiske myndigheter. Det tok nesten tre år før kona hans og sønnen, på snart fem år, fikk vite at han fortsatt var i live. Nå kjemper de for å få ham trygt hjem igjen.

Wang har Kinas farligste yrke

Wang har vært borte siden sommeren 2015. Den gang arresterte kinesiske myndigheter nærmere 250 advokater som jobbet med såkalte "sensitive saker". Wang Quanzhang har blant annet engasjert seg mot fengslingen av Falun Gong-tilhengere og har gitt juridisk hjelp til aktivister som avdekker statlig korrupsjon.

Som advokat hadde Wang et av Kinas farligste yrker. Myndighetene har stemplet Wang Quanzhang som en "uromaker" og anklager ham for å sette rikets sikkerhet i fare. Det er stor fare for at han blir utsatt for tortur og mishandling.
 

Myndighetene plager familien hans

Wangs kone Li Wenzu gjør alt hun kan for å få ektemannen trygt hjem igjen. I april 2018 startet hun en 100 km marsj fra Beijing til Tianji, som er byen der hun tror mannen holdes fengslet. Marsjen var ment å markere at det var 1000 dager siden Wang forsvant. Myndighetene stanset marsjen og fraktet henne hjem igjen. I tiden etterpå ble hun forfulgt av ukjente mennesker når hun gikk ut av døren hjemme. De samme menneskene fortsatte å stå utenfor huset hennes da hun lukket døren bak seg. Dette er myndighetenes forsøk på å skremme henne fra å jobbe for Wangs frihet. Denne type behandling er dessverre ikke nytt for Li Wenzu og den fem år gamle sønnen. De har jevnlig blitt utsatt for trakassering fra myndighetene etter at far og ektemann Wang Quanzhang forsvant. 

Trakassering av familier og venner av kritiske røster er dessverre en utbredt metode som benyttes av kinesiske myndigheter for å skremme befolkningen fra å uttale seg kritisk om landets myndigheter. 

Signer aksjonen og støtt opp om Li Wenzus kamp for å få ektemannen Wang Quanzhang hjem igjen.

Amnesty krever at:

  • Wang Quanzhang løslates umiddelbart og uten betingelser, med mindre det legges frem tilstrekkelig bevis, som ikke har fremkommet under tortur eller annen mishandling​, som knytter ham til en kriminell handling. I så fall må ha få en ny og rettferdig rettssak.
  • Wang Quanzhang beskyttes mot tortur og annen mishandling mens han holdes fengslet.
  • Kinesiske myndigheter påser at Wang Quanzhang får ha jevnlig kontakt med familien sin og at han får tilgang til en advokat han selv har valgt.
Signaturene sendes til Zhao Kezhi som er minister for nasjonal sikkerhet.

Les brevet Amnesty og 23 andre organisasjoner har sendt til EU om Wang Quanzhang og flere andre samvittighetsfanger i Kina.

Bli med å samle underskrifter!

Sendt signaturer

I dag har vi sendt 14 137 signaturer til kinesiske myndigheter. Tusen takk til alle som har signert aksjonen!

Livstegn fra Wang

Omsider, etter mer enn 1000 dager i fangenskap, har det kommet livstegn fra Wang Quanzhang. Han har endelig fått tilgang til en advokat etter eget ønske. Advokaten har vært i kontakt med kona til Wang for å informere henne om at Wang er i live.

Wangs kone, Li Wenzu, forteller at støtten fra Amnesty har bidratt til å beskytte familien mot trakassering. Hun er også takknemlig for at den vedvarende internasjonale oppmerksomheten rundt saken hans nå endelig har ført til en positiv utvikling.

Bekrefter at Wang lever

Wang Quanzhang lever! I forrige uke mottok kona hans gledelig og pålitelig informasjon fra en advokat som hadde vært i kontakt med Wang. Advokaten kunne bekrefte at Wang Quanzhang lever. Det er svært godt for familien å endelig få bekreftet at han er i live.

Samtidig hadde advokaten også urovekkende informasjon som gir grunn til å frykte at Wang blir tvangsmedisinert med medisiner som kan gi svært ubehagelige bivirkninger.

Bakgrunn

Sommeren 2015 startet kinesiske myndigheter en omfattende jakt på advokater som var engasjert i menneskerettighetsarbeid. Nærmere 250 advokater ble arrestert, mange ble hentet ut av sine hjem med tvang og flere forsvant sporløst. Kinesiske myndigheter omtalte de arresterte som «en kriminell gjeng» og satte i gang en svertekampanje som skulle rettferdiggjøre arrestasjonene.

Nå, tre år senere, har flere blitt dømt til fengsel eller blitt satt under streng overvåking. Mange har også blitt fratatt retten til å jobbe som advokat. Wang Quanzhang er den eneste som fortsatt holdes på ukjent sted uten mulighet til kontakt med sine kjære. Les mer her.

Flere av advokatene som ble arrestert i 2015 har fortalt hvordan de ble torturert og mishandlet mens de var fengslet.

Familiene til de arresterte advokatene har også blitt overvåket og trakassert av myndighetene. Dette gjelder også kona, sønnen og foreldrene til Wang Quanzhang.

Disse menneskerettighetene blir brutt i denne saken:
  • Retten til ikke å bli utsatt for tortur (...) (artikkel 5).
  • Retten til menings- og ytringsfrihet (artikkel 19).
  • Retten til fritt å delta i fredelige møter og organisasjoner (artikkel 20.1).
Kina

Om du vil lese mer om Kina og hvilke menneskerettighetsbrudd som foregår der, så kan du trykke her.

Dear Minister Zhao Kezhi,

I am writing to express my grave concern regarding the detention of human rights lawyer Wang Quanzhang in China.

Wang Quanzhang is the only lawyer still detained after the Chinese government’s mass crackdown in 2015 when nearly 250 lawyers and activists were targeted.

Since August 2015, Wang Quanzhang has been unable to meet any family members or lawyers of his choice. Without any reliable communication, his family is unsure whether he is still alive. 

His family has also faced constant harassment and surveillance since Wang Quanzhang was detained.

Therefore, I urge you to:

• Release Wang Quanzhang immediately and unconditionally, unless there is sufficient credible and admissible evidence that he has committed an internationally recognized offence and is granted a fair trial in line with international standards 
• Pending his release, ensure that he is protected from torture and other ill-treatment 
• Ensure that he has unrestricted access to family, lawyers of his choice, and medical care on request or as necessary.

Yours sincerely,