Bilde
AKSJON: Russland

Fengslet etter falske anklager

Aksjonen er avsluttet

17 663 signerte denne aksjonen

Den 21. juni 2019 ble Oyub Titiev endelig løslatt og gjenforent med familien. 

Tusen takk til alle som signerte aksjonen!

Signer flere aksjoner her

DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Oyub Titiev er dømt til 4 år i en fangeleir etter å ha blitt falskt anklaget for å ha oppbevart marihuana i bilen sin. Krev at han løslates!
Publisert: 1. Feb 2018, kl. 11:58 | Sist oppdatert: 24. jun 2019, kl. 10:07

Oppdateringer

Endelig løslatt!

Fredag 21. juni ble Oyub Titiev endelig løslatt og gjenforent med familien sin.

Tusen takk til alle som har signert aksjonen og til alle som har skrevet solidaritetsbrev til ham mens han har vært fengslet.

Oyub Titiev benådet

Det er gode nyheter fra Tsjetsjenia. Oyub Titiev har blitt benådet og vil bli løslatt om 10 dager. Titiev har allerede tilbrakt 14 måneder i varetekt som er trukket fra på soningstiden. I tillegg ble det slått av tid grunnet Titievs høye alder og tidligere plettfrie vandel.

Titiev er samvittighetsfange dømt på bakgrunn av falske anklager og fabrikkerte bevis. Hvis rettferdighet skal seire bør han også frikjennes og tilkjennes erstatning.

Les mer her: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2019/06/russia-titievs-parole-a-welcome-step-but-not-justice/

Anker ikke dommen

Oyub Titiev har besluttet å ikke anke dommen. Det er stor sannsynlighet for at han kan få innvilget tidlig løslatelse og han ønsker ikke å forsinke denne prosessen med en anke.

Dette betyr imidlertid ikke at han innrømmer skyld.

Vi avslutter nå underskriftsaksjonen. Amnesty følger saken tett frem til Titiev blir løslatt.

Dømt til 4 års fengsel

I går falt dommen mot Oyub Titiev. Han ble dømt til 4 års fengsel som skal sones i en fangeleir. Han ble funnet skyldig i besittelse av narkotika.

Dommen er fryktelig trist både for Titiev og for arbeidet med menneskerettigheter i Nord-Kaukasus. Det er likevel noen gode nyheter:

Titiev har allerede tilbrakt 14 måneder i varetekt, dette trekkes fra på tiden han må sone. I tillegg ble betingelsene bedre enn fryktet. Titievs høye alder og tidligere plettfrie vandel gjør at han kan søke om løslatelse etter å ha sonet 1/3 av dommen. Dette betyr at han i prinsippet kan løslates allerede i mai dette året!

Dommen mot Titiev ventes 11. mars

Det er ventet en domsavsigelse 11. mars. Utfallet av saken mot Titiev vil bli avgjørende for menneskerettighetsmiljøet i hele Nord-Kaukasus. Tsjetsjenias president Kadyrov har uttalt at ingen menneskerettighetsforkjempere vil våge å sette fot på tsjetsjensk jord etter dette.

Amnestys Russland-etterforsker forteller at oppmerksomheten Amnesty og andre har skapt rund situasjonen til Titiev har bidratt til at han har vært beskyttet mot tortur. Det har også bidratt til at familiene hans har gått fri for trakassering og har kunnet delta på rettshøringene.

Vi har også fått tilbakemelding om at Titiev har blitt enormt glad for alle solidaritetsbrev han har mottatt i fengsel. Vil du sende solidaritetsbrev til Oyub Titiev? Her er adressen du kan bruke:

Titiev Oyub Salmanovich, 1957 year of birth.

UFSIN COLONY-SETTLEMENT number 3,
Shosseinaya street, house number 144 A
Argun,Chechen Republic
Russian Federation

(ФКУ КП-3 УФСИН России по Чеченской республике
366134, Чеченская Республика, г. Аргун, ул. Шоссейная 144а)

Dommeren avviser påstandene om plantet bevis

Rettssaken mot Oyub Titiev startet opp igjen 14. januar etter en pause på tre uker. Vitneutsagnene er ferdig og det foregår nå en gjennomgang av bevismaterialet. Forsvarerne til Titiev har påpekt flere grove feil i tilknytning til bevisene og hevder det er beviselig at pakken som skal ha blitt funnet i bilen til Titiev har blitt plantet og at bevisene har blitt endret i etterkant. Dommeren har imidlertid avvist alle innsigelsene uten begrunnelse.

Neste høring i rettssaken er satt til 20. februar. Det er forventet at dommen faller i løpet av mars.

Amnesty mobiliserer nå journalister og diplomater for å få dem til å observere den siste høringen. Norske myndigheter har etter oppfordring fra Den norske Helsingforskomité tatt opp situasjonen til Titiev med russiske myndigheter.

The best proof of Oyub #Titiev’s innocence: all motions by his lawyers’ that would have proven his case had been fabricated are rejected by #Shali court in #Chechnya. We demand #FreeOyub! pic.twitter.com/2mQbmSgVgP

— Amnesty Eastern Europe & Central Asia (@AmnestyEECA) 12. februar 2019

Varetektsfengsling forlenget

I dag ble dessverre varetektsfengslingen forlenget med tre måndere til 22. mars 2019. Titievs forsvarer ba om at han skulle løslates mot kausjon eller i det minste få sone hjemme under husarrest. Dette ble avslått av retten.

Sendte signaturer

I dag har vi sendt avgårde 17 937 signaturer til myndighetene i Russland, med kopi til Russlands ambassade i Oslo.
Tusen takk til alle som signerte aksjonen!

Rettsaken mot Oyub Titiev er i gang.

Anna Neistat, som leder etterforskningsarbeidet i Amnesty International, har fulgt rettsaken og sier dette om prosessen:
“Watching this trial, I am reminded again that glittering skyscrapers and blooming parks in Chechnya do not hide the fundamental truth: the place is haunted.”
Dette sa hun i en artikkel du kan lese her.

Rettsaken starter snart

Det er ventet at rettssaken mot Oyub Titiev vil starte i løpet av de nærmeste ukene. Titievs forsvarere har bedt om at saken overføres til en annen russisk region, men foreløpig har dette blitt avvist.

- Det å få overfør saken hans til en region utenfor Tsjetsjenia kan være den siste sjansen han har til å unngå at dommen mot ham er forutbestemt, sier Marie Struthers, leder for Amnestys arbeid i Øst-Europa og Sentral-Asia. Les mer her.

Forlenget varetekstfengsling

Varetektsfengslingen av Oyub Titiev er forlenget til 9. juni. Titievs forsvarer anken beslutningen om forlenget varetektsfengsling. Anken ble avvist av høyesterett i dag. Les mer her.

Forlenget varetekstfengsling

Tidligere denne uken ble det klart at varetekstfengslingen av Oyub Titiev ble forlenget med to måneder frem til 9. mai.

EUs offisielle uttalselse

Den 2. februar publiserte EU sin offisiell uttalelse om fengslingen av Oyub Titiev.

Oyub Titiev er en samvittighetsfange som er fengslet kun for sitt fredelige arbeid for menneskerettigheter.

Amnesty mener at «bevisene» mot Oyub Titiev er fabrikkerte, og at myndighetene har fengslet Titiev utelukkende for å bringe Memorial til taushet. Det bryter med retten til ytringsfrihet.

Anholdt for "narkotikabesittelse"

Oyub Titiev leder menneskerettighetsorganisasjonen Memorial i Tsjetsjenia. Den 9. januar 2018 ble Titiev stanset av trafikkpolitiet i Grozny, hovedstaden i den russiske republikken Tsetsjenia. Vitner så bilen hans bli ransaket. Senere ble bilen observert utenfor politistasjonen.

Det tok mange timer før familie og venner fikk vite hva som hadde skjedd med Titiev. Da Titievs advokat oppsøkte politistasjonen for å kontakte ham, nektet myndighetene for at han var arrestert. Først etter mange timer ble det klart at Oyub Titiev var fengslet og tiltalt for å være i besittelse av «rundt 180 gram av et stoff som det luktet marihuana av».

Dersom Titiev blir dømt for narkotikabesittelse risikerer han inntil 10 år i fengsel.

Memorial avdekker menneskerettighetsbrudd

I mer enn 25 år har Memorial dokumentert og avdekket menneskerettighetsbrudd i Tsjetsjenia, inkludert tvungne forsvinninger, tortur og annen mishandling, ildspåsettelse og kollektive avstraffelser.

Oyub Titiev ble leder for Memorial i 2009, rett etter at hans kollega Natalia Estemirova ble bortført og drept. Estemirova er ikke den eneste menneskerettighetsforkjemperen som er blitt drept i Tsjetsjenia. Den som våger å avdekke brudd på menneskerettighetene i Nord-Kaukasus gjør dette med livet som innsats.

Trusler og svertekampanjer

Fengslingen av Oyub Titiev føyer seg inn i en rekke angrep mot Memorials ansatte i Nord-Kaukasus.

​Memorial og andre menneskerettighetsgrupper har blitt utsatt for trusler og svertekampanjer i årevis. Tsjetsjenske myndigheter omtaler menneskerettighetsforkjempere som "vestens marionetter" og "Russlands fiender". Få dager etter pågripelsen av Titiev i Tsjetsjenia, satte ukjente gjerningsmenn fyr på Memorials kontor i naborepublikken Ingusjetia.

Amnesty anser Oyub Titiev for å være en samvittighetsfange som er fengslet kun for sitt fredelige arbeid for menneskerettigheter.

Amnesty krever at:
 • Russiske myndigheter umiddelbart løslater Oyub Titiev og dropper alle anklager mot ham.
 • Russiske myndigheter setter i gang en uavhengig granskning av årsakene til Oyub Titievs vilkårlige fengsling, inkludert påstandene om at bevisene er fabrikkerte, og stiller gjerningspersonene til ansvar.
 • Russiske myndigheter sørger for at det blir slutt på vilkårlig fengsling, tortur og andre brudd på menneskerettighetene i Tsjetsjenia.
Signaturene sendes til president Vladimir Putin. Kopier sendes til den russiske ambassaden i Oslo.
Bakgrunn

Pågående trakassering av Memorials ansatte i Nord-Kaukasus:

 • 9. januar ble Titiev arrestert og fengslet.
 • 17. januar satte ukjente gjerningsmenn fyr på Memorials kontor i den russiske republikken Ingushetia.
 • 20. januar satte noen fyr på bilen til Titievs advokat.
 • 23. januar ble det sendt en rekker trusler på sms til en av Memorials ansatte i den russiske republikken Dagestan. I følge truslene ville noen sette fyr på Memorials kontor i Dagestan med de ansatt til stedet i lokalet.
Menneskerettigheter
Disse menneskerettighetene blir brutt i denne saken:
 • Retten til liv, frihet og personlig sikkerhet (artikkel 3).
 • Retten til ikke å bli utsatt for vilkårlig arrest, fengsling eller landsforvisning (artikkel 9).
 • Retten til menings- og ytringsfrihet.(...) (artikkel 19).
Land
Russland

Om du vil lese mer om Russland og hvilke menneskerettighetsbrudd som foregår der, så kan du trykke her.

Bli med å samle underskrifter!

President of the Russian Federation

Vladimir Vladimirovich Putin

Ul. Ilyinka, 23

103132 Moscow, 

Russian Federation 


Dear President Putin,

I am writing to you to express my concern regarding Chechen human rights defender Oyub Titiev, who was arbitrarily arrested in Grozny on 9 January 2018. Titiev was held in incommunicado detention for several hours upon his arrest. He remains in detention falsely accused of drug possession. If tried and convicted, Titiev could face up to 10 years in prison.

Amnesty International considers Oyub Titiev a prisoner of conscience, detained solely for his peaceful human rights work. Amnesty believes that the evidence against Oyub Titiev has been fabricated, and he has been thrown behind bars to silence him and obstruct his work. Amnesty demands for Titiev to be released immediately and unconditionally.

I call on you to:

 • Ensure that all charges against Oyub Titiev are dropped and that he is released immediately and unconditionally;
 • Conduct an immediate, impartial and effective investigation into the circumstances that led to Oyub Titiev’s arbitrary arrest, including the allegations of planting evidence, bringing all those responsible to justice;
 • Ensure that Memorial and other human rights organizations are able to work without fear of persecution and intimidation.

Yours sincerely,