Egypt: Jomfrutesting uten straff

Vold og trakassering av egyptiske kvinner har gått ustraffet, viser nye Amnesty-rapporter.
Publisert: 2. okt 2012, kl. 11:43 | Sist oppdatert: 2. okt 2012, kl. 11:46

I to ferske rapporter kan Amnesty International dokumentere ulovlige drap, overdreven bruk av makt, tortur og mishandling av demonstranter fra både militæret og politiets side i månedene etter Mubaraks fall i februar 2011.
Amnesty mener at President Mohamed Morsi nå har en historisk mulighet til å ta et oppgjør med den blodige arven til politiet og militæret, og garantere at ingen står over den egyptiske loven.

Signér aksjonen: Krev at Egypts president Morsi gjenoppretter rettsstaten!


Volden mot kvinner, som ofte er av seksuell natur, synes å være et forsøk på å skremme kvinner til å holde seg hjemme og borte fra opptøyer.

- Det har opprørt mange i Egypt at kvinner som sto på barrikadene sammen med menn i 25. januar-revolusjonen og som bidro til at diktaturet falt, siden har blitt truet bort fra gatene gjennom kjønnsbasert trakassering og vold, sier seniorrådgiver i Amnesty, Ina Tin. Hun har møtt mange berørte kvinner på flere reiser til Egypt.


Jomfrutesting
Bare en dag etter den internasjonale kvinnedagen 8.mars, anholdt militærstyrkene 18 kvinner i det Tharir-plassen tømtes for demonstranter 9. mars 2011. Sytten av kvinnene ble holdt i fire dager, og noen av disse har fortalt Amnesty International at mannlige soldater kroppsvisiterte dem, banket dem og ga dem elektriske støt. Kvinnene ble også utsatt for ”jomfrutesting”, som kan regnes som en form for tortur når det utføres av tjenestemenn uten samtykke, og som også truet med å anklage kvinnene for prostitusjon.

Kvinner ble utsatt for seksuell vold av militæret også ved andre demonstrasjoner. I juni 2012 ble en protestmarsj mot vold mot kvinner på Tharir-plassen angrepet av sivilt kledde menn, som utsatte kvinnene tilstede for kjønnsdiskriminerende vold ved å beføle dem.

Få anmeldelser
Kun et fåtall av kvinnene som har blitt utsatt for kjønnsmotivert vold har snakket ut og beskrevet hva de har opplevd, ofte basert på frykt for represalier fra staten eller for å bli utstøtt av familien. De fleste tilfeller av seksuell vold og annen mishandling mot kvinner av militæret eller politiet forblir uanmeldt.

Samira Ibrahim er den eneste kvinnen som har blitt utsatt for tvungen jomfrutesting som har orket å anlegge sak mot militæret.

- Jeg opplevde at hennes mot ble verdsatt svært høyt av mange menn og kvinner i Kairo. Hun var avbildet i heltegrafitti på mange vegger i sentrum av byen og mange ville avbildes sammen med henne når hun viste seg på Tahrir-plassen. Det viser også hvilken barriere det er for kvinner å stå frem med historier om tortur i form av seksualisert vold, fordi det er så enormt tabubelagt. Nettopp av den grunn er Samira Ibrahims åpenhet så viktig, sier Tin.

Les og se intervju med Samira på NRK.no

Kvinnelige demonstranter som har blitt utsatt for misbruk har kun fått beklagelser fra militærrådet, i stedet for uavhengig etterforskning og oppreisning.
Straffefrihet for denne typen menneskerettighetsbrudd signaliserer at seksuell trakassering og seksuell vold mot kvinner generelt tolereres.

Innførte strengere straff
Ironisk nok innførte SCAF strengere straffer for seksuell trakassering og overfall da de kom til makten. De endret også straffeloven i forhold til å komme med ”uanstendige forslag” til en kvinne, verbalt, ved insinuasjon eller handlinger i offentligheten. Strafferammene for ”ufrivillig samleie med en kvinne” (voldtekt) ble høynet fra livstid, til livstid eller dødsstraff.
Amnesty mener ikke at disse endringene i straffeloven er egnet til å bekjempe den kjønnsbaserte volden som kvinnelige demonstranter har blitt utsatt for. Amnesty er dessuten motstander av all bruk av dødsstraff.







Les vårt brev til Utenriksminister Espen Barth Eide

Amnesty Internationals rapport om militærvold dokumenterer åtte drap, 12 skader og 14 tilfeller av vold og mishandling, blant annet seksuell vold mot kvinnelige demonstranter. Hendelsene denne rapporten fokuserer på er:

  • Maspero-protesten i oktober 2011, hvor 27 demonstranter, hovedsaklig koptiske kristne mistet livet.
  • Fem dager med voldelige sammenstøt mellom demonstranter og militæret utenfor regjeringsdepartementet i desember 2011, hvor 17 mennesker ble drept.
  • Abbaseya demonstrasjonene i april og mai 2012 hvor 12 mennesker ble drept i nærheten av forsvarsdepartmentet.

Rapporten om politivold dokumenterer fire drap, 18 skader og 14 tilfeller av tortur og mishandling, inkludert tortur med døden til følge. Amnesty mener også at den nye regjeringen må ta affære og reformere politiet både sentralt og lokalt for å sikre rettsstaten.

  • Politivold under sammenstøtene mellom demonstranter på Mohamed Mahmoud Street, nær innenriksdepartementet i november 2011.
  • Politimishandling i den samme gaten etter drap på supportere av fotballklubben Al-Ahly i februar 2012.
  • Politivold under sammenstøt foran Nile City Towers i Kairo i august 2012.


Les mer på amnesty.no