Amnesty-folk arrestert i Kairo

To Amnesty-etterforskere er blant 30 menneskerettighetsaktivister som i dag ble arrestert i Kairo. De holdes på ukjent sted. Organisasjonen ser det som Mubaraks forsøk på å stoppe overvåkningen av overgrepene som skjer i landet.
Publisert: 3. Feb 2011, kl. 09:44 | Sist oppdatert: 7. Feb 2011, kl. 11:23
Visepresident Omar Suleiman har ansvaret for å stoppe volden mot demonstrantene i Egypt, sier Amnesty. Bevis knytter medlemmer av sikkerhetsstyrkene til volden som er utøvd mot demonstrantene.

Amnesty International krever at visepresident Omar Suleiman stopper volden som tilhengere av Mubarak har utøvd mot demonstrantene i Egypt. Organisasjonens etterforskere i Egypt har bevis for at medlemmer av sikkerhetsstyrkene er involvert i volden.

Amnesty mener også at fraværet av politi i gatene med oppgave å beskytte mot vold, viser at egyptiske myndigheter er delaktige i volden eller i beste fald har frasagt seg ansvar for lov og orden på et tidspunkt der nasjonen er i krise. Fredelige demonstrasjoner må tillates, og demonstranter må beskyttes.

President Mubarak har gitt visepresident Omar Suleiman ansvaret for å håndtere den pågående krisen. Han må vise lederskap ved å begynne med å stoppe volden i gatene.

Samtidig må land som har tette bånd til Egypt nå bruke sin innflytelse. De må gjøre det klart overfor egyptiske myndigheter at hvis de unnlater å beskytte demonstranter mot vold, vilkårlig arrest og andre overgrep, vil det få konsekvenser for disse landenes forhold til Egypt.

- Hæren synes nå å bryte løftet om å beskytte fredelige demonstranter, sier Hassiba Hadj Sahraoui, i Amnestys Midtøsten og Nord-Afrika program.

- Det at slik vold får fortsette uforhindret tvinger fram spørsmålet om hæren har fått ordre om å ikke bryte inn, fortsetter hun.

På formiddagen onsdag ba hæren demonstranter om å forlate gatene og returnere til sitt daglige liv, etter uttalelsen fra president Mubarak om at han ikke ville stille til gjenvalg. Senere skal hæren ha latt Mubarak-tilhengere få flømme inn på Frigjøringsplassen og angripe anti-regjeringsdemonstranter.

Da en fra Amnestys etterforskningsteam ble forsøkte å ta seg inn på Frigrøringsplassen ble han hindret av Mubarak-tilhengere. Han rapporterer om at folk forlot plassen med skader som skal ha skjedd i sammenstøtene på plassen.

Angrepene på anti-regjeringsdemonstranter skjer nå i flere store byer i Egypt. I Mahalla, en industriby nord for Kairo, forteller folk til Amnesty at de så lastebiler fulle av Mubarak-tilhengere forlate byen i morgentimene.

- Det ser ut som om mye av voldelighetene er regisert av egyptiske myndigheter for å få en slutt på demonstrasjonene, få tilbake kontrollen og klynge seg til makten foran folkets enstemmige krav om å gå, sier Sahraoui.

Amnesty International mener at volden mellom demonstranter passer inn i et velkjent mønster av politisk vold i Egypt, satt igang av myndighetene for å forstyrre og spre protester. I tidligere valgår har Amnesty International dokumentert hvordan egyptiske myndigheter har leid inn kjeltringer til å skremme velgerne, og å splitte sammenslutninger av sine politiske motstandere.

I løpet av de siste ni dagene, har egypterne fått demonstrere med et samlet krav om politiske og menneskerettslige reformer. På tirsdag, samlet hundretusener av mennesker seg til hva som ble kalt million-marsjen for å tvinge president Mubarak å gi fra seg makten og for å få en slutt på korrupsjon, fattigdom og overgrep fra politiet.

Siste nytt:
Torsdag 3. februar kl 21:00
Fortsatt ingen kontakt med de arresterte Amnesty-etterforskerne eller andre av de arresterte menneskerettighetsaktivistene i Kairo.
Torsdag 3. februar 17:30
To Amnesty-etterforskere er nettopp arrestert av miliærpoliti på menneskerettighetssenteret Hisham Mubarak Law Centre og tatt til et ukjent sted. De ble arrestert sammen med en representant for Human Rights Watch og flere egyptiske aktivister. Ialt 30 aktivister ble arrestert på dette senteret som har arbeidet med å dokumentere brudd på menneskerettighetene under folkeopprøret i Egypt den seneste tiden. Amnesty fordømmer arrestasjonene og krever at alle blir løslatt umiddelbart.
Torsdag 3. februar kl 15:30
Amnestys etterforskningsteam holdes innesperret av militæret på menneskerettighetssenteret Hisham Mubarak Law Centre.

Hør opptak
fra Amnestys Egypt-etterforsker Said Haddadi på telefon til hovedkontoret i London rett før han ble arrestert.